D-day had wel degelijk fout kunnen aflopen

06-06-2009 om 09:39 uur

“Onze landingen zijn mislukt en ik heb de troepen teruggetrokken. Mijn beslissing om nu en hier aan te vallen was gebaseerd op de best beschikbare informatie. Het leger, de luchtmacht en de marine hebben zich moedig van hun taak gekweten. Als er enige schuld aan deze poging kleeft, dan is die enkel de mijne.”

Deze woorden schreef Dwight Eisenhower vlak voor de invasie in Frankrijk die vandaag precies 65 jaar geleden plaatsvond. Zijn assistent vond de boodschap enkele weken later in de kleren van de generaal, verfrommeld en ongebruikt.

Maar er was wel degelijk een kans dat Eisenhower zijn mea culpa had moeten gebruiken. “Er is een ongeschreven regel onder geschiedkundigen die luidt: niets is onvermijdelijk”, zegt Antony Beevor, die net een boek over de invasie schreef.

Wat-als-vragen
“Ik hou niet van “wat-als-vragen”, maar je moet wel kijken naar wat er had kunnen gebeuren. Probeer jezelf in de positie van de mensen in die tijd te plaatsen en dan zie je dat een overwinning niet van tevoren vaststond. De kans op een ramp was zeker aanwezig.”

Het begon al met het weer. De invasie moest plaatsvinden bij volle maan, dus er waren maar een paar dagen per maand geschikt. En 6 juni leek te gaan verregenen: storm op zee en de lage bewolking zouden een landing onmogelijk maken.

Maar Eisenhowers meteorologische dienst voorspelde een korte periode van beter weer, iets wat de Duitsers gemist hadden omdat zij uiteraard geen weerstation in de Atlantische Oceaan hadden. Daardoor werden de nazi’s verrast door de aanval; generaal Rommel was zelfs in Duitsland om de verjaardag van zijn vrouw te vieren.

Rampzalig
Het had heel anders kunnen aflopen. Had de invasie niet op 6 juni plaatsgevonden, zegt Beevor, dan was hij twee weken uitgesteld. De schepen waren dan midden in één van de ergste stormen in het Kanaal ooit terecht gekomen. De uitkomst zou rampzalig zijn geweest.

Nu hadden de Geallieerden een relatief eenvoudige oversteek. Zelfs de mijnenvegers die de weg vrij moesten maken, kwamen allemaal heelhuids terug. “Admiral Ramsey had rekening gehouden met enorme verliezen omdat die boten van hout waren en dus heel kwetsbaar. Ze hadden met tientallen kunnen zinken.”

Eenmaal aan land profiteerden de Geallieerden van de stugge opstelling van Hitler. “Hitler wilde per se niet terugtrekken. Hij was geobsedeerd door het behouden van symbolische posities. Daarom wilde hij ook niet Stalingrad opgeven. Een Britse inlichtingenofficier noemde het peevish imperialism.”

Fantasiewereld
Dat betekende op D-Day dat Hitler zijn generaals keer op keer beval de Geallieerden terug te drijven de zee in. “Dat was de militaire fantasiewereld van Hitler. Hij keek naar vlaggetjes op kaarten zonder te accepteren dat die divisies zo zwak waren dat ze eigenlijk al geen vlaggetjes meer waard waren.”

“Hitlers weigering om terug te trekken betekende dat de Duitse troepen binnen het bereik van het Geallieerde marinegeschut bleven liggen. Bovendien waren hun communicatielijnen zo onnodig lang. Als ze hadden gedaan wat Rommel voorstelde, terugtrekken tot de Seine en de Loire, dan hadden ze een veel vernietigendere strijd kunnen voeren in Frankrijk zelf.”

Was Hitlers plan om de Geallieerden af te slaan gelukt, dan had dat het Derde Rijk slechts weinig extra tijd opgeleverd, maar de volgende vijftig jaar hadden er dramatisch anders uitgezien, meent Beevor.

Vernietigend
“Als het was mislukt hadden de Amerikanen pas een jaar later weer een invasie kunnen uitvoeren. Het effect op het moraal zou vernietigend zijn geweest.”

“De Amerikanen hadden dan de militaire steun aan de Sovjet-Unie moeten opschroeven om te compenseren voor het mislukte westelijke front. Zodra de het oostelijke front zou zijn doorbroken, zouden de Russen hebben kunnen doorstomen tot aan de kust.”

Het IJzeren Gordijn zou langs het Kanaal hebben gelopen.

bron

06-06-2009 om 10:34 uur

Obama herdenkt in Normandië slachtoffers D-day

COLLEVILLE-SUR-MER - President Barack Obama van de VS herdenkt zaterdag de Amerikaanse militairen die bij de geallieerde invasie in Normandië op 6 juni 1944 zijn gesneuveld.

http://media.nu.nl/m/m1dzafqa9p43.jpg

Ook de premiers van het Verenigd Koninkrijk en Canada, Gordon Brown en Stephen Harper, en de Britse kroonprins Charles worden verwacht bij de herdenking van D-day in Colleville-sur-Mer.

D-day wordt beschouwd als keerpunt in de strijd van de geallieerden tegen de fascistische Duitse dictator Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bewoners in Normandië hebben vooruitlopend op de herdenking al veel Franse en Amerikaanse vlaggen opgehangen.

Geallieerde landing

Aan de geallieerde landing in Normandië deden meer dan 130.000 Amerikaanse, Britse en Canadese militairen mee. Meer dan 10.000 van hen sneuvelden tijdens de operatie.

Nadat de geallieerden voet aan de grond hadden gekregen op het Europese vasteland, konden nog dezelfde maand meer dan 800.000 geallieerde militairen aan land gaan om de strijd tegen de nazi's op te voeren.


Bron

Login of registreer om te reageren
06-06-2009 om 12:53 uur

Inleiding


Deze man daar is het waar het eigenlijk allemaal om draait. Deze korporaal uit deeerste wereldoorlog weet het Duitse volk vanaf 1933 te overtuigen met zijn Nationalistische ideeën en brengt het tot rijkskanselier en bijna aan het einde van de oorlog roept hij zichzelf uit tot opperbevelhebber van het Duitse leger.

Zijn programma Lebensraum stort zo goed als de ganse wereld tot Mei 1945 in een verschrikkelijke waanzin.

Vanaf Juni 1940 na Dunkerque en voor de nederlaag van Frankrijk, denkt "Churchill" dat er voet op het vaste land moet gezet worden om Duitsland te verslaan.Achter de stranden



Om Operatie Overlord te doen slagen hebben de geallieerden een tal van dorpen en cruciale punten moeten innemen er werd dus niet  enkel op de stranden slag geleverd maar ook meer land inwaarts. Zoals in Sainte-Mère-Eglise bv. of in Bénouville en Ranville bij de Pegasus Bridge. Dit zijn dan wel de bekendste maar er zijn er nog andere die zien we verder wel weer.

Wie de film “De Langste Dag” meermaals gezien heeft kent natuurlijk deze plaatsen.  Die de Scène van de innamen van het Casino van Ouistréham in de film aandachtig bekijkt en die kan opmerken dat deze niet in Ouistreham is gedraaid maar in Port-en Bessin, de toren uit de middeleeuwen, die er heel even in te zien is.



Sainte-Mère-Eglise, de toren waar John Steele uren heeft gehangen (2004).


Eind 1940, Blijft enkel Engeland met enkele contigenten vrijwilligers waarvan vrije Fransen en hun eigen leger (dat terug versterkt) over om verzet te bieden tegen "Hitler".

Tijdens de eerste maanden van de nederlaag worden er twee concepten vooropgesteld:

1.Sterke terugkeer op het vaste land
2.Voorrang wordt er gegeven aan de nederlaag van Duitsland
De invasie van Rusland zal de rol bepalen van deze 2 ideeën.

Na "Pearl Harbor" en tijdens de conferentie van Washington, bevestigt "Roosevelt" dat ondanks de inmenging van Japan in de oorlog Duitsland prioritaire vijand blijft.

In april 1942, worden na een bijeenkomst van het opperbevel in Londen, besluiten de raadgever van president Roosevelt en de opperbevelhebber van het Amerikaans leger om een studie te laten uitvoeren om Amerikaanse troepen te stationeren in Groot-Brittannië.

Zelfs na de uitbundige overwinning van de Amerikaanse troepen op Midway, blijft "Roosevelt" bij zijn standpunt "Het verslaan van Duitsland is prioritair".

In Juni 1942, tijdens een ontmoeting tussen "Roosevelt" en "Churchill" wordt er vastgesteld dat het onmogelijk was om een tweede front te openen in Europa.

In januari 1943 ontmoeten ze elkaar nogmaals in Casablanca en wordt er een besluit genomen om toch maar een tweede front te openen in Europa.

De Invasie wordt gepland voor 1944.  Er wordt ook een duidelijk standpunt ingenomen, de oorlog zal voortgezet worden tot Duitsland zich onvoorwaardelijk overgeeft.



Overlord

"Overlord" zo luidt de codenaam voor de invasie in Normandië.  De operatie moest volgens planning doorgaan in de lente van 1944.

Generaal "Eisenhower" is van mening dat men voet aan land moet zetten vanaf Groot-Brittanië en goed ondersteund moet worden door de luchtmacht.

President "Roosevelt" is overtuigd door de strategie van "Eisenhower" en benoemt hem tot opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa.  Op 15 januari 1944 neemt hij het opperbevel waar vanaf Londen, hij is dan 49 jaar.

"Ike" was voordien met veel succes opperbevelhebber geweest tijdens de invasie van Noord-Afrika.  Hij was gekend als een strenge maar aangename bevelhebber.



Misleiding operatie

Vanaf september 1943 worden er allerlei misleidende bewegingen ondernomen op Engelse grond, dit en daar aan toe gevoegde misleidende berichtgevingen moeten de Duitsers doen geloven in valse informatie.  Overal worden er militaire activiteiten waargenomen op het gebied van Groot-Brittanië. De nacht zelf van de invasie werden 105vliegtuigen van de R.A.F (Royal Air Force) en 34 kleine eenheden van de Royal Navy richting "Boulogne" gestuurd zodat de Duitser er nog steeds van overtuigd waren dat de landing in de "Pas-de-Calais" zou plaatsvinden.

In Mei 1944 werd er een dubbelganger van "Montgomery" officieel in Gibraltar ontvangen, het doel hiervan was dat de Duitser zouden denken dat de landing in Spanje of in de "Provence" zou plaatsvinden.

Generaal "Patton" die berucht was bij de Duitser zal ook regelmatig in Dover Opvallend verschijnen dit om de Duitser weer te misleiden "Zou de invasie misschien in het noorden van Frankrijk (Pas-De-Calais) komen?".


De Geallieerden

De geallieerden troepen bestaan Voornamelijk uit Amerikanen, Britten, Fransen, en Canadezen soldaten die worden bijgestaan door manschappen die uit heel Europa ontsnapt zijn aan de Duitsers en opgeleid werden in Groot-Brittanië.
De stranden

Er zijn in totaal 5 stranden met een codenaam en deze werden ook in sectoren onderverdeeld.

Omaha en Utah waren Amerikaanse stranden.  Omaha is bij ons beter bekend omdat dat strand de locatie was van de verfilming van "Saving Private Ryan".



Een landingsboot tentoongesteld aan het museum van "Utah Beach"



Gold Beach was een Brits sector met ondermeer de kunsthaven van Arromanches.

Juno werd verdeeld onder de Engelse en Canadezen en is ook bekend omdat Generaal de Gaulle er voet aan land zette in Graye-sur-Mer de  14 juni 1944.

Sword was een Brits-Franse sector met ook Belgische strijdkrachten.


"Langrune-sur-Mer" op "Juno Beach". Een herdenkingsteken gemaakt van Schroot van allerlei materiaal achter gebleven op de stranden.



We mogen zeker een paar plaatsen niet vergeten die ook in de nabijheid van de stranden gesitueerd zijn en dat is "Sainte-Mère-Eglise" waar "John Steele" uren lang aan de kerktoren heeft gehangen.  Ook een belangrijke plaatsen zijn "Ranville-Bénouville" de eerste bevrijde gemeente van Frankrijk en ook beter bekend door de befaamde "Pégasus Bridge".

Elk stadje aan deze kust heeft wel iets specefiek, musea die zijn er ook in overvloed te vinden, sommige bieden een korting aan indien je er meerdere aandoet. Maar helaas door tijdgebrek moeten wij er telkens een paar laten schieten.





La Pointe du hoc- Waar de Rangers zijn omhoog moet klimmen.



"Port-een-Bessin" een pittoresk dorpje in de zone "Gold Beach" met een intact gebleven toren van de middeleeuwen.



Tank in "Hermanville" op "Sword Beach".

Login of registreer om te reageren