compensatie chronisch zieken

03-03-2009 om 20:12 uur

Onderstaande bericht las ik op de site van het AD.
Chronisch zieken lopen compensatie mis
Duizenden chronisch zieken dreigen de 47 euro mis te lopen, die zij zouden krjgen als compensatie voor het nieuwe eigen risico in de zorgverzekering.

Dat vreest de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad, die hierover 3000 klachten binnenkreeg. Oorzaak zijn administratieve problemen bij het CAK, de organisatie de 47 euro moet uitbetalen.

„Waarschijnlijk gaat het om meer mensen, want niet iedereen reageert bij ons meldpunt,’’ zegt een woordvoerder van de CG-raad. „Bovendien weten veel mensen niet, dat ze recht hebben op de 47 euro.’’ Personen die ten onrechte niets krijgen, horen namelijk niets van het CAK.

De compensatie had eind 2008 automatisch uitbetaald moeten worden, op basis van het medicijngebruik van de zieke. Veel problemen worden veroorzaakt, doordat het CAK hierover onjuiste gegevens krijgt van de zorgverzekeraars. Ook baseert het CAK zich op lijsten medicijnen en bijbehorende doseringen, die volgens de CG-raad niet helemaal kloppen. Daardoor krijgen mensen met zeldzame ziekten, of die een lage dosering gebruiken, ten onrechte geen compensatie.

Bezwaarprocedure is poppenkast
Het is wel mogelijk bezwaar te maken bij het CAK. Maar die procedure winnen is feitelijk onmogelijk, zegt de CG-raad.

Het CAK blijkt namelijk geen mogelijkheid te hebben, om de beweringen van een bezwaarmaker te controleren. „Wij weten niet welke medicijnen onze klanten gebruiken. Dat mogen we niet, vanwege privacyregels,’’ reageert Marianne Scheeper van het CAK. „De zorgverzekeraars vertellen ons alleen of iemand wel of niet in aanmerking komt." Dit gebeurt via het centrale kantoor Vektis. "Als we een bezwaar krijgen, vragen we Vektis er nog eens naar te kijken.’’

Maar Vektis krijgt geen bezwaarschriften doorgestuurd van het CAK, en kan dus niet anders doen dan opnieuw dezelfde gegevens verstrekken, zegt Anne de Boo van Vektis.

Ook De Boo geeft toe dat er voor patienten feitelijk dus geen mogelijkheid is om eventuele fouten recht te zetten. CAK kan alleen maar zeggen dat het de bezwaarprocedure ’volgens de regels uitvoert’.

Voor fouten op de medicijnlijsten, ten slotte, is het ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk, zegt CAK. „Het is bekend dat de afbakening niet optimaal is,’’ laat een woordvoerder weten. Hij ’kan zich voorstellen’dat hier in 2009 naar gekeken wordt’.

Proefproces
De CG-raad begint nu een proefproces namens een gedupeerde. Voor andere mensen die een afwijzing hebben gehad en wiens bezwaartermijn verstreken is of dreigt te verstrijken, kan de CG-raad niets betekenen. „We willen wel graag voor iedereen de compensatie. Maar dat is aan de politiek’’, zegt de woordvoerder.

Ook in 2009 moet het CAK weer compensatie eigen risico uitkeren. Vanaf 2010 gaat het CAK bovendien een nieuwe compensatie van 50 tot 500 euro uitkeren aan chronisch zieken en gehandicapten. De CG-raad 'houdt zijn hart' vast voor de uitvoering door het CAK van deze regeling, die de sinds 2009 vervallen belastingaftrek buitengewone uitgaven vervangt.

Toch bezwaar maken?
Hebt u geen compensatie eigen risico 2008 gekregen? Allereerst moet u kijken of u hier recht op had.

Het criterium is, dat u in 2006 en 2007 180 'standaarddagdoseringen' gebruikte van een medicijn. De medicijnen vindt u op deze lijst. Van wat een 'standaarddagdosering' is, bestaat geen openbare lijst. Uiteraard kan dit per ziekte verschillen. Er zijn signalen dat dit fout gaat. Zo is de dagdosering van het medicijn methotrexaat bijvoorbeeld gebaseerd op de dosering van een kankerpatient. Reuma-patienten, die dit medicijn ook gebruiken, krijgen van hun arts een veel lagere dosering. Zij gebruiken zodoende 'te weinig' medicijn om compensatie te krijgen, zo meldt de CG-raad.

Het ministerie van Volksgezondheid kan nog niet zeggen waarom de lijst niet openbaar is.

Denk u recht te hebben op compensatie? Dan is de procedure als volgt.

1. U stuurt een aanvraagformulier in.
2. Indien dit wordt afgewezen, stuurt u een bezwaarschrift in. U kunt dit simpel houden: eigenlijk is de tekst 'ik maak bezwaar tegen deze beschikking' genoeg, want de kans op afwijzing is 99 procent. U stuurt het bezwaarschrift naar: CAK CER-FKG (afdeling bezwaarschriften), Postbus 84030, 2808 AA DEN HAAG, vermeld linksboven op envelop "Bezwaarschrift CER-FKG".
3. Na de afwijzing van het bezwaarschrift stapt u naar de bestuursrechter, met alle gegevens die u hebt van uw werkelijke medicijngebruik. U kunt deze opvragen bij de verzekeraar, of als deze geen goede gegevens heeft of ze niet wil verstrekken, bij uw behandelend arts.
Houd er wel rekening mee, dat de bestuursrechter de bezwaren zal afwijzen, als deze komen door een 'fout' in de medicijnlijst; deze is nu eenmaal onderdeel van de wettelijke regeling en het CAK kan niet anders doen dan zich daar aan houden. Of dit zo is, is helaas moeilijk in te schatten, omdat de medicijnlijst maar ten dele openbaar is. Een eventuele fout in uw gegevens, die via de verzekeraar zijn aangeleverd, kan wél hersteld worden.
De griffierechten zijn overigens 63 euro. Als u wint, zal de rechter het CAK waarschijnlijk veroordelen tot het betalen van deze kosten. Hebt u pech, dan krijgt u dus niet alleen geen 47 euro, maar bent u ook 63 euro griffierecht kwijt.
Wilt u op de hoogte blijven van de vorderingen van de CG-raad bij haar proefproces? Dan kunt u zich hier inschrijven: http://www.cg-raad.nl/meldpunt47euro/proefproces.html.

Login of registreer om te reageren