Chronisch zieke zwakker op arbeidsmarkt

05-11-2007 om 21:16 uur

Chronisch zieken zijn als het gaat om werk slechter af dan negen jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van NIVEL en AMC onder 2000 chronisch zieken.

Bijna een kwart van hen ervaart nu knelpunten. Ze kunnen moeilijk een baan vinden en als ze die al hebben, is hun salaris te laag. Verder hebben ze concentratieproblemen, conflicten en worden ze snel ontslagen. Op het gebied van de zorg zijn chronisch zieken er beter aan toe dan in 1998, toen hetzelfde onderzoek werd verricht. 

Het onderzoek van NIVEL en AMC wordt op 9 november, de openingsdag van de Week van de Chronisch Zieken, in Rotterdam gepresenteerd. SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan reikt dan de Support Award uit, een prijs van het Reumafonds voor de werknemers van een bedrijf die het mogelijk maken dat een collega met reuma aan het werk blijft.

Bron: Nu.nl

Login of registreer om te reageren
09-11-2007 om 15:54 uur

Dwang bij aanstellen van chronische zieken

Het Reumafonds wil strenge regels voor werkgevers om meer chronisch zieken en arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Volgens het fonds, dat dit pleidooi vandaag houdt tijdens de opening van de Week van de Chronisch Zieken, hebben vrijblijvende oproepen hiertoe in de afgelopen jaren bitter weinig opgeleverd.


Mede daardoor staan over tien tot vijftien jaar circa 2,5 miljoen potentiële werknemers met chronische aandoeningen of handicaps aan de kantlijn, stelt het fonds. De arbeidspositie van deze groep moet daarom, zonodig met regelgeving, worden versterkt. „Werkgevers zouden bijvoorbeeld verplicht moeten worden een percentage arbeidsgehandicapten en/of chronisch zieken toe te laten tot hun personeelsbestand.”

Volgens Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de SER, is er geen enkele reden gehandicapten en/of mensen met chronische aandoeningen als het kreupelhout van de gemeenschap terzijde te schuiven. „Reumapatiënten”, stelt hij, „komen bij voldoende steun van hun omgeving tot indrukwekkende prestaties.” Rinooy Kan reikt tijdens de opening van de Week van de Chronisch Zieken, in het World Trade Center in Amsterdam, de Support Award uit. Dat is een onderscheiding van het Reumafonds voor collega’s en werkgevers die er samen voor zorgen dat een werknemer met reuma aan het werk kan blijven.

Geschat wordt dat thans één op de tien mensen in Nederland een chronische aandoening heeft. Hun aantal zal de komende jaren flink toenemen. Grotendeels op conto van de vergrijzende bevolking, maar ook door ongezond gedrag. Het RIVM heeft becijferd dat Nederland in 2025 bijna een miljoen (940.000) diabetespatiënten zal hebben. Maar ook: 1,2 miljoen mensen met osteoporose (botontkalking) en 540.000 patiënten met chronische longziekten. Het Reumafonds schat dat het aantal mensen met artrose (bij 1,5 miljoen mensen is een vorm van artrose vastgesteld) met een derde zal toenemen.

Uit onderzoek onder 2000 chronisch zieken door het Nivel te Utrecht en het AMC in Amsterdam, blijkt een kwart van chronisch zieken moeilijk een baan te vinden.

Bron: Pharma.nl

Login of registreer om te reageren