Campagne waarschuwt voor medicijngebruik in verkeer
07-10-2008 om 10:36 uurHet ministerie van Verkeer en Waterstaat lanceert dinsdag de publiekscampagne 'Rij veilig met medicijnen'. Medicijngebruikers worden met folders, posters, advertenties, een radiospot en advisering van apothekers en artsen gewezen op de risico's bij verkeersdeelname na het gebruik van medicijnen. Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat dinsdag bekendgemaakt.
Volgens het ministerie gebruikt in Nederland een op de tien automobilisten een rijgevaarlijk medicijn. Deze bestuurders hebben twee keer meer kans op een ongeval dan mensen die geen rijgevaarlijke medicijnen hebben gebruikt.
Jaarlijks vallen tientallen doden en ruim duizend zwaargewonden in het verkeer als gevolg van medicijnen. Vooral gebruikers van slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Ook bepaalde antidepressiva en sommige middelen tegen allergieën kunnen het reactievermogen verminderen.
Doel van de campagne is dat medicijngebruikers zich meer bewust worden wat voor hen persoonlijk de risico's zijn bij verkeersdeelname. Veel van hen zeggen geen hinder van de geneesmiddelen te hebben in het verkeer, ze zijn eraan gewend, maar velen weten bijvoorbeeld niet dat de kans op een verkeersongeval in de eerste weken van gebruik groter is.
De campagne loopt door tot het eind van het jaar en is onderdeel van 'Daar kun je mee thuiskomen' de verkeersveiligheidscampagne van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.rijveiligmetmedicijnen.nl.
bron
Ik heb dit wel eens eerder gelezen. Veel mensen weten bijvoorbeeld ook niet dat het met sommige antihistaminica ook niet verantwoord is om auto te rijden.
Medicijngebruik in het verkeer kan in de toekomst wellicht worden opgespoord door speeksel van weggebruikers te testen. Dat concludeert toxicologe Beitske Smink in een onderzoek waarop ze later deze maand promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op dit moment kan alleen een bloedproef uitsluitsel geven
Smink, werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut, heeft in haar onderzoek gekeken of spuug en urine bruikbaar zijn om vast te stellen of iemand onder invloed is van medicatie. Een speekseltest kan in de toekomst wellicht gebruikt worden als opsporingsmiddel, zo concludeert zij. De concentratie van benzodiazepinen die in speeksel wordt gevonden, is volgens haar een indicatie voor recent medicijngebruik. De stoffen komen voor in met name antidepressiva en slaapmiddelen.
Als mensen nu verdacht worden van het rijden onder invloed zonder dat er alcohol in het spel is, neemt de politie bij hen een bloedproef af. Maar dat is volgens Smink vrij omslachtig. Het is volgens haar handig voor de politie als sneller en gemakkelijker bepaald kan worden of er medicijnen zijn gebruikt. Daardoor kan het aantal bloedtesten worden teruggebracht.
De bloedtest is momenteel het enige wettige bewijsmiddel om de invloed van medicijnen aan te tonen. De speekseltest zal de bloedtest volgens Smink dan ook niet gaan vervangen. "Het is aan de politiek om te bepalen of dit ingevoerd wordt, daarnaast moet de test verder onderzocht worden."
bron
Alsof benzodiazepinen de enige medicijnen zijn die niet goed combineren met auto rijden :?