Buikvet als 'medicijn' na hartinfarct
04-02-2010 om 10:38 uurROTTERDAM - Cardiologen van het Erasmus MC hebben ontdekt dat buikvet van mensen stamcellen bevat die het beschadigde hart kunnen repareren.
Als die stamcellen snel na het infarct vanuit de buik naar het hart worden verplaatst, herstellen patiënten sneller en beter.
Tot nu toe is de behandeling uitgevoerd op een eerste groep van 14 patiënten. Hun hart pompt beter dan wanneer ze de behandeling niet hadden ondergaan. De resultaten zijn zo veelbelovend dat de studie binnenkort wordt uitgebreid naar dertig andere centra in de wereld.
Mensen die een hartinfarct hebben gehad, houden vaak gezondheidsproblemen. Bij een infarct raken bloedvaten beschadigd en sterft een deel van de hartspier af. Het hart pompt dan minder krachtig, waardoor patiënten sneller moe zijn.
Buikvet
Ook ontwikkelen veel van deze patiënten hartritmestoornissen en lopen ze een groter risico op een nieuw infarct. Patiënten die binnen 24 uur na een infarct stamcellen, gefilterd uit hun eigen buikvet, krijgen ingespoten in hun hart, lijken die problemen in veel mindere mate te krijgen.
Het is voor het eerst dat stamcellen uit buikvet worden gebruikt om patiënten te helpen. Stamcellen uit beenmerg worden al gebruikt voor verschillende medische toepassingen. In het beenmerg zitten echter te weinig relevante stamcellen voor de directe behandeling van hartinfarcten.
Bron