Britten gaan synthetisch bloed maken

23-03-2009 om 12:31 uur

Wetenschappers uit Groot-Brittannië zullen als eerste in de wereld zelf bloed gaan maken uit stamcellen van menselijke embryo's. Ze hopen binnen drie jaar de eerste patiënten synthetisch bloed te kunnen geven.

Het bloed is bedoeld om mensen in noodsituaties te helpen. De wetenschappers proberen met name de bloedgroep O-negatief te ontwikkelen. Dit bloed kan door iedereen worden ontvangen, ongeacht de eigen bloedgroep. Slechts 7 procent van de bevolking heeft zelf deze bloedgroep.

Hiervoor gaan de wetenschappers stamcellen gebruiken van embryo's die over zijn gebleven bij IVF-behandelingen. Het voordeel van dit synthetische bloed is dat het onuitputtelijk is; er kan altijd meer worden gemaakt. Ook is het vrij van gevaarlijke infecties, zoals hiv of hepatitis. Nadeel is dat er ethische bezwaren blijven omtrent het gebruik van stamcellen van embryo's.

bron

Login of registreer om te reageren
23-03-2009 om 12:35 uur

Kwart Nederlanders gelooft in bestaan kunstbloed

AMSTERDAM - Een kwart van de Nederlanders denkt dat kunstbloed bestaat als alternatief voor echt bloed bij bloedtransfusies.

http://media.nu.nl/m/m1cz1q5a9rly.jpg

Dat is een van de uitkomsten van een representatief onderzoek onder 1189 Nederlanders dat bloedvoorzieningsorganisatie Sanquin maandag heeft laten uitvoeren.

Sanquin zegt veel onbegrip te constateren onder Nederlanders over het geven van bloed. Zo dacht een derde van de respondenten dat er niet voldoende bloed beschikbaar is bij een ramp. Ten onrechte, zegt de bloedbank.

Bloeddonoren

Van de respondenten zei 45 procent bereid te zijn om bloed te doneren. Volgens Sanquin is in werkelijkheid 2,5 procent van de Nederlanders bloeddonor.

Redenen die mensen aanvoerden om geen donor te worden is angst voor bloed en naalden, een gebrek aan tijd en vermeende medische ongeschiktheid.

Sanquin gelooft dat mensen met juiste kennis over het bloeddonorschap eerder bereid zijn om donor te worden. De bloedbank start daarom maandag een bewustwordingscampagne om het donorbestand op peil te houden.

© ANP 

Bron

Login of registreer om te reageren