Bloeddrukverlagers verkleinen kans op longontsteking
08-11-2007 om 09:04 uurMedicijnen die de bloeddruk verlagen zouden ook de kans op een longontsteking verminderen. Bij een hoge dosering is het beschermende effect groter, veronderstelt Ewoudt van de Garde.
Van de Garde, die 21 november promoveert aan de Universiteit Utrecht, laat in zijn proefschrift een verband zien tussen het gebruik van ACE-remmers, bloeddrukverlagende geneesmiddelen, en een verminderde kans op een longontsteking.
Als mogelijke verklaring noemt hij veelvuldig hoesten en slikken, een bijwerking van de bloeddrukverlagers. Hoesten zou mogelijk voorkomen dat bacteriën vanuit de keel in de longen terechtkomen
Bron nu.nl
Ewoudt van de Garde laat in zijn proefschrift een relatie zien tussen het gebruik van ACE-remmers (bloeddrukverlagend medicijn) en een verminderde kans op een longontsteking.
Het beschermende effect van dit bloeddrukverlagend medicijn is groter bij hogere doseringen. Een mogelijke verklaring voor dit effect is een toegenomen hoest- en slikreflex door ACE-remmers. Prikkelhoest is namelijk een bekende bijwerking van ACE-remmers. Deze toegenomen hoest zou mogelijk voorkomen dat bacteriën vanuit de keel in de longen terecht komen. Het gebruiken van ACE-remmers is echter niet mogelijk bij mensen zonder hoge bloeddruk.
Een andere groep medicijnen die mogelijk het risico op een longontsteking kan verlagen, zijn statines (cholesterolverlager). In een grote studie (meer dan 20.000 patiënten) bleek statine het risico op een longontsteking met bijna 50% te verlagen. Een mogelijke verklaring is dat statines het immuunsysteem beïnvloeden. In deze studie kon niet goed onderzocht worden wat het effect is van selectief voorschrijven van statines aan relatief gezondere mensen. Vervolg onderzoek is daarom nodig om de bevindingen uit dit proefschrift te bevestigen.
Een longontsteking die buiten het ziekenhuis wordt opgelopen (ook wel 'community-acquired pneumonie' genoemd) behoort wereldwijd tot de meest voorkomende infecties. Ouderen lopen het grootste risico, vanwege een verminderde werking van het immuunsysteem op oudere leeftijd. Door de toenemende vergrijzing is er behoefte aan middelen die het risico op een longontsteking verkleinen.
Bron zorgkrant.nl