Bloeddruk daalt als temperatuur stijgt
20-01-2009 om 18:20 uurNu begrijp ik waarom het niet alleen leuk, maar ook heel verstandig is dat Nederlandse senioren massaal hun ‘oudedagen’ in Spanje doorbrengen. Warm, zonnig weer is goed tegen hoge bloeddruk!
Dat blijkt uit een Frans onderzoek waarin bijna 9000 ouderen (65+) lange tijd zijn gevolgd. Hun bloeddruk werd regelmatig gemeten en ook de temperatuur van de dag waarop werd gemeten, werd genoteerd.
Bij buitentemperaturen van minder dan 7,9 graden Celcius bleek de bovendruk 8.0 mmHg hoger dan bij een temperatuur van 21,2 graden Celsius.
Eén op de 3 deelnemers had in de winter last van een te hoge bloeddruk. Zomers was dit iets minder dan 1 op de 4. Bij deelnemers van 80 jaar en ouder waren deze verschillen het grootst.
Overigens denken de wetenschappers niet dat er een directe link is tussen buitentemperatuur en bloeddruk. Het is vermoedelijk vooral de zon die de bloeddruk laag houdt.
Bij blootstelling aan de zon, maakt het lichaam vitamine D aan. In eerdere onderzoeken is aangetoond dat een tekort aan vitamine D samenhangt met een te hoge bloeddruk.
Indirect speelt de temperatuur natuurlijk wel een rol, want juist de warme temperaturen zorgen ervoor dat ouderen vaker naar buiten gaan en dus voldoende vitamine D in hun lichaam hebben.
bron