Bijna driekwart Nederlanders voor actieve donorregistratie
30-09-2008 om 13:30 uur73 procent van de Nederlanders spreekt het voorstel van Actieve Donorregistratie zeer tot enigszins aan. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van de Nierstichting heeft verricht. De Nierstichting ziet de resultaten van dit onderzoek als extra onderbouwing van haar pleidooi voor deze (minder vrijblijvende) variant van donorregistratie.
Het kabinet is vooralsnog niet bereid deze wijziging - een cruciaal onderdeel van het Masterplan Orgaandonatie - door te voeren. De Nierstichting vindt de opstelling van het kabinet onbegrijpelijk en onaanvaardbaar en roept de Tweede Kamer op kritisch te kijken naar het kabinetsvoorstel.
Tien jaar na dato kan worden vastgesteld dat de Wet op de Orgaandonatie geen enkel positief effect heeft op de wachttijd voor een donororgaan, terwijl dit een van de belangrijkste doelen van de wet was. Sinds het van kracht worden van de wetgeving in 1998 is de wachttijd alleen maar toegenomen: van gemiddeld 2,5 naar ruim 4 jaar. Jaarlijks overlijden 100 tot 200 nierpatiënten, omdat er onvoldoende donororganen zijn.
De vrijblijvendheid voorbij
Er is onder Nederlanders een groot draagvlak voor Actieve Donorregistratie. Bovendien groeit het aantal voorstanders voor een systeemwijziging in vergelijking met 2005. Daarnaast blijkt uit de huidige onderzoeksresultaten dat Nederlandse burgers positiever staan tegenover orgaandonatie dan in het verleden.
Zo blijkt uit het onderzoek van TNS NIPO dat bijna driekwart (73%) van de Nederlanders het voorstel
om het aantal orgaandonoren te vergroten, aanspreekt. Nederlandse burgers zijn sowieso in het algemeen zeer positief over het afstaan van organen en weefsels na overlijden. 78 procent van de Nederlanders geeft aan vóór het afstaan van organen en weefsels te zijn.
Momenteel staat echter slechts ongeveer 40 procent van de volwassen Nederlanders ingeschreven in het Donorregister. Uit het NIPO-onderzoek blijkt dat 85 procent van de Nederlanders vindt dat van alle Nederlanders bekend moet zijn of zij hun organen wel of niet beschikbaar stellen voor donatie. 7 op de 10 van de Nederlandse vindt zelfs dat de regering alle Nederlanders moet verplichten hun keuze over orgaandonatie kenbaar te maken.
De afgelopen tien jaren hebben bewezen dat we op die manier nooit het grote tekort aan donororganen oplossen”, aldus Beerkens. “De Nierstichting neemt dan ook geen genoegen met het kabinetsbesluit en hoopt dat de Tweede Kamer ons advies en dat van de Coördinatiegroep wel serieus neemt en nierpatiënten niet in de kou laat staan.”
bron
Wordt inderdaad tijd voor aanpassing van het donorregistratiesysteem omdat het geen effect blijkt te hebben. Ik vind wel dat iedereen de keus moet houden of hij zijn organen en weefsels beschikbaar stelt voor transplantatiedoeleinden; ik vind dat je mensen hier niet toe kunt verplichten. Iedereen heeft het recht te beslissen wat er met zijn/haar lichaam gebeurt. Maar een systeem waarbij iedereen verplicht wordt om keuze kenbaar te maken ben ik zeker voor! Er zijn ook goede resultaten geboekt in andere landen met een systeem van standaard wel doneren; tenzij je anders aan hebt gegeven (mogelijkheid om niet te doneren, behoud je dan dus). Bij de Nederlandse ADR wil o.a. de Nierstichting graag dat mensen die zich niet hebben geregistreerd, een brief ontvangen met het verzoek hun keuze kenbaar te maken. Doen ze dat na herhaalde oproepen nog niet, wordt aangenomen dat men wel donor wil worden en wordt men dit schriftelijk meegedeeld. Keuze kan men dan alsnog wijzigen.
M.i. zou het ook al schelen als er meer over gesproken zou worden; als je omgeving niet weet wat je wilt, moeten zij voor je beslissen na je overlijden... en dat is natuurlijk al een moeilijke opgave en zeker op een moment dat je bijv. hersendood bent en je familie moet daarover gaan beslissen.
Overigens mogen ze van mij alles hebben na mijn overlijden; heb al heel lang een donorcodicil en ben dus ook geregistreerd als orgaandonor.
Hoe is orgaandonatie geregeld? Orgaandonatie is een gevoelig onderwerp.
Wat zijn de regelingen, de plannen en wat vindt de Nederlander eigenlijk?
Hoe is het bestaande systeem geregeld?Het huidige systeem van donorregistratie is in 1998 ingevoerd. Alle Nederlanders van 18 jaar en ouder wordt gevraagd om hun voorkeur centraal te laten registreren. Wie niets doet, zegt automatisch 'nee'. Dit wordt overigens in de nieuwe wet gewijzigd 'mijn nabestaanden beslissen'. Op dit moment heeft 23% van de Nederlanders zich laten registreren als donor; 12% heeft expliciet aangegeven geen donor te willen zijn en 5% laat het aan de nabestaanden over. 54% van de Nederlanders heeft niet gereageerd.
Is registratie verplicht?
Nee, registratie is niet verplicht. Uit een enquete van TNS-NIPO in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat een donorsysteem met een verplichte keuze slecht ligt. 59% vindt dat de overheid deze verplichting niet mag opleggen. Komt er toch zo'n systeem, dan zou 50% 'donor' laten registreren; 35% zegt 'niet-donor' en 14% zou weigeren te kiezen, ondanks de verplichting.
Hoe zit dat met het 'geen bezwaar'-systeem?
Een alternatief voor het bestaande systeem is het 'geen bezwaar'-systeem. Hierbij is iedereen donor tenzij hij of zij anders laat registreren. Volgens de TNS-NIPO-enquete zou in dat geval zou 37% van de Nederlanders actief 'nee' zeggen.
Medische voorrang
Plannen om mensen die staan geregistreerd als donor voordeeltjes te bieden zoals voorrang op wachtlijsten, stuiten op ethische bezwaren. Ook de gemiddelde Nederlander heeft weinig sympathie voor dit voorstel. Slechts 32% vindt dit een goed plan, terwijl 60% het niet acceptabel vindt, zo blijkt uit de RTL Nieuws-enquête.
Bron
Voor de volledigheid: dit artikel gaat over nierdonatie wanneer de donor leeft.
Kamer tegen automatisch donorschap
DEN HAAG - Pleitbezorgers voor een systeem waarbij iedereen automatisch orgaandonor is, hebben woensdag bot gevangen bij de Tweede Kamer.
Regeringpartijen CDA, PvdA, ChristenUnie keerden zich tijdens een Kamerdebat tegen dit systeem. Ook Partij voor de Vrijheid, VVD en SGP voelen er niets voor om er maar van uit te gaan dat iedereen donor is die daar niet uitdrukkelijk bezwaar tegen heeft gemaakt. Nu geldt nog dat toestemming nodig is voor donatie. CDA en ChristenUnie verwachten niet dat een ander systeem meer donoren oplevert. De regeringspartijen benadrukten de zeggenschap over het eigen lichaam. Die zou er bij Automatische Donorregistratie (ADR) bij inschieten.
Steun
Met de opstelling van de Kamer kan minister Ab Klink (Volksgezondheid) rekenen op steun voor zijn uitgangspunt om het huidige systeem, waarbij toestemming moet worden gegeven, overeind te houden. Wel kwamen verschillende fracties met aanvullingen of wijzigingen op zijn voorstellen.
Het idee van PvdA en CDA voor een donorkaart die overal verkrijgbaar is, ontmoette weinig bijval in de Kamer. Het idee is dat mensen hun keuze voor wel of niet doneren eerder op zo'n kaart kenbaar maken, dan in een centraal registratiesysteem van de overheid. Maar veel andere partijen verwezen naar het aloude donorcodicil, dat ook geen doorslaand succes was.
Ziekenhuizen
De PvdA zou graag zien dat de gang van zaken binnen ziekenhuizen verbeterd wordt, omdat het nu zo is dat het ene ziekenhuis veel meer donororganen scoort dan het andere.
Ook willen de sociaaldemocaten dat de keuze voor wel of niet doneren verplicht wordt. De ChristenUnie maakte zich sterk juist sterk voor de mogelijkheid om aan te geven dat de keuze wordt uitgesteld.
Nabestaanden
Klink is van plan een extra optie aan het registratieformulier toe te voegen, waarbij iemand toestemming voor donatie kan geven, mits de nabestaanden instemmen.
De Kamer was daar niet erg enthousiast over. Volgens CDA'er Henk Jan Ormel wordt het systeem dan te ingewikkeld. Hij wil dat de minister gaat onderzoeken hoeveel extra donororganen een eenvoudigere versie van zijn voorstellen zal opleveren
Bron