alternatief voor medische radioisotopen
14-09-2008 om 00:54 uurBij het Delftse reactorinstituut RID is een alternatieve techniek in ontwikkeling om radioisotopen te maken voor medische toepassingen. Daarbij is geen kernreactor nodig.
Dat meldt het universiteitsblad Delta van de Technische Universiteit in Delft deze week.
De laatste weken is onrust ontstaan onder de afnemers van radiofarmaca, doordat drie producenten van de materialen niet kunnen leveren. De belangrijkste producent, de kernreactor in Petten, ligt nog maanden stil vanwege een onbegrepen veiligheidsprobleem in de reactor. Jaarlijk worden wereldwijd 40 miljoen patienten met het materiaal behandeld.
Volgens hoogleraar Bert Wolterbeek van het RID in Delft wordt met de nieuwe route de aanlevering van technetium-99m een stuk zekerder. Technetium-99m is gewoonlijk een splijtingsproduct van hoogverrijkt uranium. Omdat dat uranium ook voor kernwapens kan worden gebruikt, worden daarvoor niet veel vergunningen afgegeven.
Voor medische toepassingen wordt uit gebruikt hoogverrijkt uranium de stof molybdeen-99 gewonnen, waaruit door verval technetium-99m ontstaat. Ziekenhuizen krijgen dat molybdeen aangeleverd in staafjes, waaruit ze enige dagen lang ter plekke technetium-99m kunnen winnen voor gebruik in de kliniek.
Volgens Wolterbeek is ook molybdeen-98 een geschikte grondstof voor het proces. Molybdeen-98 is een stabiele isotoop die in de natuur al wordt gewonnen bij mijnbouw. Door het te beschieten met neutronen kan het worden omgezet in het radioactieve molybdeen-99, dat in het proces bovendien als oplosbaar gas loskomt. Daardoor is het gemakkelijk te concentreren en te verpakken voor gebruik in ziekenhuizen op de normale manier.
Wolterbeek heeft octrooi op de nieuwe methode aangevraagd. Volgens Delta praat hij met Urenco in Enschede over eventuele opschaling naar industriele schaal. Dat bedrijf zegt er wel oren naar te hebben, ook al omdat bij productie uit uranium veel radioactief afval ontstaat.
bron
Goh :o duidelijk O-) nee, ik geloof dat ik het snap ;)
Op het intranet van het Erasmus MC stond eerder al dit bericht:
Bron: Intranet Erasmus MC (mogelijk niet voor iedereen opvraagbaar)