Alternatief apothekers voor preferentiebeleid

14-05-2008 om 20:07 uur

DEN HAAG (ANP) - Apothekersorganisatie KNMP is bereid de kosten van generieke geneesmiddelen met de helft terug te brengen. Dat komt neer op een bedrag van 440 miljoen euro. De farmaceutische bedrijven, de apothekers en de leveranciers zijn bereid de gevolgen samen te dragen.

Dat blijkt uit het alternatieve plan voor het preferentiebeleid dat de KNMP aan minister Ab Klink van Volksgezondheid en de verzekeraars heeft aangeboden. Volgens de apothekers leidt het preferentiebeleid ertoe dat honderdduizenden tot miljoenen Nederlanders van medicijn moeten wisselen. Dat beleid, dat vanaf mei zou moeten ingaan, houdt in dat verzekeraars elk half jaar per werkzame stof de goedkoopste geneesmiddelen aanwijzen. Alleen die medicijnen worden vergoed.

Bron

15-05-2008 om 10:09 uur

Dit zou dus kunnen betekenen dat je elk half jaar van medicijnen moet wisselen? En dat bepaalde medicijnen gewoon helemaal niet meer vergoed (en dus stukken minder gebruikt) zullen worden?

Login of registreer om te reageren
15-05-2008 om 14:43 uur

Ja dat klopt, elk half jaar kijkt de zorgverzekeraar welke fabrikant de goedkoopste prijs heeft en de apotheek moet verplicht dat merk afleveren, wil het vergoed gaan worden, wil je toch een ander merk, of het vertrouwde merk wat je altijd had dat moet je het helemaal zelf betalen...

Met het middel Simvastatine (cholesterolverlager ) is dat al op 1 januari ingegaan, wij hebben in onze apotheek als "huismerk"Ratiopharm (=een fabrikant) maar aan heel veel mensen moesten wij Simvastatine van Ranbaxy (fabrikant uit India) gaan leveren.

Maar het halfjaar is bijna om, nu gaan de verzekeraars kijken welke fabrikant nu weer goedkoper is, en grote kans dat al die mensen die nu dus Simvastatine van Ranbaxy slikken weer Simvastatine van een andere fabrikant krijgen en het vervelende is dat wij als apotheek hier totaal geen invloed op kunnen/ mogen uitoefenen want de rechter heeft geoordeeld dat dit mag...

En omdat de rechter deze uitspraak heeft gedaan komen er per juli nog een heleboel middelen bij..

Het zijn gelukkig niet alle verzekeraars die er aan meedoen... dus overstappen is een idee als je dit niet wilt.

Voorzover ik het nu weet zit er overigens geen astma-medicatie bij...

Hoop dat het zo duidelijk is, mocht je nog vragen hebben mail me dan maar of stuur een pb-tje...

Groeten, Te@

Login of registreer om te reageren
20-05-2008 om 11:06 uur

Prijzenslag op pillenmarkt

Dertig cholesteroltabletten die vorig jaar 35 euro kostten, heb je straks voor 1,25 euro.

De prijzen van veel voorgeschreven geneesmiddelen zullen in juni spectaculair dalen, soms zelfs met 80 tot 90 procent. Dit is het gevolg van het beleid van zorgverzekeraars om van 36 geneesmiddelen alleen nog de goedkoopste versie te vergoeden.

Volgens zorgverzekeraars leidt het voorkeursbeleid tot 350 miljoen besparing op de kosten voor geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen. Volgens verzekeraars zal door de veel lagere medicijnkosten de druk op de ziektekostenpremies verminderen. Bovendien zal het eigen risico voor patiënten minder snel opgebruikt zijn.

Afgelopen week hebben fabrikanten van generieke middelen prijsopgaven moeten doen voor de levering van medicijnen in het komende jaar. Gistermiddag zijn per middel de laagste inschrijvingen bekend geworden. De aanbieders met de laagste prijzen mogen de middelen leveren aan apothekers.

De prijsdalingen zijn extreem. Enkele voorbeelden: voor tabletten van het migrainemiddel sumatriptan (100 mg), die nu nog 30 euro per 6 stuks kosten, hoeft volgende maand slechts 4 euro te worden betaald, een daling van 86 procent. Het antipsychoticum risperidon (4 mg), dat nog maar kort generiek verkrijgbaar is, gaat 3,41 euro per 30 stuks kosten. De prijs is nu nog 57 euro, dat betekent dus een prijsdaling van 94 procent.

Volgens zorgverzekeraars tonen de prijsdalingen aan dat er nog veel financiële ruimte zit in de geneesmiddelenmarkt. Het voorkeursbeleid geldt nog maar voor de helft van de generieke markt.

„Verzekerden hebben jaren achtereen veel te veel betaald voor hun medicijnen”, aldus Kamerlid E. van der Veen (PvdA). „Er zat veel meer geld in de klomp. Dat is nu wel aangetoond.” Van der Veen was de initiatiefnemer van een motie waarin minister Klink onlangs werd gedwongen een nieuw onderzoek te doen naar de nog altijd bestaande praktijk van kortingen en bonussen in de geneesmiddelenmarkt.

Uit de jongste prijsopgaven blijkt dat ook voor de cholesterolverlager simvastatine, een middel dat op grote schaal wordt geslikt, jarenlang te veel is betaald. Dertig tabletten van 40 mg kostten ruim een jaar geleden nog 35 euro. De prijs daalde onder druk van het voorkeursbeleid van de verzekeraars al tot 8 euro. Volgende maand kosten diezelfde pillen nog maar 1,25 euro.

De bond van generieke fabrikanten, Bogin en de koepel van apothekers KNMP hebben zich tot het laatste moment verzet tegen het voorkeursbeleid van de zorgverzekeraars. Bogin stapte naar de rechter, maar verloor.

Volgens de apothekerskoepel KNMP zullen apothekers door de lagere prijzen in financiële problemen komen. Het prijsbeleid zal een tekort van 160.000 euro per apotheek opleveren. De KNMP wil overleg met Klink.

Bron

Login of registreer om te reageren