AIVD luisterde Telegraaf-journalisten te snel af
04-12-2009 om 22:48 uurDe inlichtingendienst AIVD heeft te snel maar uiteindelijk wel terecht twee journalisten van De Telegraaf afgeluisterd. Dat had plaats nadat de krant artikelen op basis van staatsgeheime stukken van de dienst had gepubliceerd.
Inval is zeer onprofessioneel.'Dat concludeert de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). De commissie houdt toezicht op de inlichtingendiensten in Nederland en is de enige instantie naast de AIVD, die alle informatie van de inlichtingendienst mag bekijken.
Lek inlichtingendiensten
De commissie vindt op basis daarvan dat de AIVD de journalisten in het vizier mocht nemen om het lek binnen de inlichtingendienst op te sporen. Dat de AIVD direct na de eerste publicatie op basis van dat lek al begon met afluisteren, vindt de commissie echter verkeerd.
Volgens de toezichthouder bestond op dat moment nog geen concreet gevaar dat meer stukken zouden lekken en leidde het artikel over de inval in Irak niet tot direct gevaar voor de nationale veiligheid.
De commissie vindt dan ook dat de AIVD in een te vroeg stadium is begonnen met de inzet van bijzondere bevoegdheden tegen de journalisten Jolande van der Graaf en Joost de Haas.
Irak en Dalai Lama
De toezichthouder vindt dat de AIVD verder correct heeft gehandeld. De twee AIVD-dossiers die aan de basis lagen van Telegraaf-artikelen over de inval in Irak en een bezoek van de Dalai Lama aan Nederland, werden terecht aangemerkt als staatsgeheim.
De inlichtingendienst mocht de journalisten De Graaf en De Haas aanwijzen als 'target', omdat zij een bedreiging konden vormen voor de nationale veiligheid. Ook met het middel afluisteren heeft de toezichtscommissie op zich geen probleem, omdat uit intern onderzoek van de AIVD tientallen personen naar voren kwamen die het lek zouden kunnen zijn.
Excuses
Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) heeft moeite met de conclusie dat ze te vroeg toestemming heeft gegeven voor het afluisteren van de journalisten, maar legt zich daar wel bij neer.
Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs eist toch excuses van de minister. Wat Ter Horst betreft hoeft Paradijs daar niet op te rekenen.
bron
Een heel verstandig besluit van mevrouw ter Horst.
Je moet nooit wachten tot het 'eerste schaap verdronken is, voordat je de put dempt'