Een jaar ziek, en nu?????
30-07-2009 om 17:09 uurHallo ik heb een vraag, ben net terug van de arbo dienst en nu na een jaar ziek moet er een nieuw verslag/beleid komen.
Ik heb copd gold 2 en kan door erge vermoeidheidsklachten niet werken (misschien ME, wordt nog onderzocht).
Ik werk normaal 20 uur per week op kantoor, vijf ochtenden van 4 uur.
Ik heb niet meer kunnen werken afgelopen jaar, volgens de arbo is de WIA, als je er al in aanmerking voor komt maar voor een maximale tijd van 36 uur en dan wordt het bijstand, maar als je dus een partner hebt met inkomen dan wordt het dus niets, is dit zo.
Heb ik dan altijd gewerkt (van 17 tot 43 jaar) om vervolgens als je ziek wordt met lege handen te komen zitten?
Volgens Arbo is het zaak om te proberen te werken, ook al lukt het nu niet, is dit zo???
groetjes Caroline
Beste Caroline,
Uit de casus begrijp ik dat het eerste ziektejaar net voorbij is en dat met werkgever/Arbodienst een evaluatie heeft plaatsgevonden: een terugblik wat er in het eerste ziektejaar gedaan is én of het opgestelde plan van aanpak aangepast zal moeten worden.
Tijdens het tweede ziektejaar zal (ook) mogelijke re-integratie naar ander passend werk bij een andere werkgever aan de orde komen.
U kunt ervoor kiezen om werkzaamheden uit te proberen en/of arbeidsuren in een voor u passend tempo op te bouwen. Als u na ruim anderhalf jaar nog niet (volledig) aan het werk bent, dan krijgt u van UWV informatie over de WIA. U beslist zelf of u WIA-uitkering wilt aanvragen, ja/nee.
Door UWV zal getoetst worden of u op het toetsmoment niet kunt werken maar in de toekomst waarschijnlijk wel. Óf dat u uw eigen arbeidsuren slechts gedeeltelijk kunt werken en daardoor minder kunt verdienen dan voorheen. Óf dat u helemaal niet (of nog maar voor een zeer klein deel) kunt werken en dat de kans dat u herstelt erg klein is.
Mocht u in aanmerking komen voor een WIA-uitkering en dit inkomen ligt onder het sociaal minimum (bijvoorbeeld omdat u voorheen als parttimer werkzaam bent geweest), dan kunt u bij UWV een toeslag aanvragen. Deze toeslag is afhankelijk van uw woonsituatie. Het eventuele inkomen van bijvoorbeeld uw partner telt dan ook mee voor de bepaling of u recht heeft op toeslag. Ligt het gezamenlijke inkomen boven het voor u geldend sociaal minimum, dan heeft u géén recht op toeslag.
Mocht u een wat meer op uw eigen situatie toegespitst antwoord willen, dan raad ik u aan om een persoonlijk gesprek aan te gaan met een onafhankelijk arbeidsadviseur (kijk op de site voor een onafh. arbeidsadviseur in de buurt: www.onafhankelijkarbeidsadviseur.nl)
Mvrgr.,
Henri,
onafhankelijk arbeidsadviseur.
Beste Henri, bedankt voor de reactie, er stonden een paar zaken in waarvan ik nog niet op de hoogte was.
Ik heb nog een aanvullende vraag. Mijn vrouw heeft copd fase 3 en gaat waarschijnlijk als parttimer in de WIA belanden (Is nu anderhalf jaar ziek en is naast persoonlijke verzorging en therapie eigenlijk tot niets meer in staat). Is eigen vermogen ook nog een factor bij het eventueel al dan niet toekennen van een aanvullende toeslag? BVD
Bedankt voor het uitleggen Henri,
Wat ik nog graag wil weten als je in aanmerking komt voor WIA is dat dan maar tijdelijk (36 maanden of zo).
bedankt Caroline
Caroline, kijk hier 's: http://tinyurl.com/moo4pa
Wat ik ervan begrijp: Je begint met een loondervingsuitkering. De duur ervan wordt door je leeftijd bepaald, in jouw geval anderhalf jaar als ik het goed heb. Ben je daarna nog arbeidsongeschikt dan volgt een (lagere) vervolguitkering. Die kan in principe tot de 65 jarige leeftijd doorlopen. De hoogte van de vervolguitkering is ook weer afhankelijk van allerlei factoren, mitsen en maren. Het is knap ingewikkeld iig.
JP,
bedankt voor de moeite.
Beste JP en Caroline,
Een toeslag (op grond van de Toeslagenwet) toetst niet aan het eigen vermogen, zoals spaargeld of een eigen woning. Alleen inkomsten uit en in verband met arbeid valt onder gezamenlijk inkomen.
Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld ook eens onder de weblink van Postbus 51:
http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/belastingen-uitkeringen-en-toesl…
Voor meer info over WIA kan o.a. gekeken worden naar het zgn. keuzemenu op de website van UWV:
http://www.uwv.nl/wia/langdurig-ziek/wat-is-wia/index.aspx
Mvrgr.,
Henri,
onafhankelijk arbeidsadviseur.
Henri, bedankt!!
Hmm, ik ben dit jaar 5 keer ziek geweest.
2 x keer door een dubbele oorontsteking en 3 keer omdat ik het zo benauwd en griep heb gehad.
Nu word ik door mijn nieuwe teamleider uit genodigd voor een gesprek, geen idee wat ik mij daar bij voor moet stellen.
Weer uitleggen wat ik heb, blablabla.. Ik weet het ik ben te veel ziek geweest dit jaar. Korte en of langere periode.. Nooit langer dan een week.
Ik kan er al bijna niet van slapen..
Zijn dit normale procedures voor een werkgever als je vaker dan 5 keer ziek bent geweest???
Wie kan mij hier een antwoord op geven.
Wat zegt de arbo arts? Daar zou je als eerste een gesprek mee moeten hebben.
Hanna; wil de nieuwe teamleider je alleen zien ivm ziekteverzuim of ook om zich voor te stellen; kijken waar je werkinteresses/sterke punten e.d. liggen? Jij gaat alleen uit van het eerste; maar bij ons is het tweede bijv. ook gebruikelijk bij een nieuwe teamleider. Overigens heb ik daarin zelf altijd aangegeven dat ik astma heb.
Of het normaal is gesprek over ziekte: zeker :Y Je teamleider moet nl. proberen ziekteverzuim terug te dringen. Sinds de wet Poortwachter is ingevoerd, ligt qua ziektebegeleiding er veel meer/sneller verantwoordelijkheid bij je teamleider dan vroeger (en niet meer alleen bij de ARBO-arts) om te kijken of ziekteuitval voorkomen/verminderd kan worden; je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt en hiervoor plannen e.d. opstellen. Bij een week ziekte zullen ze niet direct een reintegratieplan opstellen; maar na een aantal weken is dit wettelijk verplicht. Maar dan zie je voor die tijd ook een ARBO-arts.
Paginering