Vergoeding longrevalidatie
22-01-2011 om 11:10 uurIk doe mee met de pneumostoma studie in het UMCG. Ik het kader van die studie moet ik tweemaal longrevalidatie hebben... minimaal 12 sessies voor- en 10 sessies na de ingreep.
Die eerste 12 sessies (het zijn er 15 geworden) zitten er op, en tot mijn verrassing kreeg ik daar een rekening van (de eerste 9), gespecificeerd als reguliere fysiotherapie.
Voor Agis is longrevalidatie alleen maar longrevalidatie als het in een officiƫle multidisciplinaire omgeving plaats vind. Het gezondheidscentrum Lombok in Utrecht - waarnaar ik was doorverwezen door mijn longarts - voldoet blijkbaar niet aan de voorwaarden van Agis, ondanks het feit dat alle denkbare disciplines daar vertegenwoordigd zijn.
Ik heb nu twee vragen;
1 - is dat alleen bij Agis zo of ook bij de andere zorgverzekeraars?
2 - is er in de buurt van Utrecht een "echt" longrevalidatiecentrum waar ik terecht kan zonder zelf voor de kosten op te moeten draaien?
Ik doe mee met de pneumostoma studie in het UMCG
als het in het kader is van een wetenschappelijke studie, wordt het toch betaald door de financiers van de studie? Dus dat jij moet betalen vind ik wel erg raar.... ik zou het met de mensen die de studie uitvoeren overleggen
Als je Fev1 waarde kleiner is dan 60% als copd patient dan heb je recht op een doorlopende indicatie voor fysiotherapie.
Er had gewoon vooraf door de longarts een aanvraag voor een indicatie voor long fysio gedaan moeten worden, op basis van jouw medische situatie, denk ik.
In antwoord op emsepems;
Die mogelijkheid - vergoeding in het kader van de Portaero studie - is nog open, maar ik wil in eerste instantie zeker stellen dat ik in maart, bij de tweede longrevalidatie ronde, niet weer dezelfde ellende krijg. Ik ben het meer dan zat om van het kastje naar de muur gestuurd te worden en heb het in eerste instantie dus maar zelf betaald... om van het gezeur af te zijn.
en JP;
Mijn FEV1 waarde ligt rond de 30%. Bij chronische ziekten is er inderdaad een indicatie voor doorlopende fysiotherapie, maar daarvan kwamen in 2010 de eerste 9 sessies voor eigen rekening, en dat is voor dit jaar opgeschroefd tot 12 sessies.
En "doorlopend" wil in dit verband inderdaad zeggen, zonder onderbreking! Agis, en waarschijnlijk ook de andere zorgverzekeraars, zijn wel zo kien om te zeggen dat er na een operatie weer een volgende ronde begint. m.a.w., dat de eigen beurs weer getrokken moet worden.
Vandaar mijn vraag; weet iemand-, of heeft iemand ervaring met- een longrevalidatiecentrum in de omgeving van Utrecht?
Zonder onderbreking...tjongejonge, van verzekeraars moet je het maar hebben...
De eerste 9/12 behandelingen worden uit de aanvullende verzekering betaald toch? Die moet je dsan wel hebben natuurlijk.
Inderdaad, die worden uit de aanvullende verzekering vergoed, alleen heb ik geen aanvullende verzekering.
Thuis heb ik alles om aan mijn conditie te werken. Home(fiets)trainer, roeitrainer, gewichten, step apparaat enz., Het meeste daarvan staat beneden in de kamer en ik maak daar vaker en langer gebruik van dan bij de recente Fysiotherapie behandeling, waar ik dan ook geen steek mee ben opgeschoten.
Zonde van het geld en de moeite, maar het is nu eenmaal een verplichting voor de studie. En een aanvullende verzekering nemen met zaken waar ik, na de Portaero studie, geen enkele behoefte aan heb is ook weggegooid geld.