Beatrixoord, vragen

02-07-2009 om 21:07 uur

hallo,

Mijn longarts heeft tijdens mijn laatste bezoek gezegd dat het het beste is als ik naar het Beatrixoord ga voor behandeling, conditietesten, dieet enz.Ik krijg over enkele maanden daar een oproep van. Ik zag wel een bericht staan over het Beatrixoord op het forum maar daar hebben vorig jaar mensen op gereageerd en ik weet niet of het nu veranderd is.

Wie weet wat voor soort behandeling ze daar geven en of er een minimaal aantal dagen is dat je er per week heen moet. Is het te combineren met studie/werk? Wat zijn de testen die je moet doorlopen. Hoe lang zou ik er heen moeten en moet ik dan na een bepaalde periode nog steeds wekelijks/maandelijks heen?
Hoe lastig is het om het vol te houden? en wie heeft er zowiezo informatie over het Beatrixoord, ik kan nergens wat vinden...

een of 2 antwoorden van mijn hele stapel is ook al fijn  ;) Ik weet dat ik een hoop vragen heb..

Login of registreer om te reageren
02-07-2009 om 22:58 uur

Hallo Marthe,

Ik heb vorig jaar mei t/m september gerevalideerd in Beatrixoord.
Ik zal proberen je vragen te beantwoorden. Als je nog persoonlijke vragen hebt, mag je mij altijd een PB'tje sturen.

Wie weet wat voor soort behandeling ze daar geven en of er een minimaal aantal dagen is dat je er per week heen moet.
Je kunt zowel klinisch als in dagbehandeling revalideren in Beatrixoord. Ik weet niet wat je leeftijd is. Zelf ben ik 25, en vorig jaar de jongste van de afdeling toen ik er vanwege de afstand en mijn slechte conditie klinisch ging revalideren. Voordeel van klinisch revalideren is dat je programma over 5 dagen verdeeld word.
Poliklinisch revalideren is op maandag, woensdag en vrijdag. Je gaat dan hele dagen naar Beatrixoord. Je hebt een eigen programma, afwisselend met groepstrainingen en persoonlijke gesprekken en/of 1-op-1 training. Hangt allemaal van je leerdoelen af. Deze leerdoelen worden bepaald tijdens een observatieweek. Ik ben 1 week ter opname geweest voor allerlei testen en gesprekken. Daarna moest ik nog 6-8 wkn wachten voor start van de revalidatie, dat hangt af van de groep waar jij ingedeeld word, weer afhankelijk van je leerdoelen. 
Klinisch revalideren heeft z'n voor- en nadelen. Afstand tussen je woonplaats en Haren, je thuissituatie, je gezondheid/conditie, en persoonlijke voorkeur. Bij klinisch revalideren word er ook gekeken naar je activiteitenpatroon en ADL. Als je hier problemen ondervind, kan de verpleging je daarbij ondersteunen en tips geven om het thuis nog beter te doen. Bijv als je benauwd bent tijdens douchen.
Ik was dan wel de jongste van de afdeling, maar revalideerde wel in een groep met leeftijdsgenoten die in dagbehandeling waren. Op de dinsdag en donderdag, als de poliklinische revalidanten er niet waren, had ik de persoonlijke afspraken met o.a dietiste, PMT'er (psycho-motorische-therapeut), psycholoog, arts e.d.
Tijdens klinische opname, mag je op vrijdag na je laatste therapie naar huis voor weekendverlof en op zondag moet je voor 20u weer binnen zijn, of als je programma het toe laat op maandagochtend.

Is het te combineren met studie/werk?
Nee :N, het revalideren is al een full-time job. De tijd tussen je trainingen door heb je nodig om te herstellen.
Ik heb een studieboek meegenomen tijdens mijn klinische opname, maar die is de tas niet uit geweest.

Wat zijn de testen die je moet doorlopen.
Uitgebreide longfunctietesten (spirometrie - bodybox - spierkracht van je longen e.d), looptest (2x) (piepjestest) eerst word je max. snelheid bepaald, en 2 dagen later mag je opnieuw voor de duur, fietstest met bloedgasanalyse, gesprek met psycholoog, gesprek met arts, gesprek met bewegingsagoog, gesprek met dietiste.

Hoe lang zou ik er heen moeten en moet ik dan na een bepaalde periode nog steeds wekelijks/maandelijks heen?
Hoe lang je er naartoe moet, hangt af van je leerdoelen en de groep/module waarin je ingedeeld word. Zo zijn er modules van 9 weken, maar hou rekening met een duur van 12 weken met eventueel verlenging als bepaalde leerdoelen nog niet (voldoende) behaald zijn en nog wel te behalen zijn. Ik heb er 17 weken gezeten, maar ben in de revalidatieperiode ook 3 weken flink ziek geweest en in conditie achteruit gegaan.
Als je word ingedeeld in een conditie-module, is de duur 12 weken.

Na de revalidatie is er nog een terugkom moment na 6 weken en na 12 weken. Na 12 weken, word je weer terug overgedragen naar je eigen longarts. Tijdens de revalidatie is de aangewezen longarts in Beatrixoord je behandelend arts (dr. Wempe of dr. Vennik vanuit het UMCG ZIE)

Hoe lastig is het om het vol te houden?
Daar kan ik persoonlijk niets over zeggen. Dat hangt af van je eigen conditie en je eigen kracht & moed om te revalideren.
Mocht je in je dagelijkse leven al beperkingen hebben om bijv je dag goed vol te houden, dan zou ik kiezen voor klinische revalidatie omdat je programma dan verdeeld word over 5 dagen en je tussendoor voldoende tijd hebt om te herstellen. Nadeel van poliklinisch revalideren, iets wat ik regelmatig in de groep hoorde omdat ik enige klinische revalidant was in de module, was dat je thuis vrij snel weer in je oude ritme valt. Dat je dingen gaat doen die dagelijks moeten gebeuren. koken, wassen, boodschappen. Dit kan je zwaar tegenvallen. Als je gaat poliklinisch gaat revalideren, hou er dan rekening mee dat je die weken echt aan het revalideren bent en je in je thuissituatie geen andere dingen gaat doen. Je hebt echt je rust nodig om te herstellen, anders hou je de week echt niet vol. Het is best pittig, een week lang veel trainen. Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch.

en wie heeft er zowiezo informatie over het Beatrixoord, ik kan nergens wat vinden...
HIER lees je een folder van de longrevalidatie in Beatrixoord.

Login of registreer om te reageren