Verzekeraar: geen keuzebeperking
27-07-2011 om 14:24 uurGoed nieuws voor mensen met een longaandoening. Zorgverzekeraar UVIT ziet voorlopig af van voorkeursbeleid bij longmedicijnen. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP. Het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) is opgelucht. “Longpatiënten hoeven nu niet te wisselen van medicijn omwille van de kosten”, zegt directeur Michael Rutgers.
Het besluit van UVIT om het voorkeursbeleid uit te stellen, is een doorbraak na intensieve gesprekken via de Long Alliantie Nederland (LAN). Daar zit ook het Astma Fonds in, net als andere zorgorganisaties, beroepsgroepen en patiëntenverenigingen.
Onlangs kondigde UVIT aan dat het al vanaf 1 augustus bij vergelijkbare longmedicijnen, de voorkeur zou geven aan de goedkope variant. Zo zouden enkele inhalatoren alleen nog worden vergoed bij uitdrukkelijke ‘medische noodzaak’. Astma Fonds en LAN waren onaangenaam verrast door dit besluit, dat haaks stond op lopende gesprekken. Een jaar geleden wist de LAN te vermijden dat zorgverzekeraars al in 2011 voorkeursbeleid zouden voeren.
Met inhoudelijke argumenten is UVIT nu opnieuw overtuigd dat het voorkeursbeleid zeer ongunstig is voor de patiënt. Bovendien, zo zegt ook het Astma Fonds, is het maar de vraag of het leidt tot de beoogde kostenbesparing. Astma Fonds en LAN blijven streven naar beter gebruik van inhalatiemedicijnen. Bijvoorbeeld door betere instructie, begeleiding en verstrekking van longmedicijnen.
Dat is goed nieuws. Nu maar hopen dat de andere verzekeraar geen rare ideeën krijgen.
goed nieuws!
Ik zit bij VGZ, onderdeel van UVIT en ben hier dus erg blij mee :) Zou ik dan nu ook weer echte ventolin krijgen en geen merkloze salbutamol?
Grote kans van niet. Het is leuk dat de verzekeraar dit wil, maar de regering bepaald dat de apotheek het goedkoopste medicijn moet voorschrijven.
Ik wil dus nog wel eens zien in hoeverre het gaat uitmaken voor patiënten. Zou natuurlijk zeer mooie zijn als men weer het beste medicijn kan krijgen ipv het goedkoopste alternatief.
Ik vond het indertijd al zo raar dat ik, toen ik in het ziekenhuis lag, Ventolin kreeg, maar als mijn huisarts Ventolin voorschrijft, ik gewoon Salbutamol krijg. Met dezelfde verzekeraar. Dus ik had toen het gevoel dat het gewoon aan de apotheek ligt. Die dan weer de instructies van onze regering krijgt, denk ik dan.
Of de apotheker maakt extra winst.
Mijn apotheek verstrekt regelmatig Seritide met daarin een Nederlandse bijsluiter maar wel met een Griekse verpakking. Dat lijkt volgens mij op, grijze, import alleen het bedrag op het doosje is gelijk met het Nederlandse doosje.
Dat verhaal klopt gedeeltelijk, Stardust. Het ministerie van VWS heeft inderdaad gezegd dat er voorkeursbeleid moet komen voor medicijnen, maar heeft de uitvoering daarvan bij verzekeraars gelegd. Niet bij apothekers. Die verzekeraar bepaalt dus uiteindelijk voor welke medicatie wel voorkeursbeleid wordt gevoerd en voor welke niet.
We horen wel vaker van mensen dat apothekers niet exact het medicijn meegeven dat de arts heeft voorgeschreven. Artsen zijn daar niet altijd blij mee, en patiënten ook niet. Maar in principe doet een apotheker dat alleen als de zorgverzekeraar aandringt om zijn verzekerden een 'preferent medicijn' te geven. Daarom is het dus ook goed nieuws dat UVIT het voorkeursbeleid opschort.
Dat is bij onze apotheekhoudende huisarts ook zo,
ik krijg oxis uit het buitenland met een gekopieerde bijsluiter.
Dat mag gewoon. Het is verplicht om een Nederlandstalige bijsluiter te leveren bij medicijnen in Nederland maar dat kan ook een uitgeprinte zijn. Krijg ik ook bij prednison ofzo omdat dat in doosjes van 30 stuks ofzo bij de apotheek ligt maar ik er vaak maar 7 of 10 krijg.
Laten we hopen dat het zo ook gaat werken ^O^
Paginering