Universiteit Maastricht ontwikkelt vaccin tegen roken

09-12-2008 om 16:25 uur

De universiteit van Maastricht is bijna klaar met een vaccin dat rokers van hun tabaksverslaving afhelpt. Nadat eerder al testen op dieren uitwezen dat het vaccin NicVax het nicotinegehalte in de hersenen sterk doet dalen, werd het middel nu ook met succes getest bij 30 proefpersonen. Volgens de eerste resultaten heeft het vaccin geen bijwerkingen. NicVax lijkt veilig en dus mag de Nederlandse antirookexpert Onno Van Schayk het onderzoek naar de juiste dosering van het vaccin verderzetten. De definitieve resultaten worden al dit najaar bekendgemaakt.

Enkele jaren geleden ontwikkelden Amerikaanse wetenschappers een ‘anti-rook-vaccin’, genaamd NicVax. Het Zwitserse bedrijf Cytos AG deed ondertussen hetzelfde (hun middel heeft nog geen naam). Deze vaccins zorgen ervoor dat het lichaam antilichamen aanmaakt tegen nicotine. Deze binden dan aan de nicotinedeeltjes en voorkomen zo dat nicotine via de longen en de bloedbaan in de hersencellen binnendringt. Daardoor merken de hersenen minder of zelfs helemaal niets meer van de gerookte sigaret: rokers krijgen geen kick meer van tabak. Het medicijn, dat door middel van injecties toegediend wordt, zal vooral gebruikt worden om mensen van hun verslaving af te helpen en om te voorkomen dat ze opnieuw beginnen.

Onno Van Schayck, dé Nederlandse antirookexpert, is hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij leidt het onderzoek naar het antirookvaccin NicVax, een middel dat verstokte rokers van hun ongezonde gewoonte moet afhelpen.
Het instituut Caphri van de Maastrichtse universiteit test de veiligheid van het medicijn op verzoek van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Nabi.

Het middel, dat met een injectie wordt toegediend, brengt het afweermechanisme van het lichaam tegen de nicotine in werking. Door nicotine komen normaal gesproken in de hersenen stoffen vrij, zoals dopamine, die voor de verslavende ‘rookkick’ zorgen. NicVax stimuleert het immuunsysteem om antilichamen aan te maken die nicotine aan zich kunnen binden. Dit zou de verslavende stof verhinderen om de hersenen binnen te dringen, waardoor het gevoel van ‘hunkering’ wegebt.

Nabi heeft het middel al uitgebreid getest op dieren. Hieruit bleek dat het nicotinegehalte in de hersenen sterk daalde en onder meer de door roken veroorzaakte hoge bloeddruk verlaagde. Het bedrijf begon vorig jaar met het testen op mensen.

De eerste ‘menselijke’ proeven zijn nu achter de rug. Vooralsnog lijken de bijwerkingen erg mee te vallen. En dus kan het onderzoek voortgezet worden. De volgende fase spitst zich toe op de dosering van het medicijn. Opnieuw werken we met 30 proefpersonen uit de regio Maastricht’, aldus Van Schayck. Meer wil de professor voorlopig niet kwijt, want ‘de definitieve resultaten maken we pas dit najaar bekend op een internationaal congres.’

bron

Login of registreer om te reageren