Tiotropium alternatief voor slecht controleerbare astma
21-09-2010 om 04:48 uurTiotropium, bekend van de behandeling van COPD, is mogelijk ook een alternatieve behandeling voor volwassenen wiens astma moeilijk onder controle te krijgen is. Een vergelijkingsstudie met een dubbele dosis corticosteroïden en de langwerkende beta-agonist salmeterol is online gepubliceerd in New England Journal of Medicine en gepresenteerd op het congres van de European Respiratory Society in Barcelona.
De toevoeging van tiotropium aan een lage dosis corticosteroïden bleek effectiever dan verdubbeling van de dosis corticosteroïden en even effectief als de toevoeging van salmeterol, zo blijkt uit het onderzoek onder 210 volwassenen met een onvoldoende gecontroleerde astma. Het onderzoek is gefinancierd door de National Heart, Lung and Blood Institute, onderdeel van de National Institutes of Health.
Drie groepen
Het onderzoek stond onder leiding van Stephen Peters, werkzaam in Wake Forest Univesity Baptist Medical Center, Winston-Salem. De 210 patiënten zijn verdeeld in drie groepen. Deze kregen in drie periodes van 14 weken en met telkens een tussenpauze van veertien dagen, achtereenvolgens een behandeling met een dubbele dosis corticosteroïden, salmeterol of tiotropium. De behandelingen werd in de drie groepen in een verschillende volgorde gegeven. De hypothese van Peters was: "Tiotropium zorgt voor ontspanning van het gladde spierweefsel in de luchtwegen via een ander mechanisme (anticholinergisch, jvds) dan beta-agonisten, en kan daarom effectief zijn bij mensen die onvoldoende op de gebruikelijke behandelingen reageren."
Ochten piekflow
Op verschillende eindmaten bleek de behandeling met tiotropium effectiever dan een dubbele dosis corticosteroïden. De ochtend peak expiratory flow (PEF) was met tiotropium 25,8 l/min hoger en de avond PEF 35,3 was l/min verbeterd. Het aantal dagen dat de astma onder controle was, (geëxtrapoleerd naar een jaar) bedroeg met tiotropium 48 en met corticosteroïden 19, een significant verschil. Overigens was de FEV-1-waarde voor bronchusverwijding bij de tiotropiumbehandeling met 0,1 liter, beduidend hoger. In de vergelijking met salmeterol bleek tiotropium vergelijkbaar effectief. Alleen de FEV-1-waarde met tiotropium was met 0,11 liter significant verbeterd.
Langetermijnstudie
De onderzoekers willen in een vervolgonderzoek kijken of er een groep patiënten te duiden is die het beste op de tiotropiumbehandeling reageert. Vervolgens moeten langetermijnstudies bij astmatpatiënten de veiligheid en de invloed op de ernst en frequentie van exacerbaties uitwijzen.
Gangbaar
Tot nog toe zijn verdubbeling van de dosis corticosteroïden of de toevoeging van langwerkende beta-agonisten (LABA) de gangbare behandelingen als de astma niet onder controle te krijgen is. Maar een dubbele steroïddosis werkt niet bij alle patiënten en kan gepaard met belangrijke bijwerkingen; op LABA's rust de kritiek dat ze astmasymptomen verergeren.
Jenneke van de Streek - Mednet
Bron
Noot: Tiotropium is de werkzame stof in Spiriva