Stoffen uit paddestoelen kunnen allergische reacties remmen
20-02-2007 om 20:51 uurOnderzoekers van het Allergieconsortium in Wageningen werken aan voedingsmiddelen die allergische reacties actief bestrijden. Dat kan bijvoorbeeld door het toegevoegen van suikers uit paddenstoelen. Professor Harry Wichers bestudeert uit glucose-eenheden opgebouwde bètaglucanen, suikerketens die worden gevonden in de celwanden van schimmels, gisten, granen en korstmossen.
In reageerbuizen blijken bètaglucanen het immuunsysteem te corrigeren. Bij mensen met een gezond immuunsysteem is er een balans tussen immuuncellen van het type Th2 en cellen van het type Th1. Bij mensen met een allergie is die balans verschoven, en worden meer immuuncellen van het type Th2 gevonden. Th1- en Th2-cellen horen tot het geavanceerde deel van het immuunsysteem dat kan leren hoe het indringers moet herkennen. Het wordt aangestuurd door het primitiever deel van het immuunsysteem, het innate immuunsysteem. Dat bestaat uit weinig subtiel werkende cellen die alle lichaamsvreemde componenten aanvallen.
De innate immuuncellen leren de geavanceerde immuuncellen indringers te herkennen, door ze brokstukken van inmiddels geneutraliseerde indringers te tonen. Bètaglucanen in paddenstoelen beïnvloeden dat mechanisme. Ze laten het immuunsysteem verhoudingsgewijs meer Th1-immuuncelen en minder Th2-immuuncellen aanmaken. Een probleem waar Wichers tegenaan loopt is dat niet alle paddenstoelextracten op dezelfde manier reageren. Hij werkt daarom aan een test om te kunnen bepalen welke suikerketens invloed hebben op de afweercellen en welke niet.
De eiwitten die Wichers bestudeert werken op een andere manier. Uit de Japanse lakzwam, het fluweelpootje en de strozwam komen Fungal Immunomodulatory Proteins. Deze eiwitten veranderen de snelheid waarmee immuuncellen zich delen, en herstellen zo misschien de verhouding tussen Th1- en Th2-cellen.
Bron Food Holland