Smaakjes en toevoegingen in sigaretten op een rij

18-09-2012 om 11:36 uur

Hoe komt het dat sigaretten naar menthol, vanille of drop smaken? Omdat die stoffen er in zitten. Op de nieuwe website tabakinfo.nl staat informatie over het effect op de gezondheid van toevoegingen die de tabaksindustrie gebruikt bij de productie van sigaretten.

http://www.astmafonds.nl/sites/default/files/styles/newsdetailpage/public/nieuws/sigaretten-300x200.jpg

Op initiatief van het RIVM en het Duitse onderzoekscentrum naar kanker (DKFZ) lanceren maar liefst 16 Europese kennisinstituten een website die Europese burgers objectieve informatie geeft over deze toevoegingen (of: additieven) in sigaretten. Bijvoorbeeld waarom deze erin zitten en de effecten op de gezondheid. Het RIVM publiceert de informatie op tabakinfo.nl. Eind dit jaar kun je hier ook opzoeken welke additieven er aan een bepaald merk worden toegevoegd.

Veertien additieven

Op de site staat informatie over veertien additieven die tabaksfabrikanten toevoegen aan sigaretten. Bijvoorbeeld glycerine, suikers, cellulose, drop, cacao, menthol en vanille. Veel toevoegingen maken de sigaret aantrekkelijker, bijvoorbeeld omdat ze de scherpe smaak van sigarettenrook maskeren. Omdat de sigaret aantrekkelijker wordt voor starters en ervoor zorgen dat mensen meer gaan roken, hebben de toegevoegde stoffen negatieve gevolgen voor de volksgezondheid. Roken heeft namelijk een grote invloed op het ontstaan van longkanker, hart- en vaatziekten en longziekten. In Europa overlijden ieder jaar bijna 700.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Het Astma Fonds pleit voor een brede aanpak om niet-roken aan te moedigen. Informatie over de samenstelling van sigaretten en de effecten op gezondheid hoort daarbij. “We zijn blij met deze website, want zo zorg je dat mensen weten waar ze aan beginnen”, zegt directeur Michael Rutgers. “Te lang wist het publiek van niks.” Het Astma Fonds startte begin dit jaar met de eigen website zitdaterechtin.nl, gericht op jongeren.

Bron

Login of registreer om te reageren