No cure no pay voor astmamedicijn

02-09-2012 om 23:10 uur

Als de patiënt baat heeft bij een geneesmiddel, dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten. Blijft het effect uit, dan betaalt de fabrikant. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert deze ‘no cure no pay’-aanpak nu voor het eerst. Het gaat om een medicijn voor ernstig astma.

http://www.astmafonds.nl/sites/default/files/styles/newsdetailpage/public/nieuws/naald-300x200_0.jpg

Het advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid is al praktijk bij het nieuwe geneesmiddel omalizumab (Xolair) voor de behandeling van ernstig astma. Bij ongeveer drie op de tien patiënten slaat de behandeling met omalizumab niet aan en dat kost 16.000 euro per patiënt per jaar. Het CVZ vindt dat die rekening naar de fabrikant moet.

Het advies volgt op afspraken die het CVZ onlangs maakte met patiënten, longartsen en geneesmiddelfabrikant Novartis. Ook het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) pleitte ervoor dat dit medicijn behouden blijft voor ernstig zieke longpatiënten. Als de minister het advies opvolgt, is voor het eerst de vergoeding van een behandeling afhankelijk van het resultaat van het geneesmiddel.

‘Dit is goed nieuws voor mensen met ernstig astma”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. ‘Zij krijgen de beste zorg en als het medicijn toch niet aanslaat, betalen ze er ook niet voor.’ Onlangs ontstond ophef over de vergoeding van dit medicijn, die is met deze aanpak van de baan. Het CVZ hoopt dat er ook voor andere geneesmiddelen zulke afspraken komen. Het CVZ verwacht dat de afspraak over de vergoeding van omalizumab zo’n 1 tot 2 miljoen euro aan besparing oplevert.

Bron

Login of registreer om te reageren