Minder postoperatieve longproblemen haalbaar
06-06-2013 om 18:14 uurHet artikel gaat wel over algemene operaties, niet enkel die aan de longen. Maar vond het toch best interessant, het leek mij best logisch namelijk.
Uit medisch contact
6 juni 2013
Minder postoperatieve longproblemen haalbaar
Patiënten krijgen minder vaak longproblemen na een operatie als op de afdeling volgens een vast programma aandacht wordt besteed aan onder meer mobiliseren en ademhalingstechnieken. Dit concluderen Michael Cassidy e.a. na implementatie van een protocol dat hiervoor is ontwikkeld. Het staat in JAMA Surgery.
In dit programma waarbij het hoofdeinde van het bed hoog wordt gezet, wordt geoefend met diepe ademhaling, is aandacht voor goed hoesten, mondzorg en mobiliseren en wordt uitleg gegeven aan patiënt en familie. Cassidy e.a. gingen na hoe vaak bepaalde pulmonaire complicaties voorkwamen in het jaar voor en het jaar na implementatie hiervan. Het ging om alle patiënten die door de algemeen of de vasculair chirurg onder handen werden genomen.
In het jaar voor het protocol werd ingevoerd, kreeg 2,6 procent van de postoperatieve patiënten een longontsteking, het jaar nadien 1,6. Voor onverwachtse intubaties ging het om respectievelijk 2,0 en 1,2 procent.
De auteurs zijn tevreden met de uitkomsten. Het gaat hen niet zozeer om dit specifieke programma (waar een prachtig acroniem voor is gevonden overigens: I COUGH), maar om het feit dat een vrij goedkoop, eenvoudig protocol zoden aan de dijk kan zetten bij het verbeteren van uitkomsten. Ze wijzen erop dat voor langetermijnsucces blijvende aandacht voor zulke programma’s nodig is. Ze zijn dan ook van plan om te blijven meten hoe het gaat met de postoperatieve complicaties in hun ziekenhuis.
Sophie Broersen