Milde corticosteroïden veiliger bij premature kinderen

08-11-2006 om 20:05 uur

Kinderartsen kunnen beter het mildere corticosteroid hydrocortison gebruiken dan het veel sterkere steroid dexamethason om chronische longziekte door kunstmatige beademing bij te vroeg geboren kinderen te behandelen. Van dexamethason is bekend dat het op latere leeftijd tot blijvende achterstanden kan leiden in de motorische en cognitieve ontwikkeling, terwijl hydrocortison geen nadelige gevolgen op de lange termijn voor de baby heeft. Dat concludeert neonatoloog Karin Rademaker van het UMC Utrecht in haar proefschrift.

Rademaker vergeleek de neuromotorische ontwikkeling van 62 met hydrocortison behandelde kinderen met die van 164 onbehandelde kinderen op gemiddeld achtjarige leeftijd. Alle kinderen waren geboren na een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken (normaal is 40 weken) of wogen bij de geboorte minder dan 1500 gram. Rademaker vond tussen beide groepen geen verschil in IQ, korte-termijn geheugen en motoriek. De kinderen ondergingen ook een MRI van hun hersenen, waarbij geen verschil in structurele hersenafwijkingen werd gevonden. Ook waren de hersenvolumes van grijze en witte stof hetzelfde voor de behandelde en de niet-behandelde groep. Het is voor het eerst dat de lange termijneffecten van hydrocortisonbehandeling op de neonatale leeftijd onderzocht zijn.

Sinds de jaren tachtig gebruiken neonatologen wereldwijd dexamethason om vroeggeboren kinderen met chronische longziekte te behandelen. Aan het einde van de jaren negentig werd steeds duidelijker dat daar nadelen aan kleven, het gebruik is sindsdien gedaald. Maar omdat bij sommige vroeggeboren baby’s medicamenteus ingrijpen nodig blijft om ze van de beademing af te krijgen, is het nuttig te weten dat het mildere hydrocortison een veilig alternatief is. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis is het enige Nederlandse neonatologische centrum dat vroeggeborenen met chronische longziekte altijd behandeld heeft met hydrocortison.

Rademaker promoveert op 10 november aan de Universiteit Utrecht.
Bron: UMC Utrecht

Login of registreer om te reageren