Kan een gratis begrafenis de oplossing zijn voor meer orgaandonatie?

11-10-2011 om 21:08 uur

Kan een gratis begrafenis de oplossing zijn voor meer orgaandonatie?

De Britse Raad voor Bio-ethiek lanceert het idee om begrafenissen van orgaandonoren door de sociale zekerheid te laten betalen om zo meer mensen aan te moedigen hun organen ter beschikking te stellen wanneer ze overlijden. De raad is een onafhankelijk liefdadigheidsfonds gespecialiseerd in de analyse van het gezondheidsbeleid.
De raad doet het voorstel na een 18 maanden lange studie die het aantal donoren moet opkrikken. In Groot-Britanniƫ staan immers veel meer mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie dan dat er organen beschikbaar zijn. De lijst bevat 8.000 namen, en aangezien het gemiddeld drie jaar duurt eer er een geschikte donor wordt gevonden, sterven elke dag drie mensen van die lijst.

Billijke prijzen
Een begrafenis kost gemiddeld duizenden pond, en de raad stelt voor dat de National Health Service (NHS) billijke kostprijzen tussen 1.500 en 5.000 pond (1.725 tot 5.750 euro) zou betalen. Dat zou ethisch aanvaardbaar zijn, omdat de orgaandonor hier zelf tijdens zijn of haar leven geen voordeel uit haalt. Net wegens dat voordeel wil de raad immers niet weten van geld te geven aan nog levende donoren. Critici maken zich wel zorgen dat het betalen van de begrafenis familieleden van zieke mensen zou aansporen hun zieke verwant onder druk te zetten om organen af te staan.

Uitschrijven
Het rapport wijst ook een 'opt-out'-oplossing af, zoals onder andere in Belgiƫ geldt. Bij die regeling wordt iedereen beschouwd als donor, tenzij de persoon zijn of haar naam expliciet van de lijst haalt, of de familie bij het overlijden protesteert tegen een orgaandonatie. De raad stelt dat 'robuust onderzoek' nodig is om uit te vissen of een dergelijke regeling echt meer donoren oplevert.

Meer donoren
Momenteel staan 18 miljoen Britten geregistreerd als donor, zo'n 30 procent van de bevolking. De NHS wil tegen 2013 25 miljoen mensen op de lijst, en mikt daarbij vooral op de ondervertegenwoordigde zwarte en Aziatische bevolking. (sam)


Bron: morgen.be

Login of registreer om te reageren