Hooikoortsseizoen extra zwaar voor astmapatiënten
28-04-2008 om 20:56 uur[color=navy]Het hooikoortsseizoen zorgt bij veel Nederlanders ieder jaar weer voor vervelende klachten zoals niezen, loopneus en jeukende ogen. Voor veel astmapatiënten blijft het daar echter niet bij. Zij hebben niet alleen last van hooikoorts, maar ook de astmaklachten nemen hierdoor toe. Uit recent onderzoek van TNS NIPO blijkt dat drie van de vier astmapatiënten vaker een astma-aanval hebben op het moment dat ze ook last hebben van hooikoorts.
In de lente treden de meeste aanvallen op bij astmapatiënten met hooikoorts. Van de respondenten gaf ruim één op de drie aan in de lente drie of meer aanvallen per maand te krijgen; 15% zelfs meer dan zes. In Nederland hebben ruim 1,6 miljoen mensen last van astma. Tot 80% van de mensen met astma heeft ook een allergie zoals hooikoorts.
Prof. P.N.R. Dekhuijzen, longarts in Nijmegen wijst erop dat astma en hooikoorts nauw met elkaar zijn verbonden. “De neus en de longen vormen samen onze luchtwegen. Als onze bovenste luchtwegen geïrriteerd raken door pollen, dan kan dat als gevolg hebben dat de longen ook gaan meedoen en de astmaklachten verergeren. De combinatie van astma met allergie wordt vaak onvoldoende behandeld. Terwijl met een éénmaaldaagse pil veel leed kan worden bespaard. Van de beschikbare astmamiddelen is montelukast het enige dat de ontsteking in zowel de neus als de longen tegelijkertijd aanpakt,” aldus prof. Dekhuijzen.
Het éénmaaldaagse tablet voor volwassenen waarmee tegelijk de symptomen van astma én hooikoorts aangepakt kunnen worden, remt stoffen die astma- en hooikoortssymptomen kunnen veroorzaken. De medicatie wordt toegevoegd aan de bestaande astmamedicatie.
Tips
Astmapatiënten kunnen aan de huisarts advies vragen over medicatie bij astma in combinatie met allergie. Daarnaast kunnen de onderstaande tips helpen om in het hooikoortsseizoen de astmaklachten zoveel mogelijk te beperken.
*Houd bij voor welke pollen je allergisch bent. Is dit onbekend, dan kan de huisarts kan dit met een huid- of bloedtest uitzoeken.
*Houd de hooikoortsberichten goed in de gaten.
*Ga bij voorkeur ’s ochtends vroeg naar buiten of direct na een regenbui.
*Zet geen bloemen of planten in huis die stuifmeel verspreiden
*Draag buiten een zonnebril en smeer wat crème of vaseline rond de neusgaten.
*Vermijd intensieve lichamelijke inspanning op dagen met veel pollen.
*Pas op in de auto: via het ventilatiesysteem kunnen pollen naar binnen komen. Vooral rond drukke autowegen en op het platteland zitten er veel pollen in de lucht.
*Zorg ervoor dat het gras rondom het huis regelmatig gemaaid wordt, zodat het niet kan gaan bloeien.
*Lucht het huis ’s ochtends vroeg en houd ’s middags ramen en deuren gesloten.
*Dweil de vloeren licht vochtig of gebruik een statische wisser.
*Droog geen kleren buiten, pollen kunnen zich hieraan hechten.
*Ga onder de douche voordat je gaat slapen, en was je haar en je kleren.
Bron: ZorgKrant
Dank je voor de tips.
Tegenwoordig heb je ook speciale horren voor de ramen. Vraag me niet waar je die kan kopen.
Die dingen zijn te koop bij winkels als Blokker en Marskramer maar de Aldi heeft ze soms ook in de aanbieding.