Helft antibioticumvoorschriften niet volgens richtlijnen.
16-10-2005 om 15:54 uurHelft antibioticumvoorschriften niet volgens richtlijnen
Eén op de drie patiënten die met luchtwegklachten bij de huisarts komt, krijgt een antibioticum voorgeschreven. Volgens promovenda Annemiek Akkerman moet er meer overlegd worden tussen huisartsen en apothekers om onnodig voorschrijven te voorkomen.
De meeste antibiotica worden voorgeschreven aan kinderen van 0 tot 5 jaar, terwijl per consult volwassenen tussen de 31 en 65 jaar het vaakst antibiotica krijgen. Ongeveer de helft van de antibioticumvoorschriften voor luchtweginfecties is niet volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Huisartsen wijken vooral af van de richtlijnen als de patiënt nogal ziek is, zelf een antibioticum verwacht, of koorts of andere tekenen van een actieve infectie vertoont. Daarnaast zijn drie op de tien antibioticumvoorschriften tweede-keuze middelen, vooral amoxicilline-clavulaanzuur en macroliden.
Akkerman, promovenda aan de Universiteit van Utrecht, deed onderzoek onder 150 huisartsen uit Midden-Nederland. Het onnodig voorschrijven van antibiotica of tweede-keuze middelen is ongewenst vanwege bijwerkingen, kosten en het risico van resistentie. Om het voorschrijven van antibiotica voor luchtweginfecties te verbeteren, zouden huisartsen en apothekers vaker afspraken moeten maken over het voorschrijven en controleren van antibiotica en eerste-keuze middelen. Door deze maatregel zouden huisartsen in toenemende mate alleen antibiotica voorschrijven voor luchtweginfecties wanneer dit strikt noodzakelijk is en in dat geval eerste-keuze middelen.
bron: zibb.nl
Tja wat is onnodig voorschrijven? Als ik goed begrijp uit het artiekel bedoelen ze er hiermee dat het voorgeschreven wordt als de kwaal er wel mee geholpen zou zijn maar als het zonder ab ook over zou gaan?
Slechte zaak, ik vind dat een huisarts in staat moet zijn aan zijn patienten uit te leggen dat ab niet altijd de eerste keuze is ookal zou het werken. Er zitten gewoon risico's aan. Aan de andere kant snap ik ook best dat eeen arts het voorschrijft om maar van het gezeur af te zijn, want sommige mensen willen gewoon een ab kuur. Die komen niet naar de arts om te kijken wat ze hebben nee die komen om een door hun gekozen medicijn te krijgen.
Zelf ben ik door ervaring zeer terughoudend in het gebruik/vragen om ab zowel bij mezelf als bij de kinders. Want doordat ik als kind bijna chronisch oorontsteking had en dus heel veel ab heb gekregen (tja dat was 30 jaar geleden zo) ben ik nu flink allergisch voor veel soorten ab -O-
Groetjes
Yvonne
ik heb inderdaad wel eens de indruk dat antibiotica erg makkelijk wordt voorgeschreven. Mijn oudtste heeft ok al heel wat kuurtjes gehad, en je merkt toch op een gegeven moment dat het veel minder aan slaat.
Helemaal niet zo erg dus om daar eens kritisch naar te kijken.
Voor de zomervakantie vorig jaar ben ik 5 weken helemaal doodziek geworden, ik krreg daarvoor 4 weken een kuur 2x prednisolon, klacid en nog een paar... Daarna na veel gesmeek mocht ik naar de longarts die gelijk de conclusie stelde dat ik alleen maar zieker ben geworden door al die antibiotica. Ik kreeg ook nog eens verkeerde hoeveelheid medicijnen en een verkeerde uitleg van iname, dit alles was de oorzaak. Ik heb nu Symbiocort en ben er helemaal gelukkig mee, alles gaat goed en sport lekker veel.
Maar die antobiotica word veel te snel en VERKEERD voorgeschreven!! >:(
mijn HA deed altijd heel moeilijk over AB en ik heb er ook al heel wat keertjes op gemoppert! meestal weet ik zelf wel wanneer het echt niet zonder AB kan en merk ik zelf het verschil wel... nu is de HA gelukkig niet meer zo heel erg streng tegen over mij .. maar er schijnen nogal wat mensen te komen voor n kuurtje als ze bijvoorbeeld alleen maar goed verkouden zijn... zouden die mensen t leuk vinden om AB te krijgen.. snap dat echt niet hoor....
liefs susan