Broccoli mogelijk onderdeel nieuwe behandeling COPD

14-04-2011 om 16:30 uur

Broccoli mogelijk onderdeel nieuwe behandeling COPD

BAARN - Wellicht krijgen COPD patiënten straks het advies om vaker broccoli te eten. Deze groente bevat een stof met een positief effect op het afweerysteem van de longen en de bij patiënten aanwezige ontstekingen.

Onderzoekers aan de John Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore hebben een nieuwe behandeling voor COPD patiënten ontwikkeld.

Tijdens de behandeling gebruikten ze de stof sulforafaan om de longen te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf.

De stof helpt het immuunsysteem schadelijke bacteriënt uit de longen te verwijderen. Het verergeren van de klachten door een bacteriële longinfectie is namelijk een veelvoorkomende klacht bij COPD patiënten.

Gezondheidsprobleem

COPD is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem. De ziekte uit zich vaak in chronische bronchitis en long-emfyseem. De huidige behandelingen zijn vaak gericht op het bestrijden van symptomen en het ondersteunen van de patiënt. Geen enkele behandeling beïnvloedt het onderliggende defect in de longen, wat de klachten veroorzaakt.

In onze longen bevinden zich macrofagen, witte bloedcellen die vuil en bacteriën uit onze longen verwijderen. Bij COPD patiënten is de functie van deze cellen vermindert. Uit het onderzoek blijkt dat de sulforafaan dit chemische proces herstelt.

Bloemkool

Sulforafaan is onder andere aanwezig in brocolli en bloemkool. "Dit onderzoek helpt bij het verklaren van de link tussen longziekten en voeding" vertelt onderzoeker Robert Wise.

"Hierdoor ontstaan er weer nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van deze vaak verwoestende ziekte." Of een sulforafaanrijk dieet daadwerkelijk een effectieve behandeling vormt, moet nog verder onderzocht worden.

bron

14-04-2011 om 19:52 uur

Zo ver ik uit diverse nerichten heb begrepen, zou je de broccoli beetgaar moeten stomen c.q. rauw moeten
eten omdat bij koken de stof sulfarofaan voor het grootste gedeelte verdwijnt.

Login of registreer om te reageren
14-04-2011 om 20:10 uur

Beter nog: BroccoCress (broccolikiemen) Bevat 30 maal de hoeveelheid sulforafaan die in broccoli zit.
Deze aanbeveling komt overigens van dezelfde onderzoekers als boven genoemd.
Je kunt het rauw in salades verwerken. Verkrijgbaar bij de betere groentenboer.

Login of registreer om te reageren
19-04-2011 om 23:03 uur
Reactie op JP


Beter nog: BroccoCress (broccolikiemen) Bevat 30 maal de hoeveelheid sulforafaan die in broccoli zit.
Deze aanbeveling komt overigens van dezelfde onderzoekers als boven genoemd.
Je kunt het rauw in salades verwerken. Verkrijgbaar bij de betere groentenboer.



Aha BroccoCress. Klinkt goed.
Wat ik me echter afvraag hoeveel je  het zij van rauwe broccoli of BroccoCress moet eten
wil het enig effect sorteren.

Login of registreer om te reageren