Bloeddrukverlager helpt mogelijk bij COPD
08-02-2013 om 15:37 uurHet is Amerikaanse wetenschappers gelukt muizen met de longziekte COPD te behandelen. Een paar maanden lang kregen de knaagdieren de bloeddrukverlager Losartan door hun drinkwater. En dat verbeterde de longfunctie aanzienlijk. Het onderzoek van de Amerikanen moet uiteindelijk leiden naar een behandeling voor patiënten met COPD.
Amerikaanse wetenschappers van de John Hopkins University schrijven deze week in The Journal of Clinical Investigation dat het hen gelukt is muizen met COPD te behandelen. Hoofdonderzoekster Megan Podowski ontdekte enige tijd geleden dat er een verhoogde activiteit van het cytokine TGF-β aanwezig is in de longen van muizen die werden blootgesteld aan sigarettenrook. Die verhoogde TGF-β activiteit zag zij ook bij patiënten met een milde vorm van COPD.
Door de ontdekking van Podowski kwam de bloeddrukverlager Losartan in beeld voor de behandeling van COPD. Losartan blokkeert namelijk een receptor die indirect ook verantwoordelijk is voor de aanmaak van TGF-β eiwitten. Om te testen of de bloeddrukverlager iets doet voor muizen met COPD stelden de Amerikanen de knaagdieren eerst twee maanden bloot aan sigarettenrook. Vervolgens kregen zij minimaal twee maanden lang dagelijks een paar druppeltjes Losartan door het drinkwater.
Zonder omwegen
Na die behandeling zag de structuur van de longen van muizen met COPD er weer een stuk beter uit. En ook de longfunctie verbeterde aanzienlijk. Om er zeker van te zijn dat de verbeteringen inderdaad veroorzaakt werden door het remmen van TGF-β activiteit, behandelden Podowski en haar team een andere groep COPD muizen met antistoffen tegen TGF-β eiwitten. Dat gaf ongeveer hetzelfde resultaat als de kuur met Losartan.
Het succes van de bloeddrukverlager bij muizen met COPD is goed nieuws, maar betekent niet dat Losartan gelijk ingezet kan worden voor behandeling van patiënten met de longziekte. Het medicijn richt zich namelijk niet specifiek op het remmen van de TGF-β productie en kan daardoor bijwerkingen veroorzaken. Het doel van vervolgonderzoek is dan ook om een medicijn te ontwikkelen dat wel zonder omwegen de TGF-β activiteit remt.
http://www.kennislink.nl/publicaties/muis-met-copd-krijgt-weer-lucht
Ik slik al enkele jaren losartan, wel betere bloeddruk, geen verbetering copd, lijkt mij te mooi om waar te zijn. Mischien moet ik eerst muis worden?
Dat is erg kort door de bocht. Muizen lijken genetisch erg veel op ons, vandaar de testen hierop. Vervolg is nu het testen op mensen met bepaalde doseringen.
Zoals je weet zijn cytokines namelijk een belangrijk onderdeel van een ontsteking, iets wat chronische bronchitus is.
Nee, als je een aspirine neem van 50 mg merk je ook niks. Als je begrijpt wat ik bedoel.
Er is een gezegde....
Dat muisje zal nog een staartje hebben!!!
Lezenswaardig. :Y
Wat ik me afvraag of tijdens de tweede periode de muizen nog steeds blootgesteld werden aan sigarettenrook en of er als vergelijking ook een groep was die geen medicatie kreeg. :?