Astmapatiënten van de rook in de reuk
06-10-2008 om 15:40 uurAstmapatiënte Anneke de Swart heeft een interview gegeven aan de Wereldomroep (Nederland). Zij vertelt hierin over haar ervaring met astma en de invloed van geur.
Het nu drie maanden oude rookverbod in de Nederlandse horeca kan nog vervelende gevolgen hebben voor mensen met astma of allergie. Nu de rooklucht uit de meeste café's en restaurants is verdwenen, vechten de luchtjes van zweet en verschraald bier om de twijfelachtige eer het meest in de horeca opgesnoven te worden. Geurproducenten ruiken letterlijk hun kans om allerlei ogenschijnlijk aantrekkelijke geurtjes op de markt te brengen.
Maar die zijn allerminst prettig, zelfs schadelijk, voor mensen met astma of allergie. En die waren nu juist zo blij dat ze eindelijk ongestoord een vorkje konden prikken of het glas konden heffen in restaurant of café. Als de geurindustrie zijn zin krijgt, belanden die mensen dus van de regen in de drup.
Volgens allergologe Ingrid Terreehorst, verbonden aan het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), reageren astma- en allergiepatiënten scherp op zogeheten a-specifieke prikkels. Rook en mist bijvoorbeeld, maar ook scherpe geuren, zoals parfum of geurmachines in de horeca. Niezen, snotteren, piepen, hoesten en benauwdheid kunnen het gevolg zijn.
Grote groep
De groep mensen om wie het gaat is groter dan je denkt. Terreehorst: "Zo'n beetje een kwart van Nederland heeft een vorm van allergie. 10 tot 15 procent van de bevolking heeft neus- en oogklachten en astma." Anneke de Swart, vrijwilligster bij het astmafonds, is een van hen. Voor haar zijn geurtjes vaak een regelrechte ramp.
"Ik krijg het dan gewoon benauwd. Dat is ook de reden waarom ik mensen niet graag zoen. Ik deins echt terug als mensen me willen omhelzen. Het remt je sociale contacten. Wanneer we voor het astmafonds iets organiseren vragen we mensen ook om geen geurtje op te doen."
Voor De Swart is het openbaar vervoer in de spits uit den boze. Ze gebruikt aangepaste verzorgings- en schoonmaakmiddelen. Bruiloften en begrafenissen kunnen ernstige gezondheidsklachten opleveren. Na het bijwonen van een crematie met veel wierook en kaarsjes was ze zes weken ziek.
Smogalarm
De Swart heeft inmiddels zoveel luchtweginfecties gehad dat ze niet goed kan ruiken. Maar ze krijgt het wel benauwd, terwijl ze soms niet eens weet waarom. Haar man noemt haar wel eens schertsenderwijs 'een wandelend smogalarm.' Zo kreeg De Swart het ernstig te pakken na bezoeken aan een sportschool, die een geurtje in de airco had gedaan.
Ze is vooralsnog uiteraard blij met het rookverbod in de horeca. "Ik hoef niet meer op een terras in de regen te zitten, omdat er binnen gerookt wordt of omdat er heel veel kaarsjes aangestoken worden." De Swart gaat ook vaker uit, omdat ze van tevoren niet meer op websites hoeft te kijken of een horecegelegenheid rookvrij is.
COPD
Wat vindt ze dan van de geurcampagne? "Voor mij is dat een ramp. En ik ben niet de enige. Het Astmafonds heeft onderzocht dat 48 procent van de mensen met astma en 53 procent van de mensen met COPD (een aandoening van de longen en luchtwegen, red) geven aan dat ze niet tegen geurtjes kunnen. Dat is een half miljoen mensen."
En wat de zweetlucht in de horeca betreft heeft De Swart nog wel een paar tips. Voor de kroegbaas: maak je kroeg beter schoon. Ventileer beter. En voor de bezoekers: drink veel water of fris voor je naar de kroeg gaat. Dan stinken je zweet en urine minder erg.
Bron
Hoezo moet ik op de link klikken om de rest van het artikel te kunnen lezen? Wat is dit voor onzin?
Lotte heef het bericht in zijn geheel geplaatst nu, dit had wel met iets meer tact aangegeven mogen worden :Y Lotte, ieder geval bedankt voor de aanpassing ;)
Sommige websites staan het niet toe dat je volledige nieuwsberichten overneemt op je eigen website/forum. Ik ben daar zelf ook weleens over op mijn vingers getikt voor mijn eigen forum. Wellicht is dat hier ook het geval?
Nou ik hoop inderdaad niet dat ze enorm gaan werken met geuren, want dan wordt ik alsnog naar buiten gejaagd................ :?