Astmapatienten hebben baat bij hogere doseringen

28-07-2006 om 21:49 uur

Vier op de tien astmapatienten hebben meer medicijnen nodig. Ze gebruiken te weinig van hun geneesmiddelen, terwijl ze wel veel astma-aanvallen hebben en daardoor problemen met hun ademhaling.

Dit blijkt uit onderzoek in 25 Nederlandse huisartsenpraktijken. De uitkomsten van het onderzoek verscheen deze week het medische vaktijdschrift Huisarts & Wetenschap.

Van de 661 in het onderzoek betrokken astmapatienten, hadden er 268 (41%) zoveel klachten dat deze verholpen hadden kunnen worden door meer gebruik te maken van hun inhalers met ontstekingsremmers en/of luchtwegverwijders.

De onderzoekers vonden verschillende redenen voor de onderbehandeling. Sommige patienten houden de behandeling niet goed vol, anderen kregen een te geringe dosering voorgeschreven.

Onderzoeker Hanneke Wijnhoven: "Het is al veel langer bekend dat de therapietrouw bij onderhoudsmedicatie gebrekkig is. Mensen nemen hun medicijnen alleen als er klachten zijn, maar niet (meer) als deze weg zijn. Maar een andere reden is dat veel patienten hun huisarts te weinig zien en er niet voldoende op gewezen worden hoe belangrijk de medicatie is. Huisartsen zouden astmapatienten regelmatig moeten uitnodigen om langs te komen en actief te informeren hoe het gaat en hoe het beter kan."

Bron: Pharma.nl

07-08-2006 om 13:51 uur

Misschien mag ik het helemaal niet vertellen maar op het LUMC loopt een onderzoek naar zelfbehandeling van astma met behulp van internet, SMS en astmaverpleegkundige. Daar ben ik deelnemer. Aan het begin van de test heeft iedereen de beschikking gekregen over een longfunctiemeter, een Piko-1. Daarmee moest iedereen daglijks, voor het innemen van de medicijnen, de FEV 1 (in het Engels: forced expiratory volume in 1 second) opnemen en invullen.

Bij het onderzoek is ook duidelijk aangegeven hoe de diverse medicijnen werken en waarom je ze regelmatig moet innemen. Met de longfunctiemeter kon ik duidelijk zien dat het minder goed ging omdat de metingen zakken als ik mijn medicijnen niet inneem. Zakken ze beneden een bepaalde waarde, dan krijg ik ook direct wel last van mijn astma.

Nu wil het dat ik ook zo laks was met mijn medicijnen: ik gebruikte ze eigelijk alleen maar als ik dat zelf nodig achte, dus voor een feestje en eventueel na (uitsloverig veel) sporten. Door die test ben ik weer serieus mijn medicijnen gaan innemen en het bleek dat mijn FEV1 serieus omhoog ging. Sinds dien meet ik dagelijks en probeer daarbij een zo hoog mogelijke score te halen. Omdat ik er bewust mee bezig ben, neem ik ook mijn medicijnen weer serieus in.

Het toeval wil dat ik enige tijd geleden zag dat het meet-appaat te koop bij de Kijkshop (voor ruim 50 euro). Maar ik moet er bij zeggen dat we bij het onderzoek ook duidelijk instructie gekregen hebben hoe met het apparaat en vooral hoe met de metingen om te gaan.

Om kort te gaan: Je zult op 1 of andere mannier bewust met astma om moeten gaan als je ook dagelijks medicijnen moet innemen. Wordt het een gewoonte dan wordt je vanzelf laks. Krijg je last, dan wordt je vanzelf weer bewust.

Vergelijk het met Carius: Ruim een eeuw geleden vonden ze een probaat middel tegen carius (tandpasta) . Vroeger moest je 1 keer per dag poetsen en wordt het 1 a 2 keer per jaar door de tandarts gecontroleerd. Tegenwoordig poetst bijna iedereen 2 keer per dag...



Overigens: voor mij blijkt uit het onderzoek dat ik met een lagere dosering toe kan dan door de huisarts voorgeschreven.

Login of registreer om te reageren
07-08-2006 om 17:08 uur

Volgens mij stond er een tijd geleden ook iets over dat onderzoek in de Luchtwijzer dus ik denk dat je dat hier wel gewoon kunt vertellen hoor :) Dat verhaal leek er iig wel heel sterk op.

Login of registreer om te reageren