Wisselende conditie

23-06-2013 om 11:36 uur

Zijn er meer mensen waarvan de conditie heel sterk wisselt? Sommige perioden (kan weken of dagen zijn) kan ik echt alles wat ik vroeger ook kon. Dit kan variĆ«ren van ver (15 km) wandelen in stevige pas tot niet uitgeput zijn na een halve dag werken. Op andere dagen kan ik heel weinig door vooral vermoeidheid.  Weersomstandigheden hebben er wel mee te maken. Vochtig weer is voor mij niet prettig.
Het is ontzettend vervelend, want echt iets afspreken kan bijna niet. Alleen op de dag zelf. Zijn er meer mensen die dit herkennen? En wat doen jullie dan?

23-06-2013 om 12:09 uur

Ik herken het wel

Wat ik doe? Naar mijn lijf luisteren.
Afspraken maken doe ik wel, en lukt het wandelen of andere actieve actie niet, bedenken we wat anders, wat rustiger is en minder energie kost.

Login of registreer om te reageren
23-06-2013 om 13:07 uur

Ik herken dit ook.

Wat ik doe: iets wat ik niet aanraad aan andere, namelijk gewoon doorgaan ook als dit eigenlijk niet gaat. Gevolg doodmoe in mijn bed belanden om half 9. Soms wil ik wel om 7 uur al gaan slapen dan.

Ik plan me altijd helemaal vol en probeer tot rust te komen in de avond en nacht. Ga om die rede ook niet veel stappen.

Login of registreer om te reageren
23-06-2013 om 14:26 uur

Een herkenbaar verhaal. Zelf ben ik er ook nog steeds mee aan het worstelen maar kom steeds dichter bij de oplossing.

De manier die voor mij het meest werkt:
Ik probeer een vast ritme te houden die ik ook op benauwde dagen kan volhouden. Kan ik meer doen op een dag? Dan is dat mooi meegenomen. Maar ik moet wel oppassen dat ik niet te veel doe terwijl ik denk dat het wel kan: vaak komt de volgende dag de klap. Zo sta ik elke dag standaard om een bepaalde tijd op en ga ook standaard op dezelfde tijd slapen.
Je kan om te kijken wat bij jou het beste past elke week een ander ritme volgen, bijhouden wat je per uur doet, en hoe moe je was.
Cijfer in de schaal van 1 tot 10 aan je vermoeidheid/klachten geven. Aan het einde van een aantal weken leg je je bevindingen naast elkaar en kijk je wat vor jou het beste werkte. Zelf heb ik lijsten en informatie van een website gehaald. Als je de link wil laat het maar horen.

Zo plan ik nu geen afspraken 's middags. Ik weet van mijzelf dat ik ongeveer vier uur lang iets kan doen. In de ochtenden plan ik dingen zoals school, werk, huishouden, sport etc. De middag houdt ik standaard vrij. Op minder benauwde dagen slaap ik 's middags zo'n twee uur, en de rest van de middag bepaal ik op het moment zelf wat ik wil/kan doen. Op benauwde dagen slaap ik zo'n vier uur. Op sommige avonden kan ik dingen met bijvoorbeeld vrienden inplannen. Mits het een niet te zware activiteit is. Deze manier werkt voor mij, op deze manier hoef ik minder vaak dingen af te zeggen. En dingen afzeggen kostte mij ook energie, het is lastig toe te geven dat je iets niet kan. Of om je werk op te bellen dat het toch niet lukt.
En kan je dus, zoals ik al zei wel iets meer doen op een minder benauwde dag? Dan levert je dat ook ergens energie op omdat je er niet op rekende. Dan blijf ik wat langer hangen op school of pak rond het middaguur een terrasje met een vriend/vriendin.

Ik wil hierbij wel benadrukken dat ik het geluk heb dat school begripvol is en mijn omgeving ook. Anders kan het lastig zijn om alleen de ochtenden in te plannen, want werk, school en vrienden willen natuurlijk allemaal een plekje in je agenda bemachtigen.
Alleen ziekenhuisafspraken plan ik soms wel smiddags, maar dan zorg ik ervoor dat ik die ochtend bijvoorbeeld langer kan uitslapen of dat ik vlak voor de afspraak nog even kan slapen. Tja, dit is de manier die voor mij werkt.

Verder ga ik niet buiten sporten als het een benauwde dag is. Dan ga ik naar de sportschool of ga met de wii fit aan de gang.

Succes ermee!

Login of registreer om te reageren
23-06-2013 om 17:00 uur

Ook ik herken dit....

En ook ben ik eigenwijs genoeg geweest om dit heel lang te negeren, en mezelf te vertellen dat ik me niet aan de vermoeidheid moet overgeven. Het gezin, werk en sociale contacten moesten toch door?!?

Helaas werkte dit uiteindelijk niet, waardoor het alleen maar slechter ging en ik door een combinatie van oververmoeidheid en een exa in het zh terecht kwam.

Ik ben nu beter naar m'n lichaam aan het luisteren, zorg veel beter voor mezelf en daardoor ook voor de mensen om me heen. Dus als het nodig is geen afspraken, en als ik toch graag iets wil doen, een rustige activiteit (bv film kijken)

Login of registreer om te reageren
23-06-2013 om 20:43 uur

Dank jullie voor de reacties.
Naar mijn lichaam luisteren probeer ik ook te doen, maar soms moet je dingen van tevoren inplannen die je in een slechte periode zoveel moeite kosten... Ik hoopte op de gouden tip, maar ik wist eigenlijk van tevoren dat die er niet is. Gelukkig heb ik ook veel goede periodes!

Login of registreer om te reageren