Uitleg specialistenbrief m.b.v. COpilot / Chat GPT

26-01-2025 om 09:48 uur

Ken je dat? Je leest een digitale specialistenbrief in het ziekenhuisportaal of de Persoonlijke Gezondheidsomgeving(PGO) en je snap er niets van. Dat gebeurt mij meestal.

Om de inhoud van een dergelijke brief goed te begrijpen gebruik ik COpilot. De Microsoft versie van Chat GPT. De COpilot app is te downloaden of je kunt de webversie gebruiken.


Je “knipt’ de tekst uit de brief en vraagt COpilot “Maak een begrijpelijke uitleg:” en je “plakt” de tekst uit de brief er achter. Een paar seconden later krijg je de uitleg.

Hieronder een klein stukje uit een radiologie verslag m.b.t. een echo van mijn lever.
- **Slanke abdominale aorta**: De buikslagader is smal, wat normaal is.
- **Geen opvallende retroperitoneale lymfadenopathie**: Er zijn geen vergrote lymfeklieren achter de buikholte.
- **Verhoogd reflectiepatroon van het leverparenchym, bij bekende steatosis hepatis**: De lever reflecteert meer geluidsgolven dan normaal, wat past bij bekend levervet (steatosis hepatis).

Ik ben benieuwd wat je er van vindt en of je het gaat gebruiken?

26-01-2025 om 10:50 uur

Goedemorgen Gert,

Wanneer de uitslag goed is lijkt het me geen probleem om te weten wat de resultaten zijn. 

Wanneer de uitslag niet goed is dan roept het waarschijnlijk meer vragen op dan op dat moment beantwoord worden. En dat kan je onzeker of bezorgder maken dan misschien nodig is.

Het lijkt me wel fijn om als naslagwerk te gebruiken wanneer de arts je verteld heeft wat er aan de hand is zodat je het nog eens rustig kunt lezen. En eventueel bij je volgende bezoek gerichte vragen kunt stellen.

Groetjes Spirit

Login of registreer om te reageren
26-01-2025 om 11:27 uur

Goedemorgen Spirit, bedankt voor je reactie, je hebt zeker een punt. Een uitslag kan soms best heftig zijn en dat je dan niet weet hoe je er mee om moet gaan. In dat geval is het ook beter om uitslagen vooraf niet te lezen.


Zelf zit ik anders in elkaar. Ik wil zelf de regie over mijn gezondheid hebben. Daarom wil ik mij goed op een consult met mijn longarts voorbereiden. Ik wil zoveel mogelijk info weten. Daarom doe ik ook regelmatig zelfmetingen om tijdig, wanneer nodig, bij mijn longarts/longverpleegkundige, via bv BeterDichtbij/SanaCoach app, aan de bel te trekken. Mijn behandelend longarts vindt deze werkwijze ook prettig, samen verantwoordelijk zijn voor mijn gezondheid. En alleen contact wanneer echt nodig.

Maar nogmaals, ik begrijp zeker jou opmerking zeker. 

Mvgr Gert 

Login of registreer om te reageren
26-01-2025 om 16:41 uur

Wat een slecht idee. 
Ik deel de mening van @Spirit. U heeft schijnbaar geen benul (meer) wat de impact kan zijn van dit soort ideeën. U wilt zich voorbereiden, prima voor zover het u betreft en u het (nog) begrijpt wat er geschreven wordt. Ik denk niet dat er iemand hiermee echt geholpen is. 

Login of registreer om te reageren
26-01-2025 om 17:36 uur

Beste doosschuiver, het gebruik van ChatGPT kan erg handig zijn. Het is een goed hulpmiddel voor mensen die zich wel willen voorbereiden en meer willen weten over de ziekte. Of anders, zoals Spirit aangeeft, handig om te gebruiken om een brief beter te kunnen begrijpen na een consult. 
Je hoeft er geen gebruik van te maken. Ieder zijn keuze toch?
Fijne dag en vriendelijke groet Gert

Login of registreer om te reageren
27-01-2025 om 17:47 uur

Ha Gert,

Grappig om te zien hoe mensen verschillend met hun ziekte omgaan.

Ik ben geen techneut en heb weinig interesse in apps en chats. Heb zelfs geen horloge.

Gebruik wel internet en lees zoveel mogelijk wat er over mijn ziekte (BE en astma) bekend is. Toen ik het pas had was er weinig informatie en heb ik mijn eigen naslagwerk gemaakt. 

Zo nodig schrijf ik in mijn agenda op hoe de dag geweest is, welke klachten er waren, welke oorzaak er zou kunnen zijn, welke medicatie ik gebruikt heb en of het hielp.

Voor het bezoek aan de longarts maak ik hiervan een samenvatting. Zo verloopt onze communicatie doelgericht.

Voor noodsituaties heb ik goede afspraken staan met de longarts, verpleegkundig specialist en longconsulenten. Heb hiervoor een actieplan.

Verder heb ik een dagindeling waarop ik het goed doe. Afwisselend actie en rust. Met de nodige uitzonderingen hierop omdat er zo veel leuke dingen zijn om te doen. Met een goede planning, aanpassingen en de inmiddels gegroeide assertiviteit, lukt het me vaak om op mijn manier mee te doen.

Groetjes Spirit

Login of registreer om te reageren
27-01-2025 om 19:24 uur

Beste Spirit, bedankt voor je uitgebreide en duidelijke reactie. Zoals jij het beschrijft heb je het goed voor jezelf geregeld. Ook een goede vorm van zelfregie en zelfmanagement. 
En net wat je schrijft, iedereen doet het op zijn eigen manier en dat is prima. Als deze methode voor jou en jou zorgverleners goed werkt, heb je geen apps etc nodig. 
Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. 

Ook zoals je beschrijft hoe je een dagplanning maakt. Op deze manier kun je dagelijks meer doen met een positief gevoel. Ik maak meestal een weekplanning met een mix van rust, beweging, leuke dingen en vrijwilligerswerk voor o.a. Longfonds.

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, toch? 

Heel veel sterkte en fijne dag verder. Mvgr Gert 

Login of registreer om te reageren