Patient 1 medicatiepaspoort
24-05-2017 om 12:00 uurHallo,
ik heb een paar allergien voor medicijnen.
Ik heb een pas aangevraagd bij patient 1 .
Er is ook een aparte link voor zorgbehandelaars patient 1 pro heet dat .
Werkt iedere arts hier ook aan mee?
En ik kan een digitaal behandelplan laten toevoegen.
Is dat werkzaam in de praktijk?
Ik hoor graag van jullie .
Met vriendelijke groet,
theovb.
Hallo theovb,
Nee, je hebt geen enkele garantie dat iedere arts, zorgverlener of organisatie meewerkt aan Patient1. Want Patient1 en alle andere soortgelijke initiatieven betekenen voor de zorgverleners alleen maar bureaucratische overlast en tijdverlies. Niet alle zorgverleners zullen daar dus vrijwillig aan meedoen.
Dergelijke oplossingen werken vaak wel op regionale schaal, maar niet op nationale schaal. Dus het uitwisselen van behandelplannen werkt alleen als de betrokken behandelaars meedoen met Patient1. De vraag of dat in de praktijk werkt kan je dus niet met ja of nee beantwoorden. Technisch gezien kan het, maar in de praktijk is het niet zo simpel als het lijkt.
Overigens bestaat er in Nederland al vele jaren zoiets als Ketenzorg, wat deels al doet wat Patient1 beoogt. Namelijk: het uitwisselen van diagnoses, behandelplannen etc. tussen de huisarts en behandelaars van COPD, diabetes, en nog enkele aandoeningen waarvoor samenwerking tussen verschillende specialismen nodig is. Dat werkt ook redelijk goed, al is het niet perfect. De huisarts is hier de centrale spil en de dossierupdates gebeuren vaak automatisch via het LSP of via (de restanten van) het vroegere, in onbruik geraakte OZIS-systeem.
Wat wel handig van Patient1 is dat je -in tegenstelling tot het LSP, het Landelijk Schakel Punt- zelf je dossier kan bijwerken. Ook als je zorgverlener niet met Patient1 meedoet kan je zijn/haar behandelingen en medicaties dus toch zelf aan je dossier toevoegen. Andere zorgverleners die wel meedoen kunnen daar voordeel van hebben. De overheid heeft weliswaar de huisarts aangewezen als de centrale dossierhouder, maar in de praktijk krijgt de huisarts lang niet alle informatie toegestuurd. Vooral ziekenhuizen zijn berucht omdat ze soms wel een jaar wachten voordat ze de huisarts informeren over de stand van zaken. En dan nog alleen wanneer de huisarts daar zelf om vraagt. Patient1 en soortgelijken kunnen daar een rol spelen.
Let wel dat het pasje van Patient1 een USB-stick is. Elke zorginstelling die hun beveiliging serieus neemt zou de USB-stick moeten weigeren. Voor de zekerheid kan je je dossier uitprinten (of tenminste je allergieën) en het papieren dossier samen met de USB-stick in een waterdicht mapje op je lichaam dragen.
Ja eigenlijk wel logisch.
Bedankt voor je antwoord.
Mijn huisarts gaf aan dat ik een allergie lijst moest aanmaken .
Toen ben ik gaan googlen hoe dat het beste kan en of er speciale programma's voor zijn .
Toen kwam ik patiënt 1 tegen.
Dat leek me de oplossing.
Met vriendelijke groet,
Theovb.
Ik vraag elk jaar alle dossiers (wat nieuw is dat jaar) op en scan die in en zet dat op usb stick ook heb ik altijd een overzicht van medicijnen en allergieën bij me alsook een overzicht en uitslag diverse testen en onderzoeken op papier. In mijn tas / rugzak heb ik een dunne broodtrommel waar alles inzit. Van sommige zaken zit er gewoon een kopie in het trommeltje, er zit een sticker op medische informatie.
Heb ook altijd daarin mijn herhaal en jaarrecepten in 2 talen. Mijn diabetes paspoort en verklaringen omtrent medicijnen en pijnstillers die onder de opium wet vallen.
In Zweden moet ik altijd eerst met mijn recepten en alle info naar een lokale huisarts om daar een recept te krijgen voor medicaties voordat de Zweedse apotheek die afgeeft. Een buitenlands recept wordt niet geaccepteerd.
PS. En ja meeste ziekenhuizen lezen zo een usb stick niet in...had laatst een cd-rom met foto's uit het buitenlandse ziekenhuis die werden niet eens bekeken en ingelezen.
Wij mogen in het ziekenhuis alleen usb sticks uitlezen die door de ict desk zijn verstrekt dus niet van patiënten oid.
Was paar weken terug bij de orthopeed in het ziekenhuis in Rotterdam (Ikazia) met de dexascan van twee jaar terug op cd-rom van mijn "eigen" ziekenhuis in Utrecht hebben ze daar in het Ikazia een standalone pc omdat soort zaken in te zien en die ze alleen daarvoor gebruiken. Niet de eerdere genoemde foto's van mijn val die gingen in het Maasstad zo in de prullenbak.