Longvoedsel
08-02-2013 om 13:03 uurDit topic gaat over hoe je met bepaald voedsel en supplementen mogelijk je longen kunt beschermen en onderhouden bij aandoeningen als Astma en COPD. Vaak gaat het om voedsel die niet voldoende aanwezig is in onze dagelijkse voeding en we vaak een tekort aan hebben.
Naast het gebruik van medicatie is het vaak onduidelijk, wat men kan doen om zijn of haar longen in goede conditie te houden. Advies op het gebied van voedsel en voedingssupplement is dan ook vaak een ondergeschoven kindje. Dit terwijl bepaalde voeding(sstoffen) de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren. Een goed gevarieerd dieet is belangrijk, met name die rijk is aan antioxidanten vitaminen en mineralen. Vaak komen we dagelijks niet aan die nodige nutrienten en is extra suppletie gewenst.
Selectie van voedingsstoffen, vetzuren, vitaminen en mineralen, de kunnen bijdragen aan de longfunctie en de aandoening astma en copd:
Astma
Vitamine D, bètacaroteen, groenlipmosselextract, OPC, alfaliponzuur, magnesium, vitamine B12, choline, vitamine B6, vitamine C, vitamine E, omega-3 vetzuren, alfalinoleenzuur, selenium, gammalinoleenzuur, MSM, co-enzym Q10/ubiquinol, probioticum
COPD (chronische obstructieve longziekte)
Bètacaroteen, magnesium, vitamine C, vitamine D, vitamine E, zink, selenium, MSM, groenlipmosselextract, cordyceps, gammalinoleenzuur, omega-3 vetzuren, astaxanthine, co-enzym Q10/ubiquinol, spirulina
Ik zelf heb hierbij erg veel baat gehad bij het aanpassen van mijn dieet en het gebruik van voedingssupplementen en veel verschil mogen ondervinden. Het doel is dan ook via deze weg mensen met deze longaandoeningen te adviseren om door de juiste voedsel inname en dieet, het kwaliteit van leveren te verbeteren.
Hieronder behandel ik de essentiele voedingsstoffen, die onvoldoende voorkomen in ons dagelijks dieet.
Vitamine D
Vitamine D is erg belangrijk voor de longen, heeft invloed op de longfunctie en de ademhaling verbetert. Het zit vaak onvoldoende in onze dagelijkse voeding en in Nederland krijgt men ook via de zon te weinig vitamine D aanmaak in het lichaam. Er heerst dan ook onder meer dan de helft van de Nederlanders een groot tekort aan deze essentiele vitamine.
Als astma of COPD patient, wordt er vaak een luchtwegverwijderaar met ontstekingsremmende werking voorgeschreven. De cortiscosterioden (onstekingsremmer) remmen de opname van Vitamine D en Calcium in het lichaam. Hierdoor heeft men vaak een tekort aan vitamine D en calcium, met alle gevolgen van dien (botproblemen, depressie, vermoeidheid, verlaagde weerstand etc).
Zorg dus dagelijks voor een extra inname van vitamine D3 (2500-5000ui) en laat je vitamine D waardes in het bloed controleren. Aangezien vitamine D een vetoplosbare vitamine is, wordt er geadviseerd supplement in te nemen bij het eten (vet). Eet ook regelmatig vette vis en eieren.
Selectie gerelateerde studies en artikelen aan vitamine D en longen:
http://www.nu.nl/gezondheid/2517049/vitamine-d-verbetert-ademhaling-cop…
http://www.refdag.nl/inname_vitamine_d_te_laag_1_292653
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22250141
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19996341
http://www.longfonds.nl/nieuws/vitamine-d-be-nvloedt-effect-onstekingsr…
http://www.orthokennis.nl/ResearchItem.asp?IDResearch=44
Omega 3 vetzuren (EPA-DHA)
Omega 3 heeft een gunstig effect bij de behandeling van COPD/astma en werkt ook onstekingsremmend. Omega 3 komt net als vitamine d maar weinig voor in onze dagelijkse voeding, vandaar dat dit steeds vaker wordt toegevoegd aan producten als boter e.d., dit is nog te weinig om deze stoffen voldoende binnnen te krijgen.
Zorg dus dagelijks voor een extra inname van omega 3 vetzuren (300-500mg) met een hoge EPA/DHA verhouding. Eet regelmatig vette vis, lijnzaad, walnoten en/of pompoen.
Selectie gerelateerde studies en artikelen aan Omega 3 en longen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16354850
http://www.nutraingredients.com/Research/Omega-3-fatty-acids-can-improv…
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21889886
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21194406
http://www.orthokennis.nl/ResearchItem.asp?IDResearch=29
Curcuma (Curcumin)
Ook wel geelwortel genoemd is een gele stof die vaak in Arabische en indische landen wordt gebruikt als kruid bij diverse gerechten. Deze stof is een krachtig antioxidant en heeft een bewezen sterk ontstekingsremmende werking te hebben en kan verdere achteruitgang van de longen remmen.
Inname van deze stof met peper of lecithine, omdat het lichaam deze stof slecht tot zich neemt, zonder gebruik van deze stoffen. Er zijn supplementen verkrijgbaar. Het toevoegen van dit kruid aan diverse gerechtenzoals curry, is ook een manier om hier voldoende van binnen te krijgen.
Selectie gerelateerde studies en artikelen aan Curcuma en longen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793800
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18421014
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18327875
Ik zal dit topic regelmatig updaten.
dit vind ik heel interresant,ik ben best bezig om gezond te eten en ik ga binnenkort naar dekkerswald en hoop daar van de dieetiste ook tips te krijgen .toevallig had ik vorige week een foldertje van de biologische winkel meegenomen ook over voedingssupplementen,en daar werd ook al geschreven over vit.d dus dat ga ik in ieder geval volgende week halen.ook neem ik bv iedere dag een klein handje goya bessen (gedroogd) schijnt ook erg goed te zijn.fijn topic ^O^
He Zoefie,
Goed om te horen dat je bewust ben van goede voeding en ik weet zeker dat dit jou ook zal baten. Een dieetist kan je goed informeren welke voeding er belangrijk voor je is. Succes!
Ik ben ook gespecialiseerd in voeding en voedingssupplementen. Ik vind het erg belangrijk mensen te informeren over de juiste voeding en hoe voeding kan helpen bij bepaalde aandoeningen.
hoi,
je hebt je er wel erg goed in verdiept, knap hoor!!!
ik probeer ook zo gezond moegelijk te leven met af en toe een dipje er tussen door.
groetjes bessie :W :W :W :W
Ik neem aan dat je een gezond dipje bedoelt
Nu even serieus (was het vorige ook)
Ik wilde al een weg zoeken om te vragen of er een diëtist aan het deskundige panel zou kunnen worden toegevoegd, maar misschien heeft Senor Pulmones voldoende accreditatie en /of geloofsbrieven om zijn informatie te distribueren via het specialisten deel van het forum.
Ik haal uit je betoog datgene wat ik denk dat voor mij van toepassing is. Maar ik denk dat alles, je voeding, je medicatie en je activiteiten moeten aan sluiten op je fysieke gestel, je ziekte en je geestelijke stabiliteit. Er is nog steeds niet één bit voor alle schroeven. (geldt ook voor paarden).
Bedankt. Ik haal uit de pot wat ik nodig heb.
Ik bedoelde het inderdaad serieus en positief. Aanmelden via de moderator lijkt me een goed idee.
Ik was toevallig iets aan het uitzoeken over viatamine D.
Toch ingewikkeld.
--- D1 D2 D3 D4 D5.
--- IE's, IU's, UI's of microgram of ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
--- compenseren voor huidskleur
--- afstemmen op blootstelling aan zonlicht
--- ben ik vegetariër
--- leeftijdscompensatie
--- zwanger ja / nee
--- alcohol consumptie
--- inname moment
--- compensatie i.v.m. margarine gebruik (D3 toegevoegd)
--- compensatie i.v.m. vis consumptie.
neem ik:
de norm van 2000 (voor mij) 5/10 µg (200/400 UI , IE)
de norm van 2008 (voor mij) 45 µg (1800 IE)
de norm van de huisarts 20 µg (800 IE)
Ik ga er van uit dat er geen sprake is van een deficiëntie (chronisch tekort) die ik moet wegwerken dus alle bij elkaar gok ik maar µg 30 (1200 IE) per dag.
Volgende keer maar even navragen.
Gelukkig zijn de waarden voor overdosis ook omhoog bijgesteld en die haal ik niet en zelfs jouw advies ligt beneden die kritische waarden.
Ben ik het toch weer een beetje voorzichtig met je eens. :Y
Kurkuma, let op. Ik heb wel altijd met kurkuma als ik dat ga strooien, niet te veel; een mespunt. Dat ik dan een hoestbui krijg. Met peper neemt het beter op trouwens.
Zier er lekker uit, vooral de dipsausjes, Fritz.
:W :W :W
Handige tips, daar ga ik zeker gebruik van maken.
@Fritz de Nederlandse maatstaf, ofwel de adh, is opgesteld om een minimale gezondheid te waarborgen. Als je met voeding/aanvullingen hieraan voldoet dan zal je in ieder geval geen scheurbuik en dat soort ziekten krijgen.
@pulmones Hier met name heel positieve ervaringen met magnesium. Ik ben magnesium malate gaan gebruiken toen ik én seretide én ventolin én montelukast gebruikte. Ik kreeg daarvan steeds meer spierkramp en dit werd mij geadviseerd. Begonnen met 3x daags en na een aantal weken afgebouwd naar 1x daags. Nu gebruik ik het 2-5x in de week. Helaas laatste tijd geen kans gehad om de malate te kopen en de versies van de gewone drogist werken toch minder.
Na huiduitslag kwam ik toevallig msm tegen. Sinds ik dat gebruik is m'n huid veel rustiger.
Goedemorgen
let op bij omega's vele nemen een totaal visolie product maar er zit vaak omega 6 in dit is niet goed krijgen we al te veel binnen via ons voedsel er kunnen zelfs extra ontstekingen ontstaan
Omega 3 is super tegen ontstekingen etc
het is maar een tip :)