Hoe komen jullie een verkoudheid of beginnende bronchitis door?
28-10-2014 om 09:17 uurIk ben eigenlijk heel benieuwd wat jullie allemaal doen als je het gevoel hebt dat je bronchitis op komst hebt.
Sinds een krappe week ben ik "verkouden", ik hoest de hele dag door droge hoest, maar ook slijm, heb een loopneus en kom niet uit de benauwdheid ondanks dat ik van 2x1 foster naar 3x2 ben gegaan en daarbij 2x2 ventolin gebruik om meer toegang te krijgen tot mijn luchtwegen, gebruik nu weer opnieuw flixonase, 40 mg omeprazol en afwisselend broomhexine(overdag) en noscapine(nacht) om overdag alles op te kunnen hoesten wat er aan slijm zit en in de nacht te kunnen slapen.
Hebben jullie iets wat bij jullie verlichting geeft, wat keert de kans op bronchitis mogelijk om?
Wat verergert bij jullie bronchitis (op komst) en hoe kom je een verkoudheid of beginnende bronchitis door zonder aan de antibiotica te gaan?
Ben bang dat ik daar niet echt antwoord op kan geven , als ik het merk dat het eraan kom hou ik het goed in de gaten , bv de koorts en het slijm , maar vooral rust veel rust nemen niets voorzeren en hopen dat ik er dan maar goed doorheen kom ..zoniet dan toch na de HA of LA . Meestal vooral dit jaar kom ik er niet zonder antibiotica en penicilline of prednison er door heen .
Het weer speelt ook een rol en kan het verergen ..
Hoop dat iemand anders een betere tip heeft voor !
Vervelend dat je verkouden bent Selah! Altijd weer extra last met astma...
Wat te doen bij verkoudheid? Hm.. Ik denk wel dat het voor iedereen anders is. Maar aangezien je graag ervaringen hoort.. Ik verhoog de ontstekingsremmers, neem extra ventolin tegen de benauwdheid. Als ik op 's avonds/ 's nachts op bed alleen maar blijf hoesten en ik halverwege de nacht nog wakker lig daardoor neem ik codeïne, kan niet altijd dus overleg met je HA of je dit kan nemen, maar niet slapen is ook niet goed, dus ik neem het dan wel. Verder neusspray (geen flixonase die jij beschrijft, maar xylometazoline).
Als ik me grieperig voel dan pcm pakken.
En als het toch niet goed gaat, dan naar de HA. Wanneer? Als ik merk dat ik erg benauwd wordt hou ik mijn pf extra in de gaten, daalt ie onder een bep. waarde, dan naar de HA. Of als de koorts boven de 38.5 komt (vaak is de pf dan ook erg laag).
Weet niet of je hier wat aan hebt, maar hoe dan ook beterschap!
Omdat ik niet zelf mijn cortico's kan ophogen en met luchtwegverwijders vaak ook al aan de max zit moet ik eigenlijk bij de eerste verkoudheidsverschijnselen (beetje keelpijn, dichte neus oid) al contact opnemen met de longverpleegkundige die dan overlegt met de longarts. Vaak betekent dat dat ik ook gelijk moet beginnen met antibiotica. Verder neem ik ook meer rust (tegenwoordig meld ik me eigenlijk gelijk ziek als ik me ook maar een beetje niet lekker voel om erger te voorkomen), zo heb ik al eens een AB-kuur kunnen voorkomen. Verder spoel ik vaker en met meer volume mijn neus (soms wel tot vier keer per dag een heel kannetje per neusgat) en gebruik ik zo nodig fluimucil (bij slijm), paracetamol (als ik me niet lekker voel) of xylomethazoline (bij een dichte neus).
ik heb geleerd ,pufjes verhogen ,veel rust nemen en temp. in de gaten houden .als de klachten na drie dagen niet zijn verminderd aan de bel trekken bij de ha.ik moet heel eerlijk zeggen dat ik hooguit drie dagen xtra puf wel xtra rust pak maar niet naar de huisarts ga als t niet verergerd. zodra de temp. oploopt neem ik wel gelijk stappen.maar vaak lukt t wel met veel rust.
Voor mij is het erg belangrijk om geen antibiotica te hoeven, vanwege de schadelijkheid voor de goede bacteriën. Dus de laatste keer (begin september) heb ik volgens mij ongeveer alles gedaan om bronchitis zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Bronchitis voorkomen lukte niet, die had ik binnen 2 dagen, daarna geel/groen slijm, maar, zonder antibiotica na ongeveer 10 dagen er vanaf.
Do's:
- homeopatisch middel tegen bronchitis (ik ben de naam kwijt, op advies van mijn 'vitaminewinkel', heeft volgens mij goed geholpen).
- bruistabletten om slijm op te lossen van de apotheek, heeft goed geholpen.
- homeopatische hoestdrank Jutussin Neo-siroop, heeft goed geholpen. Goed alternatief is volgens mij hoestdrank met slijmoplossend vermogen bij de apotheek of drogist.
- Kaloba druppels voor verkoudheid (homeopatisch, heeft mij volgens mij niet geholpen, neus valt altijd wel mee bij mij).
- Snoepjes voor de keel, bv. strepsils of ricola.
- Rust.
- Raam openzetten in ruimtes waar je niet bent, om viruslucht kwijt te raken.
- Alleen naar buiten goed ingepakt en met capuchon op en evt. sjaal om.
Don'ts:
- praten (bij de laatste bronchitis heeft mij dat 1 nacht hoesten gekost, de volgende dagen had ik ook praktisch geen stem meer).
- raam open zetten in de ruimte waarin je bent (bovenraampje kan misschien nog wel), tocht absoluut vermijden.
O ja, en ik heb voor een week Alvesco 2x daags 1 puf genomen. Normaal neem ik geen pufjes.
Ik heb maar 1 advies, zodra je maar het minste van het minste voelt aankomen, beginnend haakje in de keel etc. een flinke (over)dosis multivitaminen nemen. Je moet het direct doen zodra je iets voelt. Wacht je te lang helpt het niet meer. Het redt mij 9 van de 10x van een verkoudheid en de nare gevolgen daarvan voor mijn longen te onderdrukken. Ik heb ze ook altijd bij me, ook onderweg. Ik weet niet of het bij iedereen werkt, bij mij ook niet altijd. Bv als je de verschijnselen 's nachts in je slaap krijgt is het de volgende ochtend meestal al te laat.
Gebruik altijd extra op mijn voedingspatroon in de herfst en winter maanden het hier onderstaand lijstje en eet ook wat meer fruit.
Echinaforce van dokter Vogel.
Multi vitamines van Solgar.
Bijenpollen van een bevriende imker / bijenhouder.
Panax Ginseng extract.
Heb ik het toch dan grotendeels handelende zoals Abo.
Bruistabelletten om slijm op te lossen.
Salbei pastilles (zuig tabletten van wala, homeopatisch) heb ik al eerder wat over geschreven.
Diverse keren een extra dosis Enchinaforce.
Ricola - vlierbloesem.
Heel soms als het echt niet anders kan.
Zuigtabletten "Tyrothricine lidocaïne citroen" hier zit klein beetje antibiotica in dus. Deze zijn helaas niet in Nederland te krijgen wel in België en via Internet. Meestal gebruik ik deze alleen in uiterste nood en dan met kleine mate als extra duwtje om er sneller vanaf te zijn.
Als laatste grijp ik naar een antibiotica kuur, die heb ik standaard in voorraad liggen, heb daar soms dan nog contact over met een longverpleegkundige of een arts.
Zo zal iedereen wel zijn / haar eigen weg hebben.
Ik probeer het steeds met lysomucil of soms iets sterker mucodox. Ik neem automatisch ook imunix in en als ik voel dat ik ziek aan het worden ben dan neem ik er eentje meer.
Maar als ik dan toch verkouden ben dan moet ik vrij snel naar de huisarts om antibiotica te nemen want het zakt altijd heel snel naar mijn longen. Is altijd bang afwachten.
@marcus: kan je die tabletten ook gewoon zo krijgen in de apotheek (België)?
@Slyke ja die kan je gewoon zonder recept krijgen in België kost iets van 6 euro.
voor info kijk even op internet.
De laatste keer ben ik mijn verkoudheid behoorlijk goed doorgekomen (wel wat probleempjes gehad, maar het is gelukkig niet uit de hand gelopen oid) door het volgende te doen:
Meteen gestart met vit. C bruistabletten (zijn vaak hoger gedoseerd dan tabletten)
Van de huisarts een aparte cortico gekregen en die 1x daags extra gekregen (was in dit geval wel handig omdat ik geen extra luchtwegverwijderaar nodig had, omdat ik echt niet benauwd was)
Rust nemen
Afwisselend broomhexine hoestdrank en in het begin voor de nacht ook de noscapine hoestdrank
De neusspray deed bij mij deze keer niet zo veel en van de xytonogwatneusspray krijg ik sowieso altijd hoofdpijn (en gebruik ik alleen in uiterste gevallen), dus heb ik indien nodig natriumchloride neusspray genomen en ik ben begonnen met spoelen.
Bij mij heeft die combinatie goed uitgepakt en ben ik er best goed doorgekomen.
Paginering