electrische vochtvreter????
21-11-2011 om 09:18 uurHallo Allemaal,
Ik heb een vraagje: ik heb met mijn astma erg veel last van vocht (heel fijn dus met die mist ;()!
Nu is het in mijn huis, vooral boven best vochtig, mijn ramen zijn altijd nat van het condens. Nu heb ik wel een intern afzuigsysteem maar dat werkt niet voldoende, omdat de afzuigpunten in de badkamer en de keuken zitten. Ik heb eigenlijk altijd wel mijn ramen open, maar ook dat werk niet voldoende.
Heeft er iemand ervaring met een electrische vochtvreter? of heeft iemand een andere tip?
Ik hoor graag van jullie!!
Groetjes een piepende icpleeg
Hoi!
Ik heb hier ook last van. Het openzetten ramen werkt inderdaad niet als het vochtig is buiten (en dat is soms ook als het niet mistig is). Wat voor mij goed werkt is een combinatie van de volgende dingen:
Overdag de ramen open (als ik thuis ben) en deze dicht doen om een uur of 15:00 (in de zomer 17:00). Dan wordt het namelijk vochtiger buiten. Vervolgens de verwarming licht aan en de ramen weer open als ik ga slapen. Als het vochtig is buiten doe ik de ramen altijd dicht. Dan zet ik lichtjes de verwarming aan. Centrale verwarming zorgt over het algemeen heel goed voor droge lucht. De ramen open als ik ga slapen en dan valt het wel mee. Je geeft zelf aan dat het boven altijd wel vochtig is, dus misschien is het een idee om de hele verdieping een keer goed op te stoken om het vocht kwijt te raken. Succes!
Groet Marjolein
Hoi,
Heb je wel dubbel glas boven? Zet je het afzuigsysteem wel op de hoogste stand als er gedouched wordt? Misschien boven een extra schakelaar laten plaatsen voor als steeds vergeten wordt het afzuigsysteem aan te zetten en je niet weer naar beneden wilt? Vaak zit zo'n schakelaar alleen in de keuken en vergeet je die aan te zetten als je gaat douchen. Heeft je badkamer een raampje dat open kan na het douchen en de deur dicht? Als dat niet zo is, zou ik daar eerst iets aan doen.
Zijn diverse vragen die dan bij me boven komen;
- Is het een huur of koophuis.
- Hoe oud is de Cve afzuiging en de woning.
- Wanneer is het laatste onderhoudt en reiniging van de Cve unit geweest.
- Wie heeft de Cve afzuiging geproduceerd Itho, Stork, Siemens of een andere producent,
- Zit er een regelschakelaar op of alleen een aan/uit schakelaar.
Wellicht is het raadzaam om er eens een Installateur naar te laten kijken voor onderhoudt, voor controle of de Cve afzuiging juist is geïnstalleerd, of dit wel de juiste unit is voor je huis en/of de Cve wel juist functioneert. Met Cve's worden en zijn veel fouten gemaakt. De installateur kan dan tevens kijken of er een mogelijkheid is om er extra afzuigpunten bij te maken.
Groet,
Marcus
Noot
Cve is Centrale ventilatie eenheid.
Ook kan het hier helpen door eerst de oorzaak te vinden van het vochtprobleem.
Er zijn nieuwbouwhuizen waar er veel water in de kruipruimte onder de vloer staat, ook soms in oudere huizen als de gemeente een nieuw rioleringssysteem heeft aangelegd, zo kan de grondwaterstand omhoog komen.
Het betreft waarschijnlijk een tamelijk nieuw huis omdat er een centraal afzuigsysteem in zit.
Omdat het Cve systeem de lucht van buiten zuigt, is het logisch dat er met mist buiten, veel vocht meekomt.
Kunnen de kookdampen voldoende worden afgevoerd?
Wonen er veel mensen in huis? (Die per persoon per dag, ook vele liters vocht in huis uitademen)
De nadelen van een Cve systeem:
Het kost veel stroom, omdat het systeem vaak 24 uur p/dag aanstaat, soms kun je het systeem niet eens uitzetten met een schakelaar, dan moet je in de meterkast de stroom van de groep halen om de Cve uit te zetten.
In zulke huizen kunnen ook vaak geen ramen open, vandaar dat je het ook niet uit MAG zetten.
Zoals Marcus ook al aangeeft is onderhoud van een centraal afzuigsysteem nodig.
Minstens 1x per jaar alle roosters en het filter schoonmaken, beter nog 2x per jaar.
In het buizenstelsel kunnen enorme stofophopingen ontstaan in de jaren.
Schoonmaken van die buizen is moeilijk, daar hebben de bedenkers van het centrale afzuigsysteem even niet aan gedacht, er kunnen zich schimmel en bacterie colonies vormen in het buizensysteem.
Een vette aanslag in het buizenstelsel kan komen via keuken of kamer, waar alle stof aan blijft plakken.
Inmiddels kan iemand met een eigen woning alles (laten) aanpassen, maar met een huurwoning is dat veel moeilijker. De huisbaas zit niet te wachten om extra kosten te maken in de woning, ook al is het aangetoond of bestaat het vermoeden dat longklachten ontstaan door het centraal afzuigsysteem.
Ook kunnen mensen veel last krijgen van het zogenaamde "zieke gebouwen syndroom", kantoren, hotels of ziekenhuizen hebben VAAK! een vervuild Cve systeem.
De overheid (zie ook bouwbesluit) is van de problemen op de hoogte, maar heeft de wetgeving niet aangepast.
Het Cve systeem is bedacht als middel om energie te besparen, maar persoonlijk vind ik de gezondheid van de mensen toch net iets belangrijker. Zo ken ik mensen die de ramen hebben aangepast zodat ze nu wel open kunnen.
Vaak kan en mag dat niet als er een Cve installatie in huis is....
Stel je voor, dat je niet eens meer je raam open mag doen als je dat wil.....
Maar zelfs dat kom je tegen in nieuwe huizen........
Veel succes met de oplossing van het vochtprobleem