Een vreemde vraag misschien..
09-04-2013 om 18:44 uurMaar ik ben in juli klaar met de opleiding Verpleegkunde.
Ik weet niet of het aan bod komt bij een sollicitatiegesprek, maar zometeen komt mijn gezondheid ter sprake.. Of vragen ze of ik een aandoening heb. Want die heb ik. (anders was ik niet op dit forum;)) Maar ik kan verder goed functioneren. Alleen bij intensieve sportactiviteiten ben ik buiten adem.
Ik heb geen ervaring met solliciteren naar een serieuze baan. Ik zou graag willen weten wat jullie ervaringen zijn op dit gebied. En misschien komt het wel helemaal niet aan bod en zit ik me voor niks zorgen te maken?
Ik kan me niet herinneren dat ik het bij m'n sollicitatiegesprek voor m'n baan genoemd heb. Nou ging ik wel werken bij m'n stageplek waar ze het ook wisten en toen had ik er minder last van dan nu. Als je gewoon goed kan functioneren en niet al te veel aanpassingen nodig hebt, zou ik het niet noemen. Dat kan altijd later nog als je aangenomen bent. Bij een tweede gesprek kunnen ze wel vragen of je in aanmerking komt voor een Wajong/WIA-uitkering omdat ze dan ook weer geld uit een of ander potje krijgen dat ze iemand met een beperking aangenomen hebben. Bij m'n stages heb ik het wel genoemd omdat ik bewust op zoek ging naar een stageplek waar ik eventueel ook vier dagen per week stage kon lopen als het niet zou gaan.
Inderdaad, ik zou het ook niet zelf noemen. En heb ook geen aanpassingen nodig o.i.d. Bedankt voor je info:)
Sandra misschien is het handiger om naar deze topics te kijken of aan te sluiten. Er is al veel over uitgewisseld, misschien heb je er iets aan:
- Vertel je het wel, vertel je het niet?
- Solliciatiegesprek
En hier nog een deskundig antwoord van een arbeidsadviseur:
- Beter wel of niet vertellen
Goed dat je hier wel van tevoren vast over nadenkt! Succes alvast!
In een normaal sollicitatiegesprek wordt er niet naar gevraagd. Daarbij komt dat jij hun ook niets hoeft te vertellen over jouw medische situatie, het is vertrouwelijke informatie. Tenminste, dat geldt zolang het voor je werk niet relevant is. Dus als je geen hinder ervaart, niet noemen, dan is het helemaal geen issue.
Hoi,
ik heb er ooit een workshop over gevolgd, solliciteren met een beperking. Daar raadden ze eigenlijk aan om het niet te zeggen tenzij het iets zichtbaars is. Dit omdat er vaak verkeerdelijk vanuit gegaan wordt dat je je job minder goed gaat uitvoeren, er zijn helaas veel vooroordelen. Af en toe moet je wel een doktersattest afgeven op sollicitatie of een inlichtingenblad invullen die je moet tekenen en verklaren dat je volledig en waarheidsgetrouw alles hebt ingevuld. In dat geval is het wel slim meteen eerlijk de waarheid te vertellen, anders kan die 'oneerlijkheid' een reden tot ontslag zijn.
Ik heb het zelf nooit vertelt op een sollicitatie. Ik vind het wel lastig dat ik in die zin niet helemaal eerlijk ben, maar ik denk dat ik mijn job wel goed doe, ondanks mijn ziekte. Ik zou het erg jammer vinden als ik de kans niet krijg dat te bewijzen. Het is alleen lastig als je meer afwezig bent bvb, dan voel ik me wel wat schuldig dat ik er niets over zei. Het blijft een persoonlijke beslissing natuurlijk en misschien zijn mensen in NL wat minder wantrouwig t.a.v. chronisch zieken dan in België...
Veel succes iig met het solliciteren en proficiat met het behalen van je diploma!
liefs
Ik zou het juist wél zeggen. Hoewel het niet hoeft kun je prima vertellen dat je astma (of zo) hebt maar dat dit goed onder controle is. Eén van mijn medewerkers heeft astma (ik wist er toen nog niet zoveel van) en ze vertelde het bij haar sollicitatie. Ik was vooral blij met haar eerlijkheid en had er daardoor meer begrip voor als ze veel moest hoesten of zo.
Je zou juistbzeggen dat ze in de gezondheidszorg wel een aardige inschatting moeten kunnen maken van je situatie?
Moeilijke keuze, sterkte met solliciteren.