astma en coeliakie
24-09-2012 om 15:14 uurSterke link tussen astma en coeliakie
Door Jefferson Adams
Gepubliceerd 04/7/2011
Nieuw onderzoek toont een sterk verband tussen astma en coeliakie. - Mensen met coeliakie hebben 60 procent meer kans op astma dan mensen zonder coeliakie, volgens een nieuwe studie, die verschijnt in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Bovendien tonen de studie resultaten aan dat mensen met astma ook meer kans hebben om uiteindelijk coeliakie te ontwikkelen. Inderdaad, voor elke 100.000 mensen met coeliakie, hebben er 147 astma die dat niet zouden hebben in de afwezigheid van de spijsverteringsaandoening.
Om mogelijke verbanden tussen coeliakie en astma te beoordelen, Dr Jonas Ludvigsson van Orebro University Hospital en het Karolinska Institutet in Zweden en collega's vergeleken met meer dan 28.000 Zweden gediagnosticeerd met coeliakie om meer dan 140.000 soortgelijke mensen zonder de ziekte.
Ludvigsson waarschuwt dat de studie slechts een verband tussen de twee ziekten vertoont, wordt daarmee niet aangetoond dat astma veroorzaakt coeliakie, of vice versa.
De precieze aard van de associatie tussen de twee ziekten is onduidelijk, maar Ludvigsson vertelde verslaggevers dat hij denkt dat "de rol van vitamine D-tekort moet worden benadrukt."
Ludwigsson wijst erop dat mensen met coeliakie hebben meer kans op osteoporose en tuberculose, beide ziekten waarbij vitamine D een rol speelt te ontwikkelen. Als een persoon met coeliakie ook lage niveaus van vitamine D, kan dit op zijn beurt invloed op het immuunsysteem, wat het risico op het ontwikkelen van astma kunnen verhogen.
Een andere mogelijkheid, zegt hij, is dat "astma en coeliakie delen een aantal immunologische functie. Als je het hebt, je bent een verhoogd risico van beide ziekten.
Ludvigsson gaat ook in het feit dat de studie niet niveaus van naleving vast te stellen met een gluten-vrij dieet onder de deelnemers met coeliakie door op te merken dat het algemeen "dieet naleving is hoog in Zweden," dus hij gelooft dat "patiënten met een goede hechting zijn op verhoogd risico van astma. "
Bron:
• Tijdschrift voor Allergie en Klinische Immunologie, 2011. doi: 10.1016/j.jaci.2010.12.1076
Bron: www.celiac.com
Vandaag ben ik naar de MDL arts geweest en er is een sterke verdenking op coeliakie. Er wordt nu een uitgebreid bloedonderzoek gedaan, over een maand is daarvan de uitslag.
Is het geen coeliakie dan is het glutensensibiliteit, dit is wetenschappelijk niet te onderzoeken en je krijgt de diagnose op je anamnese.
advies: geen gluten en tarwe eten -maar de arts begreep erg goed dat ik dit ook niet wilde-, zonder tarwe en gluten eten gaat het zoveel beter met mijn buikklachten/moeheid en zelfs de astma is rustiger.
Ik ben blij, eindelijk een oorzaak voor mijn buikklachten na 45 jaar! :Y
Ook ik ben vorig jaar op glutenallergie (coeliakie) getest omdat mijn maag darm systeem niet lekker was. Ik heb geen allergie maar een intolerantie. Vorig jaar heb ik vijf maanden glutenvrij gegeten. Daarna weer heel voorzichtig gluten gaan eten. In eerste instantie leek dit goed te gaan, maar nu speelt het weer op. Heb vorige week het advies gekregen tóch weer glutenvrij te eten.
Vind het wel het "kip en ei" verhaal, als het gaat om wat elkaar versterkt.
Fijn ems, dat er nu eindelijk echt duidelijk is dat je niet goed tegen gluten kunt, of t nu wel echt coeliakie is of intolerantie. Je eigen bevindingen zijn natuurlijk t belangrijkste, maar dat t ook vastgelegd is én er zelfs een wetenschappelijk verband blijkt te bestaan met astma, is gewoon fijn om te weten.
Vind t zo fijn voor je dat je je zoveel beter voelt, qua darmen en qua longen!! Super meid! Hopelijk blijft dit goede resultaat en relatieve stabiliteit een lange tijd behouden! Dat gun ik je!
Liefs
Jorine
Há die Emma,
Kan me alleen maar bij Jorine aansluiten!
Fijn dat er nu meer duidelijkheid is en ik hoop dat je héééééééééééééél lang stabiel blijft!!
XX
Marieke
Fijn dat het voor jou zoveel oplost om geen gluten meer te eten. Vraagje: bloedtest kan toch niet honderd procent coeliakie uitsluiten? Ik heb zelf namelijk om die reden laatst een gastroscopie gehad, omdat ik ondanks goede bloedtesten toch nog verdacht werd van coeliakie. Gastroscopie nam de laatste 15% (? geloof ik, ik weet niet precies hoe ze zo'n percentage berekenen) twijfel weg. Bij mij gelukkig geen coeliakie er uit gekomen, want het lijkt me heel lastig om glutenvrij te moeten eten. Maar bij jou is als ik het zo lees over het glutenvrije dieet al geen twijfel meer, alleen nog over de precieze oorzaak: coeliakie of andersoortige intolerantie. Stekte en succes hiermee!
Je hebt gelijk, maar er zijn verschillende bloedonderzoeken.
TTG is een onderzoek die vaak bij de huisarts gedaan wordt, en die test kijkt of er ook antistoffen in je bloed zit. Maar dit onderzoek is niet volledig betrouwbaar, dus bij twijfel wordt er nog een gastroscopie gedaan. Ook moet je dan tarwe/gluten eten, en ben je al een tijdje gestopt met tarwe/gluten dan heeft het ook geen zin.
HLA2 en HLA8 is een dna onderzoek. heb je dit in je dan dan heb je kans op coeliakie.
Dit laaatste boedonderzoek wordt nu bij mij gedaan. blijkt dat ik een van deze 2 in mijn bloed heb dan gaan ze uit van coeliakie, afgaande op mijn anamnese. Er wordt dan ook nog een gastroscopie gedaan om te kijken hoe de darmwand zich hersteld heeft.
Komt er niks uit het bloedonderzoek is duidelijk dat tarwe/gluten eten geen optie is, maar dan is het een glutensensitief (overgevoeligheid)
enne, t is meer vervelend hoor, geen tarwe/gluten eten. Niet erg of vreselijk. Ik doe t inmiddels een klein half jaar en t gaat prima! Er is gelukkig veel glutenvrij te koop en de pasta en crackers zijn daarvan even lekker. Bij vrienden eten of uit eten is wel wat onhandig, gelukkig ben ik flexibel, en mijn vrienden ook
Ken je de site www.voedzo.nl? Er staat veel zweverige praat op maar ook veel lekkere recepten waar je wellicht wat aan hebt.
wat goed meegedacht Daantje. leuke site!
Gelukkig heb ik al heel veel recepten, er zijn veel glutenvrije bloggers met recepten. en ook van de coeliakieforum heb ik allerlei lekkers gehaald. k Wordt zo nog een creatieve kookster (heb ook voedselallergieen, maak inmiddels zelf mijn kruidenmengsels)
Voor mij is glutenvrij eten helaas niet zo makkelijk. Ik moet al op vrij veel dingen letten wat ik niet binnen mag krijgen. De kant en klare glutenvrije produkten zijn vaak op basis van mais, soja en erwteneiwit en dus kan ik dat niet nemen. Helaas moet ik vrijwel alles zelf maken. Dat is niet erg, maar kost veel tijd.
Ik wens je veel kookinspiratie, Emsepems! ^O^
Ik maak ook veel zelf, bak ook brood zelf. Ook ik mag ivm voedsel allergie veel niet eten, maar gelukkig geldt voor mij dat met wat creativiteit genoeg overblijft.
Misschien kun je ook lekkere recepten vinden op t coeliakie forum? daar hebben ze ook veel recepten die bv sojavrij zijn.
Ik bak/kook vaak dubbel, zodat ik altijd reserve in de vriezer heb. Want t kost wel meer tijd
Paginering