Even voorstellen en zoekende

20-04-2022 om 14:46 uur

Goedemiddag,


Ik ben Maike, 38 jaar oud en woon samen met mijn man en hondje in Drenthe.


Een maand geleden kreeg ik bij de longarts de diagnose astma.

Deze is getriggerd door covid besmetting, maar altijd al gevoelige longen gehad.


Wat covid klachten leken, bleek een aanval van zon 7-8 weken te zijn die ik zelf in stand hield door te proberen conditie opbouwen.


Inmiddels heb ik 2x 2 per dag Foster en Salbutamol zonodig maar gebruik dit 3x2 per dag.(2 stootkuren prednisolon gehad)


Ik ben erg zoekende wat ik moet qua herstel, zit in de ziektewet en kan sommige momenten niets en dan weer meer.


Heb al afspraak staan bij de longverpleegkundige.


Hebben jullie tips en trucs?


Ik rommel wat in het huishouden, laat twee keer per dag de hond uit(20-25min per keer) en kook iedere dag

20-04-2022 om 18:39 uur

Welkom Maike en uit de leukste provincie nog ook! (Woon er zelf helaas niet maar voel me er altijd meteen thuis!)


Je vraagt om tips, bij mij is het begonnen 4,5 jaar geleden en getriggerd door een keelontsteking die op mijn longen sloeg, dus in dat deel ken ik hoe onverwachts het kan komen. Ik was ietsje jonger bijna 25.


Wat heel goed is om op te letten zijn je triggers, waar reageer je op: vocht, hoge luchtdruk, lage luchtdruk, droge lucht, kou, warmte, parfum, bepaalde luchtjes (sommige wellicht weer helemaal niet!). Er zijn heel veel soorten triggers en iedereen heeft weer ergens anders last van, maar ze leren kennen is heel handig. Houd dus een dagboekje bij met her weer, de luchtvochtigheid, regen, zon, luchtdruk, temperatuur. Dit was de tip van mijn longverpleegkundige in het begin.

Als je je triggers kent probeer ze te vermijden, helaas kunnen we de weergoden niet beïnvloeden maar dingen zoals houtstoken enzo kunnen we wel zoveel mogelijk buitenshuis houden.


Houd je energie in de gaten. Ik heb uiteindelijk een ergotherapeut ingeschakeld op het gebied van balans/belastbaarheid (met verwijzing van de huisarts, want dit scheelt een uur waarin ze anders testen moeten afnemen om het voor de verzekering te verantwoorden) en dit wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Het heeft mij heel veel inzicht gegeven in hoeveel energie ik heb, hoe ik het beter kan verdelen en daardoor mijn energie efficiënter te benutten en ook de rustpauzes beter in te lassen.


Qua beweging ben je lekker bezig met je hond, maar pas ook op je tempo dat jij het goed kan volhouden en niet buiten adem raakt, dit zal per dag verschillen dat heb je misschien al wel gemerkt.


De longverpleegkundige zal je ook heel goed kunnen begeleiden en veel tips kunnen geven. Belangrijkste is leren luisteren naar je lichaam en de signalen op tijd herkennen, dat kan een hoop schelen. En neem je tijd voor je herstel, als je zolang een aanval hebt gehad vraagt dit ook heel veel tijd om weer volledig te herstellen.


Sterkte!

Login of registreer om te reageren
21-04-2022 om 12:27 uur

Dank je wel voor je reactie en handige tips!


Ik ga ze zeker meenemen in mijn herstel

Login of registreer om te reageren
21-04-2022 om 16:08 uur

Welkom Maike.


Ik kreeg de diagnose astma in 2019, nadat ik te maken kreeg met zoveel houtrook dat ik niet meer kon inademen. Ook altijd al gevoelige longen gehad en als kind en tiener het jaarrond verkouden en in de winter heel veel hoesten.


Ik heb helaas niet echt veel tips en trucs omdat ik zelf ook zoekende ben.

Login of registreer om te reageren