De ambulance
05-12-2024 om 10:08 uurZe zijn er hoor. Mijn vrouw klinkt opgelucht als de ambulance voor de deur stopt. Nooit leuk, maar toch wel erg prettig als het ambulancepersoneel een paar minuten later de verneveling start. Hopelijk heb ik zo weer wat meer lucht. Veel COPD-patiënten zullen, net als ik, wel vaker een ambulanceritje hebben gemaakt naar het ziekenhuis. Afhankelijk van de ernst van onze longaanval of longontsteking mogen we na een korte behandeling weer naar huis. Anders worden we gastvrij opgenomen voor een paar dagen.
Maar hoe was het nu die allereerste keer? Spannend? Ging de sirene aan? Is mijn partner wel in de buurt als ik in het ziekenhuis aankom? Waarom rijden ze niet wat harder? Kan ik straks weer gewoon ademhalen? Wat gaat er met mij gebeuren? Help!!
Zelf weet ik het niet meer precies, maar ik denk dat al die vragen wel door mijn hoofd flitsten.
Over de ambulance ging een paar jaar geleden ook mijn eerste opdracht als ervaringsdeskundige/ patiëntvertegenwoordiger voor het Longfonds. Een arts/onderzoeker in een ziekenhuis ergens in Nederland wilde ernstig zieke COPD-patiënten bij aankomst van de ambulance de volgende vraag stellen.
Welk beademingsmasker wil je hebben?
Optie 1) De standaardmethode: Een strak beademingsmasker. Dit voorkomt heel goed dat je nog benauwder wordt. Maar het zit niet altijd prettig. Je kunt er niet mee praten of eten. Sommige mensen verdragen het masker niet.
Optie 2) De experimentele methode: Een Optiflow, waarbij een dikkere luchtslang met gaatjes bij de neus wordt gebruikt. Door de slang wordt dan warme, vochtige lucht op hoge snelheid toegediend. Er is dan minder druk op je gezicht en je kan blijven eten, drinken en praten.
Natuurlijk zat er een uitgebreide stapel papier bij met alle medische voor- en nadelen, de procedure en de documenten die de patiënt moest tekenen. Longfonds werd gevraagd of zij mee wilden denken en vanuit patiënt-oogpunt een aanbeveling konden geven. Het ging hierbij niet om het resultaat van de behandeling. Uitsluitend over de te volgen procedure werd de medewerking van Longfonds gevraagd. Misschien handig te vertellen dat ik geen medische achtergrond heb. Ik zal dus nooit een discussie over medisch inhoudelijke zaken (kunnen) voeren.
Ik mocht er een week over nadenken, daarna zou de arts/onderzoeker mij bellen. Ik heb natuurlijk het Longforum afgestruind naar eventuele ervaringen. Ik hikte vooral tegen drie dingen aan.
- Stel het is de eerste ambulancerit van een patiënt en de patiënt is vreselijk overstuur of benauwd. Kan de patiënt op dat moment dan wel helder denken?
- Wat als de patiënt in de avond of midden in de nacht aankomt. Wanneer kan die dan met iemand overleggen.
- Hoe weet een patiënt nu wat een goede keuze is? En wat als de patiënt niet wil of kan kiezen?
Mijn bedenkingen heb ik de daaropvolgende week met de arts/onderzoeker mogen bespreken. De oplossing werd vrij snel gevonden. De vraag zou niet meer direct bij aankomst gesteld worden maar pas de ochtend of middag na aankomst. Patiënten kregen ook eerst een folder waarin alles werd uitgelegd. Daarmee werd het voor de patiënt makkelijker om met iemand te overleggen. Pas daarna kon de patiënt een keuze maken. Patiënten die geen keuze maakten werden op de standaardmethode verder behandeld.
Wat heb je een mooie bijdrage kunnen leveren Frans! Onze Longfonds Ervarings Deskundigen (LED) zijn echt heel belangrijk in dit soort trajecten. Leerzaam om te lezen hoe dat in z'n werk gaat. Je maakt echt een verschil.
Mocht iemand na het lezen van jouw blog meer willen weten over hoe je LED kan worden, dan kan dat op: Meedoen aan onderzoek | Longfonds.
Ik ben ook heel benieuwd hoeveel mensen meelezen die ambulance-ervaring hebben. En of zij de procedure herkennen.
Groet, Sanne (community coördinator)
Mooie blog Frans
Het verbaast me eigenlijk dat je als patiënt zou moeten kiezen wat je wilt: non invasieve beademing of Optiflow (Ik heb met beide ervaring)
Het zijn twee verschillende behandelingen en ook niet zomaar iets. Het is toch aan de arts om te beslissen wat nodig is op dat moment…
Ik heb overigens wel goede ervaringen als k met de ambu word opgehaald. Altijd adequaat en vriendelijk. Maar je wilt t liever niet dat t nodig is natuurlijk!
mooie blog,
ik heb zelf bijna 25 jaar op de ambulance gereden als ch, als wij als team bij een patiënt kwamen keken wij naar de gemoeds toestand van de patiënt, aan de hand daarvan werd bepaald wat te doen, vernevelen eventuele medicatie, en daarna vervoer naar de spoedeisende hulp, en ondertussen de patiënt gerust te stellen.
op de vragen heb ik ook uit eigen ervaring beantwoord.
stel het is de eerste ambulancerit van een patiënt en de patiënt is vreselijk overstuur of benauwd. Kan de patiënt op dat moment dan wel helder denken? als ik vanuit mezelf praat was ik in paniek en kon niet helder denken was net een vis op het droge die naar lucht hapteWat als de patiënt in de avond of midden in de nacht aankomt. Wanneer kan die dan met iemand overleggen. Meestal werd er een longarts of seh arts bij geroepen voor overleg Hoe weet een patiënt nu wat een goede keuze is? En wat als de patiënt niet wil of kan kiezen? Dan laat je het over aan de ervaringsdeskundige over die op dat moment ter plaatse is,bij een eerste x, ben je vaker opgenomen dan weet je de procedure wel die je dan ondergaat, vernevelen, prednison eventueel antibiotica
Reactie op ambulance
Ik ben longfribose patiënt
Na gesprek met arts aangeraden eerst arts bellen overdag ‘s avonds hap bellen want die kunnen in je patiënten dossier kijken en weten wat te doen de ambulance kan niet in je dossier kijken Dit is ons geraden ook de palliatieve zorg zei dit
Mvg Andre