COPD Magazine “Goed ademen, meer bewegen , beter leven”

08-11-2024 om 12:18 uur

Tijdens het schrijven van mijn blog “De Kracht van Ademhaling voor Longpatiënten”, kreeg ik het COPD magazine “Goed ademen, meer bewegen, beter leven” via de mail binnen.

Dit nieuwe magazine is een uitgave van de IPCRG (International Primary Care Respiratory Group). Verschillende mensen van het Longfonds in Nederland (w.o bezoekers Longpunten in Groningen Drenthe) deden mee als focusgroep, de patiëntenorganisatie in Vlaanderen, patiënten van de GRIAC en sommigen Longfonds Ervaringsdeskundigen hebben hieraan meegewerkt.

Een zeer interessant magazine dat ik elke longpatiënt kan aanraden om te downloaden en goed te lezen.

Door de verschijning van dit magazine heb ik deze blog kort daarom gehouden en mij beperkt tot het delen van mijn ervaringen.


De Kracht van Ademhaling voor Longpatiënten
In 2011 heb ik de trainingen Mindfulness(MBCT) en Hartfocus(HRV-biofeedback) trainer gevolgd, niet wetende dat ik deze kennis jaren later zelf nodig zou hebben als gevolg van mijn longziekte COPD Alpha-1. De kern van beide trainingen is ademhaling en ontspanning.

Ademhaling is iets dat de meeste mensen als vanzelfsprekend beschouwen, maar voor mij als longpatiënt is ademen een dagelijks uitdaging in combinatie met o.a. energiemanagement, zelfmanagement(meten=weten) en leefstijl.

Zelf maak ik gebruik van de ademhalingstechnieken die ik geleerd heb tijdens de HRV training bij Kees Blase (Hartfocus). Hij is een gerenommeerd expert op het gebied van ademhaling en hartritme variatie. De methoden van Kees Blase zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat bewuste ademhaling kan helpen bij het verbeteren van de longfunctie, het verlagen van de hartslag en het verhogen van de zuurstofsaturatie in het bloed.

Ik gebruik de eenvoudige maar effectieve ademhalingstechniek "neus in, mond uit", waarbij bij de inademing een buik- of flankademing het meest effectief is. Hierbij leg ik mijn hand op de buik(of flanken), adem rustig in door de neus naar de buik(flanken) en blaas de adem langzaam uit door de mond, alsof je door een rietje blaast. Ik doe deze oefening minimaal 3 keer per dag 5 minuten, waarbij ik 3 seconden inadem, 1 seconde rust en dan rustig 6 seconden uitadem. Als ik deze oefening 5 minuten doe scheelt het op dat moment zeker 4-5% in de saturatie en rond de 10 hartslagen per minuut.

Er zijn diverse apps die hierbij kunnen ondersteunen zoals de gratis iOS Breathing app of een smartwatch. Het is vaak mogelijk de instelling hierin naar eigen behoefte te wijzigen.

Wellicht dat ik in een volgende blog nog eens terugkom op hartritme variatie.

 

Download hier het COPD magazine “Goed ademen, meer bewegen , beter leven”.


Leer van gisteren, droom van morgen en LEEF vandaag! Gert Otter

08-11-2024 om 22:33 uur

Fijn Gert dat er een boekje is waarin adviezen gebundeld zijn.

Hoewel ik geen COPD heb herken ik veel adviezen, die ik in de loop der jaren zelf verzameld heb in mijn eigen word-bestand. Het was fijn geweest wanneer ik dit boekje aan het begin van mijn "carriere" als longpatient  tegen was gekomen, het had veel duidelijk gemaakt en ondersteuning gegeven. 

Gelukkig heb ik altijd van sporten gehouden en me iedere keer aan mijn mogelijkheden aangepast en sport nog steeds. Het moeilijkste vind ik om na een terugval/longaanval weer langzaam de conditie op te moeten bouwen. Dat ervaar ik als zo saai, toch lukt het iedere keer weer om opnieuw op te starten. En ben trots als een topsporter wanneer ik mijn doel (via subdoelen) behaald heb.

Groetjes Spirit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Login of registreer om te reageren
09-11-2024 om 09:59 uur

Bedankt Spirit voor het delen van je ervaringen. Erg goed dat je voor jezelf adviezen hebt genoteerd en daar nu nog zoveel gebruik van kunt maken. 

Met bewegen, leefstijl en energiemanagement kom je een heel eind als longpatiënt. Het helpt ook om een longaanval beter te kunnen “opvangen”, hoewel het inderdaad zoals je zegt tijd kost om weer je conditie op te  bouwen. Soms ook dat je een ‘jasje’ uittrekt en weer iets minder kunt doen dan voorheen.  En dat is best frustrerend. Vooral ook omdat je (tijdelijk) weer leuke, dingen moet laten. En… een positieve instelling helpt. 

En de trots die je voelt als een topsporter om iedere keer weer je conditie op te bouwen is super, mag je ook zeker zijn!

Op Longfonds staat een een webpagina bestellen. Hierop staan veel folders, informatiebladen, tips en dergelijke die je gratis kunt downloaden

Login of registreer om te reageren
Moderator
11-11-2024 om 15:12 uur

Alweer zo'n top-tip van je Gert! Erg verhelderend de video instructies waarnaar wordt gelinkt in het magazine. 

Login of registreer om te reageren
11-11-2024 om 16:14 uur

Bedankt. Een prachtig en interessant magazine, zeker alle oefeningen. 
Zou mooi zijn als alle gelinkte video’s voorzien worden van uk ondertiteling. Video’s kunnen dan eenvoudig binnen YouTube met de optie ‘Ondertiteling’ vertaalt  worden naar bv NL. 

Login of registreer om te reageren