Xolair, de richtlijnen om in aanmerking te komen voor behandeling met Xolair
09-08-2012 om 22:06 uurBeste longarts,
Kunt u mij zeggen wat precies de richtlijnen zijn om in aanmerking te komen voor een behandeling met Xolair injecties.
Er is veel onduidelijkheid wanneer je een behandeling met dit middel kunt krijgen.
Met vriendelijke groet,
Een prednison afhankelijk astmatisch moedertje dat graag een leuk oud omaatje wil worden :@
Ik ben erg benieuwd naar het antwoord op deze vraag en hoop dat ook dat deze nog beantwoord kan worden.
De aanvullende behandeling met omalizumab komt alleen in aanmerking voor patiënten vanaf 6 jaar met IgE-gemedieerd ernstig persisterend astma, met een totaal IgE > 76 IE/ml vóór aanvang van de behandeling, een verminderde longfunctie (definitie bij volwassenen FEV1<80%) en behandeld worden met hoge doses inhalatiecorticosteroïden plus een geïnhaleerde langwerkende β2-agonist. Het toevoegen van omalizumab aan deze behandeling geeft een significante afname van het aantal exacerbaties, een significante afname van oraal corticosteroïd gebruik en een verbetering van de kwaliteit van leven bij patiënten met ernstig persisterend allergisch astma, die last hebben gehad van meerdere gedocumenteerde ernstige astma-exacerbaties (≥ 2 binnen een jaar of ≥ 3 binnen 2 jaar). Na 16 weken dient het effect van omalizumab te worden beoordeeld.
Bij kinderen en jongeren van 6–18 jaar gebeurt indicatiestelling door een kinderarts-pulmonoloog met ruime ervaring in het behandelen van moeilijk behandelbaar of therapieresistent astma, op basis van de richtlijn Moeilijk Behandelbaar Astma (NVK-SKL richtlijn astma).
Er zitten wat moeilijke medische termen in, maar ik hoop dat je t begrijpt.
uit het farmacotherapeutisch kompas
Ik ben ook benieuwd naar het antwoord van de longarts en hoop voor Moedertje dat het nog komt.
Sterkte moedertje
Groetjes Jippie
De tekst uit het farmacotherapeutisch kompas ken ik maar dat is theoretisch. Ik ben vooral benieuwd naar het antwoord van de longarts hoe er in de praktijk mee omgegaan wordt.
Ik ben ook benieuwd naar het antwoord...
Ben ook een onstabiel astmatisch Moedertje dat graag een leuk en gezonder Omaatje wilt worden.
^O^
Volg al een tijdje met belangstelling deze vraag omdat ook ik erg benieuwd ben naar t antwoord.
Vraag me namelijk ook af wat de criteria zijn en deze landelijk zijn of per ziekenhuis verschillen.
Heb ook weleens gehoord dat bij mensen met zeer ernstig instabiel intrinsiek astma toch Xolair geprobeerd wordt in de hoop dat het helpt.
Hoop dat deze vraag nog beantwoord gaat worden door een van de longartsen.
Ook ik volg het. Heeft u ervaring met patiënten waar de IgE voor dagelijks Prednison gebruik bijv 500 was en nu onderdrukt is en rond de 100.
Kun je dit middel dan toch krijgen en mag de dosering verhoogd worden als het middel wat doet.
Oh er hopen veel mensen op een antwoord. Hopelijk heeft u antwoord op de vragen
Bedankt Jippie
Hier ben ik ook erg benieuwd naar. Onze zoon heeft moeilijk behandelbare Astma, ik had al eens eerder een vraag geplaatst over dit medicijn. Met Moeilijk behandelbare Astma en een IgE van 1060 (Laatste allergie test) Komt hij dan ook in aanmerking voor deze behandeling? En wat zijn de resultaten hiervan?
Beste allen inmiddels,
Praktisch gezien is het zo dat als een astmapatiënt(e) niet goed gereguleerd is ondanks een maximaal regime van medicatie, omalizumab (Xolair) tot de mogelijkheden behoort.
Er dient dan wel aan een aantal voorwaarden te worden voldaan.
Er dient een ernstig allergisch astma te zijn, dat niet gecontroleerd is ondanks hoog (inhalatie)steroïden en langwerkende luchtwegverwijders, resulterend in een verminderde longfunctie en slechte astma controle scores.
Het IgE dient binnen bepaalde grenzen te liggen. Het effect bij waarden onder 76 IE/ml ljikt minder te zijn en qua dosering zijn er fraaie tabellen, waarbij naast de IgE waarde het gewicht van belang is voor de dosering en de frequentie van toediening.
Mijn eigen ervaringen met omalizumab zijn goed te noemen.
Het aantal patiënten dat wij op dit regime hebben staan is weliswaar beperkt, waardoor er een bepaalde selectie van patiënten is.
Maar het resulteert binnen onze groep in sommige gevallen tot een stabiel astma zonder stootkuren of antibiotica.
Helaas is er ook een enkeling die niet reageert op dit regime, maar het is zeker de moeite waard bij de juiste indicatie met het middel te starten.
Vraag in ieder geval aan je longarts of hij/zij ervaring heeft met het gebruik van deze medicatie en of je voldoet aan de criteria om in aanmerking te komen voor een behandeling hiermee.
Het kan bijdragen aan beter astmacontrole, maar het is zeker geen garantie!
Groet, Peter van Tilburg