Wat is er in mijn geval op tegen alleen Ventolin/Salbutamol te gebruiken?
27-11-2011 om 14:50 uurVanaf mijn eerste exacerbatie (2005) kreeg ik Ventolin. Naar mate het beter ging, gebruikte ik dat minder tot nooit. Bij de volgde exacertabie was mijn Ventolin over de datum en haalde ik een nieuwe, wat volgens de apotheek niet echt nodig was. Alleen de werking zou wat minder kunnen woren. Sindsdien geen ernstige exacerbaties meer gehad. Wel zo nodig gebruikt als ik mij minder goed voelde en weer gestopt (vergeten) als het weer beter ging.
Bij de eerste constatering dat ik COPD II heb (2009), kreeg ik van de LA 2x daags Oxis 12 en 1x daags Spiriva voorgeschreven. Er werd niet bij gezegd dat dit misschien tijdelijk was i.v.m. een operatie die ik moest ondergaan. Daar voelde in mij absoluut niet prettig bij en ben zelf teruggegaan naar Ventolin.
In oktober 2011 was de uitkomst van de longfunctietest COPD III. De HA wilde direct 2x daags Serevent voorschrijven. Ik heb dat nog even afgehouden omdat 1 puf in de ochtend, voor ik naar mijn werk ga, voor mij voldoende is. Tegen de tijd dat de Ventolin uitgewerkt zou moeten zijn, voel ik mij prima de rest van de dag.
Op dagen dat ik rustig kan starten, heb ik helemaal geen Ventolin nodig.
Ik begrijp dat Serevent een soort langdurige werkende Ventolin is. In diverse artikelen lees ik dat Ventolin eerste keus medicatie voor COPD patiënten is.
Wat is dan de reden voor LA/HA om Oxis 12 of Serevent voor te schrijven als ik aangeef dat ik voldoende heb aan Ventolin? Sinds 16 oktober 2011 tot vandaag heb ik 33 keer geïnhaleerd, niet ziek geweest en functioneer ik prima.
Ik hoop dat een van deskundigen mij daar antwoord op kan geven.
Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
Clasina
Hoi Clasina,
Ik wou je laten weten dat ik je bericht gelezen heb en dat ik me-mede omdat ik van COPD weinig af weet-afvraag of het normaal is om in 2 jaar tijd van gold status II naar Gold status III te gaan en in hoeverre het gebruik-of niet gebruiken-van aanvullende medicatie hieraan bijdraagt.
Misschien is het een domme beredenering, maar het klinkt mij snel dat je van status veranderd als je nooit ziek bent en goed functioneert.
Groetjes,
C
Ik zal het proberen uit te leggen. In 2009 had ik volgens de LA Gold II, bijna III. Was al jaren op zoek naar iets waarvan ik volgens mij een allergische reactie kreeg. Nu ik die gevonden denk te hebben, voel ik mij echt een stuk beter. Een nieuwe longfunctietest liet echter duidelijk een verslechtering zien. Het is mogelijk dat door die langdurige irritatie mijn longen verder achteruit zijn gegaan, zoals een deskundige van longforum mij vertelde. Wel was deze keer een reversibiliteit van 19% gemeten, derhalve ook een beetje astma. Zo'n longfunctietest is een momentopname en ik ben zeker van plan met de tijd een nieuwe longfunctietest uit te laten voeren. Echter wat jarenlang geirriteerd heeft, kan niet in een paar weken helemaal rustig worden, maar ik voel me echt goed bij de huidige medicatie. Ben ruim 62 jaar en zal geen horden meer lopen. Bij COPD weet je dat je inhoud van je liongen meer terug loopt dan bij gezonde mensen.
Door die allergische reacties voelde ik mij in het begin vaak niet goed in mijn vel zitten, bleef steeds langer ziek na een verkoudheid, totdat ik Ventolin kreeg dat ik steeds weer minder nodig had en bleef daarom zoeken, want de logica ontbrak voor mij. Ook omdat het altijd en alleen maar op het roken werd afgewend (wat uiteraard ook niet gezond is en je beter kan laten), maar ik ken mijn lichaam en ben blijven zoeken.
Door de vele astmaposts te lezen, want ik wist niet wat astma mensen aandoet, begrijp ik dat astma veel moeilijjker te accepteren is door het grillige verloop. Daarom mijn vraag aan een deskundige, waarom andere medicatie als de huidige voor mij prima is?
beste Clasina,
Salbutamol (=Ventolin) heeft alleen een kortdurende werking van een paar uur. Zowel salmeterol (=serevent) als formoterol (=oxis), maar ook tiotropium (=spiriva) werken veel langer. Van deze langwerkende middelen is bekend dat ze op de lange termijn er voor zorgen dat het COPD stabieler blijft. Dit betekend dat er o.a. minder tussentijdse problemen (exacerbaties) zijn en behoud van longfunktie optreedt.
Wat mij betreft zou ik je wel adviseren deze langwerkende medicijnen te gebruiken. Je schrijft in je mail niet of je wel of niet rookt. Het belangrijkste om COPD te stabiliseren is om te stoppen met roken. (maar dat is waarschijnlijk geen nieuwe informatie...)
met vriendelijke groet
Jeanine Antons, longarts
Hartelijk dank voor uw antwoord. Hetzelfde zegt mijn huisarts. Ook hij geeft niet echt een antwoord op mijn vraag wat er op tegen is, terwijl hij weet dat ik van 2x 12 uurs medicatie en/of 1 x 24 uur helemaal hyper wordt en slecht/kort slaap.
Hey Clasina,
Zou het helpen als je met je huisarts/longarts in gesprek gaat om te vragen of je de langwerkende medicatie in een lagere dosering zou kunnen gebruiken?
Zo heb je toch een langwerkende luchtwegverwijderaar en gelijktijdig ook het voorkomen van slecht slapen.
Overleggen kan altijd dacht ik. ;)
Zoals je al zegt:"hordelopen zit er niet meer in" ik denk dat je die kans ook niet meer zult krijgen...tenzij het lijf jong word en ineens topatleet is...
Ik hoop dat je iets aan de antwoorden van de LA en mij hebt.
Hallo Selah,
Ale tips zijn welkom. Ik ga er eerst nog eens goed over nadenken.
's Nachts ben ik nooit benauwd. Ik word wel om 5 of 6 uur wakker, maar draai me om en slaap verder. COPD is bij iedereen verschillend. Op een ander forum zei iemand: COPD is een ziekte met 1000 gezichten. Het scheelt ook veel of er nog andere beperkingen meespelen, wat je al snel hebt op oudere leeftijd, maar dat heb ik ook niet.
In ieder geval dank voor je reactie.
Groeten Clasina
Hoi Clasina,
Ik denk dat COPD, en vele andere aandoeningen, een ziekte is met 1000 gezichten.
Zet 100 COPD-ers, ADHD-ers of autisten op een rijtje en behalve een bepaalde mate van overeenkomstigheid blijkt telkens weer dat er heel veel verschil zit in de manier waarop iemand met zijn beperking omgaat, wat de persoon ervaart en de heftigheid van de aandoening.
Er word wel gezegd:"ouderdom komt met gebreken" en ik denk dat dit tot op zekere hoogte ook zeker klopt, echter zijn de woorden ouderdom en gebreken allebei relatief, want wat mijn zoon van negen oud vind, vind ik niet oud en wat jij Clasina als een gebrek ziet kan ik misschien helemaal geen punt vinden omdat ik het gewoon ben.
Bij astma (en ik denk bij COPD ook) is benauwdheid een relatief iets.
Sommige mensen hebben mét astma een betere longfunctie dan iemand zonder astma, maar zijn wel degelijk benauwd.
Andere mensen zoals jij in dit geval hebben de gold III status en geven aan dat het benauwdheidsgevoel meevalt mits je rustig kunt beginnen op een dag.