Goedendag,
Vandaag heb ik een spirometrietest gehad, n.a.v. kortademigheid vooral bij inspanning.
Kunt u mij vertellen wat deze uitslag betekent?
Er staat een afspraak met de longarts gepland om de uitslag te bespreken, echter duurt dit nog enkele weken en ben erg benieuw/bezorgd naar de uitslag.
Natuurlijk is het netter om even het gesprek met de eigen longarts af te wachten maar vooruit maar:
Kortademigheid kan een heleboel verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt er gedacht aan een probleem met de longen, maar hartziekten of nieraandoeningen kunnen ook gepaard gaan met kortademigheid.
Met een goeie anamnese en lichamelijk onderzoek kun je al denken aan verschillende longaandoeningen zoals astma of COPD. Aard van de klachten, uitlokkende factoren, eventuele allergieën, medicijngebruik en roken zijn dan belangrijke vragen.
Longfunctieonderzoek helpt om verder te komen. Spirometrie is het meest gebruikte onderzoek. Dat is bedoeld om vernauwing van de luchtwegen op te sporen en als die er inderdaad lijkt te zijn, om te beoordelen of luchtwegverwijders zoals salbutamol daarop van invloed zijn. Ook krijg je met spirometrie een indruk van de longinhoud.
In dit geval lijkt er sprake te zijn van licht vernauwde luchtwegen. Daarvoor gebruiken we uit deze meting de FEV1%M. Dat is de verhouding tussen de hoeveelheid lucht die binnen 1 seconde kan worden uitgeblazen (de FEV1) en de totale hoeveelheid lucht die kan worden in- en uitgeademd, hier de FVC.
Als die FEV1%M te laag is wijst dat op vernauwing van de luchtwegen en vertraagde luchtstroom.
We gebruiken overigens afhankelijk van het gebruikte apparaat of software ook wel afkortingen als FER of FEV1/FVC in plaats van zoals hier FEV1%M.
In deze meting is de FEV1 93% van voorspeld (%pred), wat niet heel laag is maar wel een beetje minder dan de gemiddelde waarde voor personen van een vergelijkbare lengte, leeftijd, geslacht en ras.
Verder, en dat valt meer op, is de FEV1%M 58,45% en dat is lager dan de ondergrens van normaal (de LLN) van 69,70.
Dat wijst op vernauwing van de luchtwegen. Wat verder belangrijk is, is dat na het inademen van een luchtwegverwijder (hoogstwaarschijnlijk salbutamol) de FEV1 stijgt met 12% en de FEV1%M met 8%. Dat kan allemaal heel goed passen bij de diagnose astma. Astma wordt immers gekenmerkt door tenminste voor een deel omkeerbare luchtwegvernauwing.
Wat daar ook bij past is de FeNO van 218 ppb. Dat is een meting van de hoeveelheid stikstofoxide in de uitgeademde lucht. 218 is duidelijk verhoogd, wat wijst op een bepaald type ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen wat we vaak zien bij astma.
Met andere woorden, als de klachten daar ook bij passen zou ik dit wel astma durven noemen.