vragen over medicijnen

03-05-2007 om 10:13 uur

Vragen over medicijnen.

Het ziektebeeld
Omdat ik astma heb krijg ik elk jaar een griepprik. Zodoende heb ik die in november 2006 ook gehad. Op maandag 26 kreeg mijn jongste dochter de griep. Omdat ik mezelf ook niet helemaal fit voelde heb ik ook rust genomen. De volgende dag kreeg ik hoge koorts welke de hele week aanhield. Ondanks dat ik ziek was moest ik wel voor mijn dochter zorgen. In de loop van de week werden ook mijn man en mijn oudste zoon ziek. Dus die zorg kwam er ook nog bij.

Na een kleine week vond ik dat ik weer aan het werk moest; mijn man en kinderen waren immers al weer opgeknapt. Dus moest ik me ook niet zo aanstellen,vond ik. Ondanks dat ik ’s morgens en ’s avonds koortsig was ben ik deels weer gaan werken. Wel ben ik ivm benauwdheid naar de huisarts geweest. Hij begon over prednison, maar ik wilde dat niet ivm slechte ervaringen in het verleden.

Een paar dagen later op 8 april werd ik in heel korte tijd erg benauwd. Ik raakte in paniek omdat het zo snel ging. Een vriendin heeft me naar de huisartsenpost gebracht. Met een flinke lading medicijnen w.o. prednison en ab ging ik weer naar huis. Diagnose waarschijnlijk een longontsteking. Zelf dacht ik op dat moment niet aan een longontsteking omdat het voor mijn gevoel hoger zat.  Die zondag had ik erge maag en darmklachten wat resulteerde in diaree. De nacht erop (inmiddels 1x prednison en 2x ab ingenomen) werd ik doodziek. Ik had hele hoge koorts, ging steeds meer hoesten, had pijn op de borst, hoofdpijn, nekpijn en een opgezwollen gezicht. Mijn gezicht voelde aan alsof ik een holteontsteking had. Vreemd genoeg voelde ik me erg rustig (misschien al suf). In die 24 uur had ik wel 14 paracetamol genomen om de pijn en de koorts te drukken. De volgende ochtend voelde ik me al iets beter. Ik had ’s nachts mijn bed omhoog gedaan om de druk op mijn hoofd te verminderen. Doodmoe was ik en ik kon alleen maar slapen. ’

s Avonds kreeg ik er slijmoplossers bij om het slijm wat makkelijker op te hoesten. De dagen die volgden werd ik steeds suffer en was weinig wakker. Hierdoor at en dronk ik praktisch niets meer. Ook kreeg ik last van bloedneuzen waarbij het ongeveer een uur duurde voordat het over ging. bloedneuzen krijg ik ook na het drinken van melk, tijdens benauwdheid en hooikoorts. Van de huisarts kreeg ik een neusspray xylometazoline. Hierna heb ik geen bloedneus meer gehad. Woensdag 11 april vond mijn man het erg raar dat hij mij niet wakker kreeg. Donderdag 12 april was dat nog erger en vond hij het verdacht maar omdat ik tegen de avond wel weer reageerde liet hij het erbij. Toen ik de volgende dag echt nergens meer op reageerde liet hij de huisarts komen, (omstreeks twee uur) tien minuten later stond de ambulance voor de deur. Zelf weet ik slechts vlagen van wat er gebeurt is, of van wat ze me verteld hebben. Wel weet ik dat ik hoofdpijn en nekpijn had. Ik hoestte veel en dan kwam er slijm los. Het voelde alsof ik in een hele diepe slaap was en het niet lukte om wakker te worden. Het gekke was dat ik bij vlagen wel in de verte iets hoorde. Het lukte me niet om mijn ogen open te krijgen en als het even wel lukte draaiden ze alle kanten op. Op dat moment was ik niet benauwd (moet ook haast niet kunnen met alle medicijnen die ik gebruikte).

In het ziekenhuis hebben ze me gelijk een infuus gegeven ivm uitdroging. Ook kreeg ik iets wat de sufheid zou moeten wegnemen. Ze hebben een hersenscan gemaakt? Waarop alles er goed uit zag. Omdat ik op dat moment niet benauwd was zijn er vreemd genoeg geen longfoto’s gemaakt. Wel was het zuurstofgehalte in het bloed goed. Toen ik tegen vijf uur weer aanspreekbaar was kreeg ik bovenop mijn eigen medicatie ventolin en zuurstof. Ook sprak iedereen over mijn hoesten. Ik bleek inmiddels in één week tien kilo afgevallen te zijn.

Toen ik met mijn man besprak wat er gebeurt was en we gingen nadenken over een oorzaak herinnerden we ons de vorige keer dat ik prednison gebruikte. Toen was ik ook heel erg afgevallen. Toen gebruikte ik de prednison een langere periode en bleef ik maar afvallen. Na een half jaar woog ik nog maar 47 kilo. Er is nooit een oorzaak hiervoor gevonden. Of ik toen ook suf geweest ben kan ik niet met zekerheid stellen omdat ik alleen thuis was. Toch vermoed ik dat het toen ook zo ging. Ik weet dat ik toen ook alleen maar op bed lag. Volgens de artsen in het ziekenhuis kan dit niet.

De volgende ochtend kreeg ik weer ventolin en zuurstof bovenop mijn eigen medicatie. Daarna kreeg ik te horen dat ik naar huis mocht. Ik heb gezegd dat er twee mogelijkheden zijn: of ik ga naar huis en neem de prednison niet in of ik neem de prednison in en blijf in ieder geval tot de avond. Ik ben naar huis gegaan zonder de prednison in te nemen en het ging goed.

Toen ik de woensdag erna naar mijn huisarts ging zag hij wel een verband tussen mijn klachten en de prednison. Hij had zich er ook over verbaasd dat er geen longfoto’s zijn gemaakt en liet dit gelijk doen. Ook wilde hij nog een bloedonderzoek. Hij vond het wel erg vreemd dat ik ondanks de medicijnen heel erg verkouden was. Op zijn advies ben ik toen gestopt met de seretide en met symbicort begonnen. Evengoed gebruikte ik de airolin er nog bij. Deze heb ik inmiddels afgebouwd. Het lijkt wel alsof ik daar alleen maar meer benauwd van wordt. De foto’s bleken goed te zijn. Het bloedonderzoek toonde aan dat ik uitgedroogd was (kaliumtekort) dat ik nogal verzwakt was en dat de ontsteking verslagen was.

Nu twee weken verder ben ik nog steeds erg moe, heb erg veel blauwe plekken, ben gelukkig niet meer verkouden, proef niet erg veel en eet hierdoor ook niet optimaal, heb niet veel spierkracht, verschrompelde handen (ze lijken wel bejaard), een snor en andere lichaamsbeharing is toegenomen (tijdelijk hoop ik), mijn hartslag is onregelmatig (waarschijnlijk van de medicijnen) en raak steeds meer in de stress vanwege mijn studie achterstand en de werkdruk om alles in de komende vier weken in te moeten halen. Ook ben ik telfast 180 mg weer gaan gebruiken ivm hooikoorts en zonneallergie. Ik ben de symbicort en de seretide aan het afwisselen en heb het idee dat de seretide beter werkt.  Ik zal mijn piekflowmeter er maar weer eens bij pakken om te zien wat die aangeeft. Zelf merk ik het niet altijd even goed.

Om er achter te komen waar het fout is gegaan ben ik op onderzoek gegaan. Mede om goed voorbereid bij mijn longarts te komen (31 mei).

Mijn vragen betreft de medicijnen zijn:

Acetylcysteine 2 x daags 1 tablet
In dit medicijn zit lactose.
Wat gebeurt er als je daar niet tegen kan?
In de bijsluiter staat dat je het niet mag innemen met ab.
Ik heb dit zonder erg wel gedaan.
Wat voor consequenties kan dat hebben?

Claritromycine 500 pch 2 x daags 1 tablet
Volgens de bijsluiter kunnen als bijwerkingen hoofdpijn, verminderd bewustzijn, ontstekingen van het slijmvlies, oogproblemen, maag en darmklachten, diaree en smaakverlies optreden.

Prednison 30 mg 1 x daags 1 tablet
Ook hier zit lactose in net als in de slijmoplossers.
Is deze gezamenlijke hoeveelheid te hoog bij een vermoedelijke lactose intollerantie?
In de bijsluiter staat dat je prednison niet moet gebruiken bij een bacterie infectie.
Ik had een longontsteking!
Waarom mag je het niet gebruiken bij een bacterie infectie en waarom kreeg ik het wel?
Ook staat er in de bijsluiter dat de bacterie infectie eerst behandeld moet worden en daarna mag je pas prednison gebruiken. Waarom?
Tijdens het gebruik van de prednison werd ik steeds suffer. Ik lag alleen nog maar te slapen. Ik had hoge koorts en at en dronk nauwelijks. Ik nam mijn medicijnen allemaal in met de oplossing van mijn bruistablet. Ik at slechts enkele hapjes brood. In de bijsluiter staat dat je prednison met een ruime hoeveelheid water in moet nemen. Dit is dus niet gebeurt. Wat voor gevolgen kan dit geven?
Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn verminderd bewustzijn( bij overgevoeligheid voor bepaalde stoffen), Onvoldoende bijnierschorswerking bij blootstelling aan stress, verhoogde schedeldruk met vochtophoping in de ogen, grijze staar, groene staar, verhoogde oogboldruk, huidverschrompeling, onderhuidse bloedingen, vaatverwijding in het gelaat, overmatige beharing, spierzwakte, verstoring van het vocht en zoutevenwicht, kaliumtekort, vermoeidheid en onregelmatige hartslag.

Verder gebruikte ik seretide 2 x daags 2 inhalaties, xylometazoline, Rhinocort 2 x daags 2 inhalaties per neusgat en 8 x daags pulmicort of airolin.

Ik hoop dat je me antwoord kunt geven op mijn vragen zodat alles wat duidelijker wordt.
Alvast bedankt.
Anida

03-05-2007 om 13:08 uur
Reactie op Anida


Mijn vragen betreft de medicijnen zijn:

Acetylcysteine 2 x daags 1 tablet
In dit medicijn zit lactose.
Wat gebeurt er als je daar niet tegen kan?
In de bijsluiter staat dat je het niet mag innemen met ab.
Ik heb dit zonder erg wel gedaan.
Wat voor consequenties kan dat hebben?

Claritromycine 500 pch 2 x daags 1 tablet
Volgens de bijsluiter kunnen als bijwerkingen hoofdpijn, verminderd bewustzijn, ontstekingen van het slijmvlies, oogproblemen, maag en darmklachten, diaree en smaakverlies optreden.

Prednison 30 mg 1 x daags 1 tablet
Ook hier zit lactose in net als in de slijmoplossers.
Is deze gezamenlijke hoeveelheid te hoog bij een vermoedelijke lactose intollerantie?
In de bijsluiter staat dat je prednison niet moet gebruiken bij een bacterie infectie.
Ik had een longontsteking!
Waarom mag je het niet gebruiken bij een bacterie infectie en waarom kreeg ik het wel?

Ik hoop dat je me antwoord kunt geven op mijn vragen zodat alles wat duidelijker wordt.
Alvast bedankt.
Anida

Hallo Anida,

Een antwoord op een aantal van je vragen is vrij makkelijk te vinden...

De vragen met betrekking tot een mogelijke lactose-intolerantie:
Lactose kan ook voorkomen in andere producten dan zuivel. Fabrikanten gebruiken melkpoeders of melkbestanddelen in bijvoorbeeld: (melk)chocolade, koek, soep, worst, sausjes en snoep. Maar ook andere producten zoals sommige medicijnen of vitaminepreparaten kunnen lactose bevatten Het gaat dan meestal om zeer kleine hoeveelheden lactose, die over het algemeen geen klachten geven. Alleen wanneer absoluut geen lactose verdragen wordt, zoals bij een congenitale lactose-intolerantie, moet ook hier rekening mee gehouden worden.

Congenitale (aangeboren) lactose-intolerantie:
Dit is een zeer zeldzame erfelijke vorm van lactose-intolerantie. Mensen met deze vorm van lactose-intolerantie maken vanaf de geboorte geen of zeer weinig lactase aan en verdragen dus ook geen moedermelk. Deze vorm van lactose-intolerantie blijft levenslang bestaan.
Bron: Maag Lever Darm Stichting

Het innemen van Acetylcysteine en AB:
In het Geneesmiddelenrepertorium staat hierover het volgende...
Vooraf mengen van antibiotica met acetylcysteïne dient vermeden te worden, in verband met de mogelijke in vitro inactivatie van de antibiotica (voornamelijk van β-lactam-antibiotica). Het na elkaar innemen is wel toegestaan.
Bron: Geneesmiddelenrepertorium

Je vraag over waarom je Prednison kreeg moet je denk ik bij je behandelend arts neerleggen, een ander kan uiteraard niet weten wat zijn/haar beweegredenen zijn geweest :).

Login of registreer om te reageren
03-05-2007 om 13:28 uur

Hoi Esther,

Ik weet niet hoe het zit met die lactose intolerantie. Zelf kan ik wel een beker melk drinken maar daarna moet ik binnen een uur naar het toilet. Mijn moeder verdraagt helemaal geen melkproducten. Mijn jongste dochter was zelfs allergies voor de moedermelk, terwijl de andere drie nergens last van hebben. Nou ja wel astma en eczeem.

En wat is in vitro inactivatie van de antibiotica (voornamelijk van β-lactam-antibiotica)? Ik ben niet zo medisch onderlegd.

Groetjes Anida

Login of registreer om te reageren
03-05-2007 om 13:32 uur

hoihoi

esther heeft je vraag van de rest al beantwoord, maar even over de prednison. volgens mij gaat het er niet om om de combinatie bacterien+prednison, maar omdat prednison niet tegen een bacteriele infectie helpt. zo wordt dat alleen maar erger terwijl de prednison niks doet.

ik krijg bijna altijd bij n longonsteking prednison én AB...

maar anders vraag je het even aan je LA

succes!!!

Login of registreer om te reageren
03-05-2007 om 13:39 uur

Ik ben ook niet medisch onderlegd, maar met de volgende informatie:

In vitro (Latijn: in glas) is een term die wordt gebruikt voor biologische technieken die buiten het lichaam van het organisme worden toegepast, in een reageerbuis of ander laboratoriumglaswerk. Een bekende toepassing is in-vitrofertilisatie (IVF) waarbij de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt.

Bij technieken die in vitro worden toegepast, wordt een deel van het organisme gebruikt, bijvoorbeeld weefsels, afzonderlijke cellen of in oplossing gebrachte organische stoffen. Dit in tegenstelling tot de toepassing van technieken in vivo, waar het complete levende organisme wordt gebruikt.

Verwante termen zijn in vivo (in leven) dat wordt gebruikt voor technieken die in een levend organisme worden toegepast en in silico als het gaat om een computersimulatie.
Bron: Wikipedia

kom ik tot de conclusie dat een bepaald deel van de antibiotica (voornamelijk van β-lactam-antibiotica), bij labtests (in een reageerbuis dus) kennelijk inactief wordt...

Ik denk dat als je je zorgen maakt over een mogelijke lactose-intolerantie, je om een test daarvoor moet vragen, dan zal duidelijk worden of, en in welke mate je er eventueel last van hebt :). (Onder de link die ik daarover gaf zit veel meer informatie over lactose-intolerantie dan ik hier heb neergezet.)

Login of registreer om te reageren