vraagje en uitleg

03-07-2009 om 23:35 uur

vraagje:
Vanmorgen moest ik wegens benauwheid ( tijdens verkoudheid) naar de huisarts. Had het benauwd: hoesten, en slijm dat ik niet kon weghoesten.
De h.a noemt het inspanningsastma.
Toch ben ik ook allergisch.( met name huisstof)
Mijn benauwdheid gaat gepaard met pruttelende geluiden, piepen en hoesten.
Wat is nu het verschil met gewoon astma , en inspanningsastma?
En wat zijn de verschillen in behandeling dan?
( ik heb wel goede medicatie gekregen en helpt goed)
met vriendelijk groeten van beppie

Zorgprofessional
06-07-2009 om 23:04 uur

Inspanningsastma kan een onderdeel zijn van astma. Astma is een te sterke reactie van de luchtwegen op allerlei prikkels (bijv. scherpe luchtjes, maar ook stoffen waar je allergiech voor bent en die ingeademd worden, virusinfectie-verkoudheid!). Inspanning kan één van die prikkels zijn. Niet iedereen reageert op dezelfde uitlokkende prikkels, dus niet iedere astma patient heeft inspanningsastma. Anderen bemerken hun astma alleen bij inspanning, of alleen als ze instabiel zijn (bijv. door inademen van allergenen of tijdens een verkoudheid). Het kan zich uiten in beklemming, kortademigheid, piepen, hoesten. De verandering van de longfunctie na inspanning is vast te stellen met een longfunctiemeting of peakflowmeting (mist goede blaas techniek). In het laboratorium lukt het vaak niet om een inspanningsastmaaanval uit te lokken omdat de binnentemperatuur vaak te hoog is (ademen van droge of koude lucht kan dan helpen). De basisbehandeling is in principe hetzelfde: beschermende inhalers (inhalatiecorticosteroiden) met voor zonodig luchtwegverwijders (in het tsandaardgeval). Bij inspanningsastma kan het heel goed helpen vlak voor de inspanning een (snelwerkende) luchtwegverwijder in te nemen. Andere trucs zijn: warming up, het een paar keer uitlokken van een inspanningsaanvalletje waarna er een tijdje bescherming optreedt, vermijden van inademen van koude lucht.

vriendelijke groet

Ton van keimpema, longarts

Login of registreer om te reageren
10-07-2009 om 21:38 uur

Hartelijk dank, Ton, voor je goede uitleg.

Als alles weer rustig is, en iok verwcht volgende week een longfunctieonderzoek.
Mijn huiaRTS dviseerde mij wel om een onderhoudsmedicatie te blijven gebruiken, en gezien wat ik hier llemaal lees, lijkt mij dit voor mij het beste
Vriendelijke groeten
Bep *O*

Login of registreer om te reageren