Vraag over uitslag CT scan

16-02-2023 om 10:00 uur

Goedemorgen,

Is er iemand die mij kan uitleggen wat deze uitslag van de scan betekent, daar ik pas over een maand bij de specialist moet komen. De uitslag van de scan is;

Linkszijdig multinodulair struma met seperate retrosternale nodus in het mediastinum superius. Geen verdenking op lymfadenopathie. En Subpleurale nodulus apicaal in de linker long (diameter 8 mm). Waarvoor advies/controle over 3 maanden. Omdat ik me zorgen maak, wil ik hierbij vragen of iemand mij de uitslag kan uitleggen. Bij vvorbaat dank.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
16-02-2023 om 10:57 uur

Ik snap dat een maand lang is maar zonder de plaatjes zelf gezien te hebben, houd ik wel een voorbehoud bij mijn uitleg.

Ik zal het verslag vertalen in lekentaal.

Een struma is een vergroting van de schildklier. Multinodulair wil zeggen dat het niet een homogene vergroting is maar dat het proces gelobd is. Denk maar aan een druiventros. Zo'n struma zit bovenin de borstkas, meestal tegen de luchtpijp, in dit geval dus aan de linkerkant. Achter het borstbeen dus, en dat is wat ze bedoelen met retrosternaal. Retro = achter en het sternum is het borstbeen. Het mediastinum superius is dat deel van de borstkas waar de luchtpijp, de slokdarm en een aantal grote vaten zitten. Het bevindt zich boven het hart en tussen de bovenste helften van de beide longen.

Zo'n struma zit er vaak al jaren en hoeft niet gepaard te gaan met een abnormale functie van de schildklier.


De separate nodus (bolletje) achter het borstbeen zit blijkbaar los van het struma. Kan van alles zijn.

Subpleuraal betekent dicht onder het longvlies, dus in het buitenste deel van de long en dus niet centraal in de long. Apicaal betekent bovenin, in de top van de long.


Heel belangrijk is om de scan te vergelijken met oud beeldmateriaal en te relateren aan de klachten. Hopelijk is dat beschikbaar. Als het struma al langer te zien was en bij een normale schildklierfunctie hoef je er vaak niks mee.

Voor bij toeval gevonden noduli bestaat een protocol voor de follow-up, meestal na 6 maanden. Je kunt er ook meteen nader onderzoek naar doen maar dat heeft ook risico's. Als zo'n nodus bij langere follow-up niet groeit kun je rustig afwachten. Voor de meeste bij toeval gevonden noduli geldt dat gelukkig.

Login of registreer om te reageren