Vraag over onderzoeken
20-06-2011 om 15:33 uurik heb een vraag. Ik heb vandaag een spirometrie geblazen in het zh. Ik heb allergisch astma. diagnose ha.
Nu moest ik ook blazen met atrovent. Dit gaf een verbetering van 5 procent. Nu moet ik ook dat histamine onderzoek ondergaan.
Houdt dit nu in dat ik geen astma heb of kan je dat zo niet stellen?
gr carla
ventolin kan ik niet tegen vandaar de atrovent.
nee, dat kun je niet zo stellen.
Astmaklachten kunnen wisselend aanwezig zijn en als je op het moment van testen toevallig geen klachten en dus een goede longfunctie hebt, kun je ook niet aantonen dat de medicatie werkt. In dat geval doen ze een histaminetest om gevoeligheid van je luchtwegen en evt astma aan te tonen.
ik snap t helemaal niet meer.. allergisch astma is al gediagnosticeerd door de ha. Ik gebruik al een poosje spiriva en qvar 100 2dd. Nu ben ik bij de longarts voor spirometrie geweest. Ik kan dan toch niet meer reversibel zijn met al die medicatie??
de longarts gaat nu mi zoeken naar een diagnose die er al is? Of heb ik t mis?
Mijn astma is denk ik redelijk onder controle vandaar de lage reversibiliteit.
En wat is t nut dan van die histamine test? Ik hoop dat er iemand is die mij uit de droom kan helpen,
Gr carla
@carla 1970: met zo'n histamine test, kijken ze eerst wat je longfunctie gewoon is. en daarna krijg je telkens een stofje ingeademd, met steeds meer histamine, totdat je reageert of niet. na elk stofje moet je blazen en zien ze of je longinhoud minder word door de prikkels van de histamine.
Als het goed is zien ze hierbij dus in hoeverre je luchtwegen gevoelig zijn voor prikkels/histamine/allergieen.
Groetjes marion
Beste Carla,
de diagnose allergisch astma stel je door een allergie vast te stellen (met huid of bloedonderzoek) en door longfunktie onderzoek. bij het longfunktie onderzoek kijk je of er samengeknepen luchtwegen zijn (luchtwegobstructie) en of je die obstructie kunt verbeteren met medicijnen (reversibiliteit). meestal is er bij astma sprake van volledige reversibiliteit (normalisatie) van de lonfunktie. er kan inderdaad ook een normale longfunktie zijn, omdat astmaklachten in de tijd komen en gaan. bij jou is wrs. sprake van stabiel astma onder de huidige behandeling van qvar (ontstekingsremmer) en spiriva (langwerkende luchtwegverwijder). bij een histamineprovocatie test kijk je of jou luchtwegen overgevoelig reageren op prikkels die je inademt (dat is een teken van astma). de dosering histamine wordt steeds hoger. hoe eerder je reageert, hoe gevoeliger je luchtwegen zijn. het kan zijn dat de histaminetest negatief is (dus dat je niet reageert op het inademen van de histamine), maar dat kan komen door de qvar. (heel) soms doen we nog wel eens een histaminetest over na het stoppen van de qvar om de prikkelbaarheid van de luchtwegen vast te stellen en daarmee een "harde" diagnose te kunnen stellen.
hartelijke groet,
jeanine antons, longarts