Vochtbalans menselijk lichaam
01-09-2014 om 10:58 uurIk lees dat een goede vochtbalans van het lichaam van een vrouw tussen de 45% (inactief) en 60% (topsport) moet liggen. Mijn vochtbalans ligt op 45% en soms lager als ik er niet op let.
Aangezien ik bij een intensieve activiteit of sporten (badminton sinds kort) erg begin te zweten en buiten adem raak de eerste 5 tot 10 minuten, waarschijnlijk door vochtverlies waardoor ik onder de 45% grens kom, wil ik proberen de vochtbalans te verhogen door vaker en meer te drinken. Na het drinken van water gaat het dan wel weer beter.
• Vanaf 2% vochtverlies is er al effect op de prestatie
• Vanaf 4% vochtverlies heb je al 30% prestatieverlies
• Vanaf 6% vochtverlies kunnen er verwardheid en coördinatie problemen optreden
Uitgaande van de aanbevolen hoeveelheid (lichaamsgewicht x 0,44 / 10) zou ik 2,775 liter per dag moeten (eten en) drinken. Dat haal ik echter (nog) niet, omdat ik de vochtbalans rustig wil opvoeren onder een gelijkblijvend lichaamsgewicht.
Naar aanleiding hiervan heb ik een aantal vragen, die wellicht uit basiskennis mogelijk te beantwoorden zijn.
1. Kan ik wat benauwder worden omdat cellen meer vocht gaan bevatten?
2. Is dit mogelijk van tijdelijke aard?
3. Kan door een betere vochtbalans de invloed van benauwd weer beter opgevangen worden omdat de bronchiën dan minder vocht opnemen doordat de cellen al beter gevuld zijn?
4. Wordt met het verhogen van de vochtbalans ook het bloedvolume anders/dunner?
5. Kan een verhoogde bloeddruk daarvan het gevolg zijn?
6. Is dit mogelijk van tijdelijke aard of gevaarlijk? Ik heb zelf een bloeddrukmeter.
7. Is aan te geven welk percentage van het lichaamsgewicht een goede vochtbalans is voor met name longpatiënten die willen sporten, zonder dat er een aanslag op hart- en bloedvaten wordt gepleegd? Zelf heb ik COPD III.
Door een verkeerde diagnose 15 jaar geleden door mijn toenmalige huisarts heb ik ruim 3 jaar plastabletten moeten slikken. Hiermee ben ik, ondanks herhaaldelijk aangeven van de bijwerking, gestopt tegen de wil van de ha in. Ik kon gewoon niet meer warm worden en voelde me doodongelukkig. Na de laatste controle moest hij toen toegeven dat mijn bloeddruk (140/85) acceptabel was. In die tijd heb ik (door gebrek aan kennis) weinig aandacht aan mijn vochtbalans geschonken, maar ik denk dat in die periode deze flink gedaald is en o.a. mijn bronchiën daar onder te lijden hebben gehad.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Hoi Clasina.
Ik weet uit eerdere posten en jou antwoorden daarop dat je heel veel weet.
Dit is nu ook weer z,n vraag van jou, waar ik ook heel benieuwd naar het antwoord ben.
Ik blijf dit volgen.
PS ik heb ook COPD 3 maar ik kan gelukkig nog veel doen o.a tamelijk zwaar sporten.
in mijn post over trillen waren er twee puffen toch verantwoordelijk voor trillen ( Peter van Tilburg).
Verder zie ik het antwoord van de LA te gemoed.
Vg J@@P.
beste Clasina,
U stelt een uitgebreide vraag. ik zal proberen zo goed mogelijk te antwoorden.
1. je wordt niet meer benauwd van meer vocht in het lichaam. het kan alleen leiden tot meer benauwdheid als het hart moeite heeft het vocht te verwerken en er stuwing en hartfalen ontstaat.
2. zie boven.
3. nee. de invloed van vocht in de lucht is rechtstreeks merkbaar op de luchtwegen. dat noemen we bronciale hyperreactiviteit. dit kun je niet beinvloeden door de vochtbalans.
4. bij afname van het vocht in de bloedvaten neemt het aantal cellen per ml vocht toe. dat noemen we uitdrogen. dat kan gebeuren bij hitte, zware inspanning, te weinig drinken. andersom zal niet snel gebeuren: de nieren reguleren heel precies de hoeveelheid vocht die je vasthoudt. je plast dus het teveel aan vocht weer uit. pas bij enorme hoeveelheden vochtinname (vele liters per dag, langdurig achter elkaar) krijg je last van verdunning.
5. nee. de nieren regelen de vochthuishouding.
6. nee
7. weet ik niet precies. hou de algmene maten aan, proberen minstens 1 tot 1,5 liter per dag te drinken.
hartelijke groet
jeanine antons, longarts.
Dr. Antons, hartelijk dank voor uw duidelijke antwoord.
Voor belangstellenden wil ik nog wel een nadere toelichting geven.
De balans op mijn huishoud vocht- en vetbalans weegschaal gaf vaak een laag vochtpercentage en een hoog vetpercentage bij een gewicht van 63 kg. Mijn BMI is 24,3.
Een diëtiste destijds vond het nodig dat ik minder vet moest gaan gebruiken, wat ik al bijna niet gebruikte. Naar aanleiding daarvan heb ik zelf een voedingswaardeprogramma aangeschaft dat precies berekent of ik voldoende of te veel voedingswaarden, vitamines en mineralen naar binnen krijg, behalve vocht, helaas.
Nu was ik vrijdag 29 augustus al begonnen met het innemen van meer water. Groot was de verwarring dat de weegschaal de volgende dag ineens 45% vocht en 33,.% vet aangaf zonder dat ik was aangekomen. Op mijn leeftijd (65) mag je als vrouw maximaal 36% vet hebben, waar ik anders dus boven zat (soms 39%). Omgerekend in kg is dat een flinke homp vet.
Bij logisch nadenken berekent de weegschaal dus eigenlijk alleen het vochtpercentage (water geleidt) en wat overblijft (volgens de fabrieksinstellingen) is dan het vetpercentage. Dat weekend kreeg ik last van vocht in de buik en benauwde longen. Een heel vol gevoel en een beetje benauwd. Het benauwde gevoel kon ik grotendeels opheffen met een kortwerkende puf. De oorzaak kon natuurlijk ook bij de hoge smogmetingen liggen. Soms was de bloeddruk even verhoogd. Verder ben ik niet gaan sporten in afwachting van het antwoord op mijn vraag en heb de vochtinname verlaagd tot max. 2,2 liter. Toch zo’n 500 ml meer dan ik tot dan toe tot me nam.
Hoewel dat vocht in de buik zeker niet prettig is en niet 1, 2, 3 weg, merkte ik wel dat de huid over het gehele lichaam en stuk zachter aanvoelde (alsof je uit de sauna komt). Aderen liggen weer meer in de huid dan bovenop, schoenen passen weer zonder inlegzooltjes om ze minder ruim te maken. Voeten blijven ’s nachts ook warmer, dus voetendekentje kan weg. Zelfs mijn longen voelen prettiger aan, minder droog. Wel had ik soms voor het slapen gaan een beetje last van wheezing, wat ik weg kon kuchen en wellicht weer verdwijnt.
Vandaag voel ik me voor het eerst weer prima. Vocht in de buik is weg. Vanmorgen was het vochtpercentage 44,7% zonder aan te zijn gekomen en ik ga mijn best doen het daarop te houden.
Als het vochtpercentage laag is (onder de 45%) en je wilt er iets aan doen, begin dan met 300 ml (longdrinkglas) water meer over de dag verdeeld (niet voor mensen met een vochtbeperking!) en vooral niet zoals ik heb gedaan! En houd de weegschaal in de gaten. Uiteraard wel goed wegen: niet na het douchen of sporten! Het beste is ’s morgens, na het opstaan en plassen.
Tijdens intensief sporten kan een isotoon drankje helpen het vocht sneller op te nemen.