verlengde uitademing én inademing?

13-03-2007 om 22:44 uur

Beste dr. Krouwels,

Bij astma wordt vaak gezegd dat de uitademing verlengd wordt. Dit (als ik het goed begrepen heb) omdat de spiertjes samentrekken en daardoor de lucht door een smallere opening moet. Maar datzelfde geldt toch ook voor de inademing? 
Vandaar dat ik me afvraag waarom dan de inademing niet ook verlengd is. Wanneer ikzelf last heb, merk ik het namelijk juist aan mijn inademing. De lucht ‘voelt’ dan al anders, kouder (ook als het niet koud is), stoffiger, natter, ’t lijkt wat meer moeite te kosten en vaak als ik mijn hand op mijn borst leg voel ik bij met name de inademing wat bewegen van binnen.
Of is het zo dat je vanzelf je ademhaling aanpast? Dat je wellicht ‘korter’ ademhaalt en daardoor niet merkt dat het uitademen lastiger gaat. Als ik echt helemaal uitadem, moet ik namelijk vaak hoesten.
Misschien is het ook zo dat wanneer je ‘piept’ het allemaal wat duidelijker is, maar dat doe ik zelden.
Mijn vraag is dus waarom er zo'n nadruk op de uitademing gelegd wordt (lijkt te worden) en niet op de inademing.

fijn dat u wat meer uitleg wilt geven.

mieke

14-03-2007 om 20:34 uur

Hoi Mieke,

Mijn huisarts constateerde bij mij ook duidelijk een verlengde uitademing. Hij gaf de volgende uitleg over verlengde uitademing en astma: bij astma zijn je luchtwegen vernauwd. Als je inademt zet je borst uit zodat er lucht in kan, omdat je borstholte uitzet worden je luchtwegen ook iets ruimer en daardoor wordt de vernauwing in je luchtwegen een beetje opgeheven. Als je echter uitademt wordt je borstholte kleiner en vernauwen je luchtwegen zich nog meer en daarom ga je bij astma vooral piepen bij het uitademen en duurt het ook langer voor je al je lucht uitgeblazen hebt dan bij een gezond persoon.

Ik vond dit wel een duidelijke uitleg, hoop dat het bij jou ook een en ander verklaart :)

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
15-03-2007 om 18:05 uur

Beste Mieke

Daantje heeft heel goed uitgelegd waarom over het algemeen het uitademen meer problemen oplevert dan inademen.

Toch kan, zeker bij astma, ook het inademen soms moeilijk gaan. Uiteindelijk kunnen bv de bovenste luchtwegen van luchtpijp en bronchieen niet goed samenvallen omdat ze opengehouden worden door kraakbeen. Wel kan het slijmvlies zwellen en kan er slijm zitten. Dat zit je dan ook in de weg bij inademen.

Groet

Frans Krouwels

Login of registreer om te reageren